Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă
alte articole
Afacerile cu trandafiri pentru dulceaţă sunt mai puţin întâlnite la noi în ţară, dar care încep să se bucure de un succes răsunător. Dulceaţa de trandafiri, odinioară foarte populară, revine în forţă, iar cultivatorii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declară mulţumiţi de venituri, mai ales dacă se documentează înainte despre micile trucuri ce trebuie respectate pentru a obţine recolte bogate.
Nu orice fel de trandafiri poate fi folosit pentru producerea dulceţurilor, iar cel mai sigur este să investiţi de la început într-un soi care aduce profit garantat. Cultivatorii folosesc în special Trandafirul de Damasc, pe numele său ştiinţific Rosa Damascena.
Cultivarea trandafirilor Rosa Damascena pentru dulceaţă poate începe ca o activitate relaxantă de timp liber, dar se poate transforma într-o afacere a cărei investiţie porneşte de la achiziţia de butaşi la un preţ de 5,20 de euro/bucata, conform unui site de profil.
Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Plantaţia
Trandafirii Rosa Damascena pot creşte aproape oriunde în România şi nu sunt pretenţioşi în ceea ce priveşte altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scăzute. Totuşi, pentru înfiinţarea de plantaţii comerciale de mari dimesiuni cu producţii ridicate de flori trebuie ţinut cont de locul plantaţiei, calitatea solului, lumina şi temperaturile din timpul anului. Trandafirul Rosa Damascena poate fi cultivat atât în zonele de câmpie cât şi pe dealuri foarte înalte. Locul nu trebuie să fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puţin pe durata primei părţi a zilei, de dimineaţă până la prânz. Pentru o înflorire abundentă, la momentul înfloririi, planta are nevoie de temperaturi în jur de 15 - 30°C.
În România, Rosa Damascena înfloreşte continuu de la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii iunie, exact când avem aceste temperaturi optime. De aceea aproape tot teritoriul României este recomandat pentru cultivarea acestui trandafir. Rosa Damascena pot fi cultivat şi în zonele sau ţările cu temperaturi ridicate. În acest caz randamentul de flori va fi mai mic în comparaţie cu trandafirii cultivaţi în condiţii climatice temperate cum sunt cele din România. Pentru randamente foarte bune, solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase cu un ph între 6 şi 8 sunt cele mai recomandate.
Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Plantare şi îngrijire
Plantarea se face la o distanţă de 1,5 m între plante pe rând şi 1,5 metri între rânduri. Această distanţă este suficientă pentru creşterea optimă a plantelor.
Plantarea se va face toamna în noiembrie sau primavara, după ce se dezgheaţă solul. Cele mai bune plantări sunt cele de toamnă. Plantaţia trebuie întreţinută curată de buruieni. În primul an după plantare este recomandat prăşitul de 3 - 4 ori în timpul verii. Acesta se poate face cu o motosapă sau motocultor. Primăvara, după tăierea şi curăţarea trandafirilor, se recomandă săpatul în jurul lor.
Planta are nevoie de o perioadă de repaos vegetativ înainte de înflorire. În regiunile cu un climat temperat cum este România, această cerinţă este îndeplinită în mod natural datorită temperaturilor scăzute din timpul iernii, când planta îşi pierde frunzele şi intră în repaos vegetativ.
Odată cu venirea primăverii trandafirii se curăţă/taie. Tăierea este o operaţie foarte importantă la Rosa Damascena. Scopul curăţării/tăierii este: păstrarea plantei în forma dorită, îndepărtarea din plantă a părţilor rănite, bolnave sau prea bătrâne, îndepărtarea mugurilor terminali pentru a opri creşterea în înălţime a plantei şi a o ajuta să se dezvolte pe orizontală, să devină mai deasă şi astfel să producă mai multe ramuri cu flori. Recoltarea florilor se face în primele ore ale dimineţii, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf de înflorire, culesul florilor poate continua până după masă pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate să fie culese.
Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an după plantare, în perioadele foarte călduroase şi fără ploaie, este recomandată irigarea o dată pe săptămână cu cel puţin 10 litri de apă pentru fiecare plantă. În anul 2 de la plantare, frecvenţa de irigare poate fi redusă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru ca apa de ploaie excesivă să se scurgă de pe plantaţie. Dacă apa va bălti mai multe zile la rând, rădăcinile plantei vor începe să putrezească.
Pentru a obţine înfloriri abundente, plantele se fertilizează începând cu luna mai cu îngrăşăminte minerale complexe. Combinaţiile recomandate sunt cele echilibrate cum ar fi NPK: 20-20-20 sau NPK: 15-15-15. Acestea se găsesc în mod normal la orice magazin care comercializează îngrăşăminte.
Cea mai des întâlnită metodă de propagare a trandafirului Rosa Damascena este prin butaşi de 1 an, obţinuţi prin butăşire. Locul unde se înfiinţează plantaţia trebuie curăţat de buruieni. Acest lucru se obţine printr-o arătură adâncă în timpul verii când buruienile sunt verzi şi discuiri repetate la apariţia buruienilor noi. Toamna înainte de plantare se fac canalele de drenare a apei de ploie excesive.
Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Recoltarea
Recoltarea trebuie realizată dimineaţa devreme, de preferinţă între orele 5 şi 10, cât timp este rouă. Este exclusă recoltarea între orele 10:00 şi 18:00. Se poate face şi o recoltare seara, dacă temperatura este mai scăzută, după ora 18:00. Recoltarea se face doar manual, prin tăiere, floarea fiind recoltată cu tot cu receptacul, care are rolul de a încetinii procesul de deshidratare al petalelor.
Culesul se face în saci de pânză şi se transferă imediat în coşuri de răchită sau lăzi bine aerisite. După recoltare, florile trebuie prelucrate cât mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate mai mult de 12 ore pierd jumătate din proprietăţile lor.
Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Costuri
La o suprafaţă de un hectar sunt necesari în jur de 6.000 de butaşi, astfel că la un preţ mediu de 7 lei pe butaş, înfiinţarea unei plantaţii ar costa 42.000 de lei pe un hectar, adică aproximativ 9.500 de euro.
Puteţi începe şi la un nivel mai mic, cu un teren de cca.100 de metri pătraţi şi 3.500 lei investiţie iniţială în butaşi, soiuri speciale de trandafiri pentru dulceaţă. Lucrările de pregătire a terenului includ: desfundare, uniformizare, mărunţirea solului, fertilizarea organică (cu gunoi) şi cea chimică, care necesită deasemenea costuri.
Afacerea mai implică şi alte costuri, cum ar fi cele de irigare, întreţinere, îngrăşăminte, transport, prelucrare, promovare etc.
Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Profit
În principiu, pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi, cu investiţia de 3.500 de lei în butaşi, puteţi avea o producţie de petale de trandafiri de 100 de kilograme şi rezultă 1.600 de borcane de dulceaţă. La preţul de 15-25 de lei pe borcan, profiturile se anunţă foarte atrăgătoare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.