Afacere cu muşcate şi petunii. O afacere “înfloritoare”

Afacere cu muşcate şi petunii
Afacere cu muşcate şi petunii (Facebook)

În cele mai importante clipe ale vieţii ne bucurăm de prezenţa florilor. Florile ne însoţesc pe tot parcursul vieţii, în momente mai mult sau mai puţin fericite.

Nu de puţine ori, florile contribuie la realizarea unui cămin primitor care denotă şi ataşamentul faţă de natură. De aici şi până la a avea o afacere cu flori este doar un pas şi, chiar dacă pare a fi o decizie luată doar cu sufletul, poate deveni una înfloritoare şi din punct de vedere material. Petuniile şi muşcatele sunt familiare tuturor, le iubesc peisagiştii, grădinairi şi în general toţi oamenii.

Afacerea pare bănoasă şi s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Inginerii horticultori au investit zeci de mii de euro în pământ, pepiniere şi sisteme de irigaţii. S-au aşezat strategic, în apropierea oraşelor mari, lângă cartierele rezidenţiale. Le puteţi urma exemplul.

Preferatele tuturor rămân muşcatele şi petuniile, reprezentând o alegere optimă pentru amenajarea grădinilor, a teraselor şi a balcoanelor, pentru că sunt speciile care înfloresc aproape tot anul şi par a fi reginele florilor de ghiveci.

Dacă pe lângă pasiunea pentru flori, doriţi să daţi startul la o afacere cu muşcate şi petunii trebuie să aveţi în vedere anumiţi paşi. Aceste flori sunt o resursă regenerabilă şi nu ocupă mult spaţiu, însă au nevoie de îngrijire specială.

Pentru a obţine profit trebuie să vă documentaţi despre ce presupune o astfel de afacere. Apoi, înainte de a demara iniţiativa, trebuie să faceţi o atentă analiză de piaţă la nivel local.

Orice afacere de succes, are în spate o muncă colosală, dar cu siguranţa veţi simţi şi "mirosul banilor", nu numai pe cel al florilor.

Afacere cu muşcate şi petunii. Puncte forte

- Cererea, datorită şi exporturilor, este în creştere constantă.

- Activitatea se pretează dezvoltării altor afaceri colaterale: vânzarea de răsaduri, seminţe şi utilaje pentru grădinărit, consultanţă pentru proiectarea grădinilor. Totul depinde, bineînţeles, de nişa pe care v-aţi hotărât să activaţi.

- Afacerea se pretează unei conduceri la nivel familial, cu respectiva limitare a costurilor

Afacere cu muşcate şi petunii. Profit brut

În primul an, un profit efectiv se va obţine mai greu pentru că firma va fi nevoită să plătească diverşi colaboratori (firme de distribuţie, producători) şi pentru că este necesară o serie de noi investiţii.

În primul an, cifra de afaceri poate ajunge la câteva zeci de milioane, iar în al doilea an să crească cu mult.

Afacere cu muşcate şi petunii. Ce aveţi nevoie

În scopul de a creşte chiar şi ca un lot mic de răsaduri de vânzare, aveţi nevoie de o zonă de plantare.

În mare, o afacere cu flori presupune să aveţi seminţe, ghivece, răsaduri, spaţiu (care să asigure condiţii speciale de mediu şi temperatură) şi maşini pentru livrarea către florării sau alţi clienţi.

Ca în orice altă afacere şi în sera de flori există mici secrete, dar şi condiţii pe care trebuie să le respectaţi. Cunoştinţele tehnice necesare pentru a vă putea dedica acestei activităţi nu sunt uşor de dobândit, dar se găsesc destule informaţii pe internet. Muşcatele şi petuniile, din fericire, nu sunt flori extrem de pretenţioase.

Un rol important îl are pământul pentru răsaduri, care în mod popular se numeşte pământ de flori şi în a cărui componenţă se găsesc în general turbă, mraniţă, nisip, pământ de frunze.

Dar pământul nu este de ajuns. Florile necesită spaţii de producţie în care atmosfera este cvasicontrolată, fiind necesar să fie respectate condiţiile de temperatură, umiditate şi lumină.

Muşcatele şi petuniile sunt flori care iubesc spaţiile aerisite şi soarele. În cazul în care nu dispuneţi de sere, care sunt destul de costisitoare, activitatea este influenţată de condiţiile atmosferice.

Pentru muşcate aveţi nevoie de ghivece cu diametre de câte 10,5 şi 12 cm. La început sunt puse în solar până ce vremea devine optimă pentru ele. Primăvara se scot afară. Petuniile au nevoie de un îngrăşământ special, bogat în potasiu.

Toate rămurelele uscate se rup săptămânal pentru ca florile să se poată regenera.

Afacere cu muşcate şi petunii. Ce comercializaţi

Genul Pelargonium, căruia îi aparţine muşcata (Geranium), cuprinde circa 250-300 specii. Cele mai cultivate sunt muşcata obişnuită, muşcata curgătoare şi cea englezească.

Muşcata obişnuită (Pelargonium zonale) are tulpină cărnoasă, frunze catifelate în formă de potcoavă, uşor rotunjite pe margini, şi flori de diferite culori. Este o plantă robustă, înfloreşte abundent, mai ales în regiunile de deal şi de munte, unde temperaturile sunt moderate.

Muşcata curgătoare (Pelargonium peltatum) are lăstari lungi de 50-100 cm, care atârnă în ghirlande cu multe flori. Frunzele seamănă cu cele ale iederei, sunt colţuroase şi lucioase. Florile sunt albe, roz, roşii, corai, violet. E specia cea mai îndrăgită, pentru că înfloreşte aproape tot anul.

Muşcata englezească (Pelargonium grandiflorum) are flori mari, asemănătoare panseluţelor, iar frunzele sunt zimţate. Florile pot fi simple sau duble, colorate în alb, roz, roşu, violet.

Introduse pe piaţă în anul 1995, petuniile curgătoare au luat cu asalt piaţa florilor de grădină cu cascadele lor curgătoare pline de culoare. Iniţial existau doar cele violet şi mai târziu au fost introduse multe alte tipuri, precum petuniile roz, grena, lila, albe sau satirat. Aceste flori extrem de rezistente au creat o pătură de culoare peste gardurile grădinilor, la balcon sau pe sol. Cu nevoi similare de îngrijire ca şi muşcatele, acestea au nevoie de lumina soarelui şi necesită un sol fertil pentru a putea înflori în abundenţă.

Afacere cu muşcate şi petunii. Înmulţire şi plantare

Muşcatele sunt de obicei înmulţite prin butaşi care sunt tăiaţi sub nodul de de creştere. Ei pot fi tăiaţi în orice anotimp, dar cel mai uşor se formează rădăcina când acest lucru se face primăvara sau vara.

Petuniile se plantează de obicei în lunile aprilie şi mai. Ca teren, este nevoie de un compost fertilizat amestecat cu nisip, un sol bogat în substanţe nutritive, motiv pentru care sunt recomandate îngrăşămintele.

Se înmulţesc prin seminţe (puterea de germinaţie a seminţelor este de 4 ani), care se seamănă la diferite perioade, în funcţie de timpul înfloririi. Pentru a obţine plante înflorite devreme, prin mai, trebuie semănate pe la jumătatea lunii februarie, în cutii, într-un amestec de pământ de frunze şi nisip. Semănatul se face la suprafaţă, acoperind uşor sămânţa cu nisip, iar până la răsărire, cutia respectivă se ţine acoperită cu geam şi hârtie. Udatul tinerelor plante trebuie făcut moderat. Pentru obţinerea unor răsaduri de calitate este bine ca acestea să se repice când au apărut primele frunze adevărate. Însămânţarea petuniei se poate face şi direct în grădină, în luna mai.

Afacere cu muşcate şi petunii. Unde comercializaţi

Florărie stradală, livrări de flori prin Internet, firmă care produce şi comercializează flori, contracte cu hypermarket-uri.

Afacere cu muşcate şi petunii. Promovare

Pentru a vă promova afacerea vă puteţi face reclamă în diverse publicaţii de specialitate, puteţi fi prezent la majoritatea târgurilor şi expoziţiilor de flori şi neapărat trebuie să vă construiţi un site.

Nu uitaţi că cea mai bună reclamă vine din partea clienţilor mulţumiţi de produsele şi serviciile dvs. şi care, la rândul lor, vă recomandă prietenilor şi cunoscuţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie