Bir pe spagă la ruşi

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (Chung Sung-Jun / Getty Images)

În Rusia, tradiţia "şpăgii" sub formă de daruri a fost recunoscută oficial printr-un decret - emis nu pentru a întrerupe tradiţia "cadoului" dat pentru autorităţi, ci pentru a reglementa valoarea maximă a mitei în natură pe care o pot primi legal funcţionarii ruşi: 66 de euro.

Conform cotidianului Vedomosti, citat de Realitatea.net, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a emis un decret public care îi va obliga pe funcţionarii ruşi să doneze statului cadourile ce depăşesc valoarea de 66 de euro. Funcţionarul care îşi doreşte neapărat să păstreze cadoul primit, îl poate răscumpăra de la stat, plătind contravaloarea lui.

Textul decretului stipulează că funcţionarii nu au voie să accepte darurile care nu sunt prevăzute de legislaţia rusă. Cât despre cele permise, funcţionarii vor trebui să le raporteze statului în termen de trei zile de la primirea lor şi să prezinte informaţii despre valoarea acestora, în baza unor bonuri de casă sau facturi.

Se pare că aceste reguli vor fi aplicate foarte strict şi cine nu le respecta va suferi repercusiuni:

"Încălcarea regulilor (...) trebuie pedepsită prin sancţiuni disciplinare, care pot merge până la concedierea funcţionarului", a apreciat un membru al Guvernului.

Oricât de "aspru" ar părea decretul, funcţionarilor li se dă totuşi dreptul dacă ţin la un cadou anume, să îl păstreze, răscumpărându-l însă de la stat.

Obiectele pentru birou, florile şi decoraţiile nu sunt considerate cadouri, se precizează în decret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe