Băsescu dezvăluie detaliile vizitei Victoriei Nuland: Suntem într-un moment de cumpănă

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a vorbit despre detaliile vizitei la Bucureşti a diplomatului numărul doi din SUA, secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland.

„Primul lucru care trebuie lămurit e vizita Victoriei Nuland, tratată de unii ca o vizită pentru a ne felicita la zece ani de la intrarea în NATO. Vreau să va dau mesajul exact şi corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi pe politicieni. Nu mă joc cu vorbele, ştiu că ele în câteva minute vor fi în toate cancelariile. Nuland nu a venit nici în calitate de asistent, nici de subsecretar, nici de turist. Calitatea a fost de emisar al guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios”, a precizat Traian Băsescu.

Mesajul despre care vorbeşte şeful statului are legătură cu statul de drept din România, care se pare că din nou nu merge în direcţia potrivită, în opinia acestuia.

„Acest mesaj a fost legat de statul de drept din România, care începând din vara lui 2012, e continuu pus sub semnul întrebării. V-aş aduce aminte faptul că SUA şi UE au investit enorm din banii cetăţenilor lor pentru ca instituţiile României să funcţioneze similar cu cele din orice alt stat de drept. Acest lucru ni se reproşează în momentul de faţă. Problema deosebit de dificilă pleacă de la faptul că majoritatea parlamentară a recidivat faţă de momentul de cumpănă din 2012. Atunci a fost un atac brutal la statul de drept, toată lumea a sperat ca după alegeri acest lucru nu se va repeta şi totuşi actuala putere a demonstrat ca nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să consolideze statul de drept. Dimpotrivă, a fost de şubrezire continuă”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a subliniat gravitatea situaţiei atât pentru români, cât şi pentru politicieni, cărora le-a transmis că „suntem cu un pas în prăpastie”.

„Acesta e motivul pentru care guvernul SUA a decis să trimită un emisar la Bucureşti şi vreau să înţelegeţi foarte bine: ceea ce a constatat emisarul nu rămâne în biroul domniei sale. Se distribuie în tot sistemul politic al SUA şi în toate instituţiile importante de care ţine relaţia România-SUA. De la Casa Albă până la parlament, putere, opoziţie, structuri de securitate etc. Vreau să înţelegeţi foarte bine şi aş vrea să înţeleagă dacă se poate şi românii şi politicienii, dacă mesajul meu e corect transmis: Suntem cu un pas în prăpastie”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat faptul că „în cazul în care majoritatea politică recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, care pot fi prin legislaţie sau declaraţii, România riscă să fie izolată pentru mult timp”.

„Repet, suntem pe marginea prăpastiei dacă vom continua, majoritatea parlamentară, în frunte cu premierul, cu Crin Antonescu, atacurile la hotărârile judecătoreşti, la legislaţia corectă, riscăm intrarea într-o perioadă lungă de izolare. Formulările nefericite ale premierului din ultima perioadă sunt de asemenea un vot de blam pentru România. Încercarea de a spune "justiţia băsistă" sau "slugile lui Băsescu" nici nu convinge pe nimeni şi arată că, imediat ce vor putea, aceşti oameni vor trece la demolarea sistemului de justiţie independentă din România. Acest lucru e o îngrijorare pentru partenerii noştri”, a precizat preşedintele.

Şeful statului a evidenţiat importanţa statului de drept pentru o naţiune: „Poate mulţi nu înţeleg de ce e esenţială justiţia. Nu e atât de importantă pentru că neapărat trebuie să-l bage în puşcărie pe un politician, dar atât timp cât nu există un stat de drept şi legi în care să ai încredere că se aplică, comunitatea de afaceri nu are încredere să facă investiţii, oricând poate veni un grup de politicieni să scoată o lege şi firma să-şi piardă politicienii. Ori modifică o lege, ori tentaţia de a pune judecătorii sub control e un alt risc.
În momentul de faţă SUA şi UE le văd în România”.

„Cum putem fi convingători că putem să apărăm ţara şi aliaţii noştri de terorism dacă nimeni nu are certitudinea că România va continua să consolideze justiţia şi că terorişti pe care îi ştim dar pe aranjamente nu îi pedepsim. De aceea îngrijorarea e maximă şi România se află la un pas de a fi izolată. Un picior l-am pus deasupra prăpastiei”, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a amintit despre deciziile luate de USL care au fost intens contestate, respectiv suspendarea preşedintelui, şi modificarea legilor astfel încât să îşi servească clientela politică.

„De ce, exact pentru că după ce ai spus schimb un preşedinte că vreau eu, nu pentru că a încălcat Constituţia, pe urmă vii în marţea neagră şi spui politicienii sunt în afara conflictului de interese, dăm amnistie şi graţiere generală, să fie lumea veselă, modificăm codul penal în favoarea clientelei politice că ne presează baronii, vrem să nu mai auzim vocea ANI, de unde până unde îşi permite să investigheze politicieni. Lucrurile acestea se notează în fiecare zi şi sunt de natură a deprecia nivelul de încredere în România."

În opinia preşedintelui, „România a revenit, din punct de vedere al credibilităţii datorită acţiunilor împotriva justiţiei şi statului de drept, la perioada anului 2000”.

„Aici suntem... când suntem puşi sub semnul întrebării dacă respectăm criteriile de la Copenhaga. În decembrie subliniam că România a ieşit din criteriile de la Copenhaga. Ce aţi văzut azi în Parlamentul European e confirmarea că am dreptate iar PE cu certitudine va adopta hotărâri de sancţionare a statelor membre care nu respectă statul de drept. Am primit în timp scurt din ambele părţi, şi de la SUA, vizita emisarului, şi votul de azi din Comisia LIBE şi va urma cel în plen, semnale din ambele părţi, extrem de sever, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, de la reducerea sumelor alocate până la suspendarea dreptului de vot”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că nu vrea ca aceste afirmaţii „să fie tratate politic” pentru că „pur si simplu îmi fac datoria să informez şi populaţia şi politicienii printr-o ieşire publică că nu mai pot continua să mintă, şi mă refer aici la politicieni, şi că suntem într-un moment dificil iar mesajele ne-au fost transmise direct, ca între prieteni, diplomatic dar ferm”.

Traian Băsescu face un apel la majoritatea parlamentară să conştientizeze că atitudinea lor a dus ţara într-o situaţie periculoasă, reiterând faptul că nu controlează justiţia aşa cum l-au acuzat aceştia de nenumărate ori.

„Fac un apel la politicieni să înţeleagă, la majoritatea parlamentară, în frunte cu premierul şi Crin Antonescu, să înţeleagă că au adus ţara într-un moment dificil prin atitudinile faţă de justiţie. Nimeni nu-i crede că e o justiţie controlată de preşedinte, nu a găsit nimeni un procuror sau judecător care să spună că preşedintele l-a sunat. Nu există un procuror care să poată spune asta. În aceste condiţii, nu-i crede nimeni, dar fac rău României prin afirmaţiile perpetuate. Cea mai mare problemă pe care o avem acum e neîncrederea în România. Neîncrederea că putem continua procesul de consolidare a statului de drept şi că progresele făcute sunt ireversibile. Toţi partenerii noştri pun sub semnul întrebării ireversibilitatea progreselor”, a subliniat şeful statului.

„Acesta e mesajul pe care Victoria Nuland l-a transmis în România, nu la fel de explicit, ci diplomatic, dar îmi fac datoria sa îl traduc, şi o fac cu toată responsabilitatea: suntem într-un moment de cumpănă”, a afirmat Traian Băsescu.

„În ce mă priveşte, să fie foarte clar pentru cei care mai cred că făcând presiuni pe televiziuni, că nu am nimic de negociat şi că îngrijorarea mea e să-i apăr pe cei care au fost furaţi, nu pe cei care au furat. Eu nu am nicio problemă şi comportamentul meu e tranşant de nouă ani: încerc prin bătălia pentru independenţa justiţiei să răspund la ce au nevoie cei care au fost furaţi şi nu la nevoile celor care au furat. Acesta e obiectivul meu şi îl voi duce până în ultima zi. Îi atenţionez pe cei care cred că poate fi altfel că au ajuns la punctul în care pot împinge România în prăpastia izolării”, a avertizat Traian Băsescu.

Întrebat ce insemană mai exact această izolare, preşedintele a replicat: „Este o întrebare interesantă, izolarea în politică înseamnă când nu te mai ia nimeni în seamă. Când ai probleme, stai acolo cu problemele tale, că nu eşti partenerul nostru, şi asta e groaznic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne