Idei de afaceri în Cluj Napoca

Idei de afaceri în Cluj Napoca
Idei de afaceri în Cluj Napoca (Facebook)

Cluj Napoca este clasat pe locul al treilea în topul oraşelor din România unde afacerile au succes. Deşi pe locul trei în acest clasament, Clujul însă conduce clasamentul naţional din punct de vedere al companiilor de IT.

„Companiile din domeniul tehnologiei informaţiei sunt în acest moment cel mai bun ambasador al economiei clujene”, se arată în analiza Forbes, site-ul care a alcătuit acest top.

Mediul de afaceri clujean este unul dinamic, având ca elemente de bază o reţea locală de actori economici care se cunosc şi se respect reciproc.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. PFA sau Firmă?

Dacă nu dispuneţi de foarte multe fonduri pentru a investi într-o afacere, dar totuşi vreţi să fiţi stăpâni pe propriile venituri, specialiştii recomandă constituirea în persoane fizice autorizate. Este o formă juridică uşor de gestionat, iar persoana autorizată are posibilitatea să-şi deducă singură cheltuielile.

Dacă totuşi dispuneţi de un buget mai generos, puteţi opta pentru înfiinţarea unei firme. Domeniul cel mai indicat, aşa cum spun specialiştii, rămâne IT-ul.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. Domeniul IT

„Silicon Valley” este porecla Clujului, recunoscut pentru dezvoltarea incredibilă a sectorului de IT şi pentru implicarea specialiştilor în proiecte recunoscute la nivel global.

La Cluj, cei care lucrează în domeniul IT sunt scutiţi de plata unor taxe, iar investitorii pot fi atraşi şi de imaginea europeană a oraşului, care în 2015 este Capitală Culturală Europeană a Tinereului.

Atractivitatea Clujului este dată de interesul generat de dezvoltarea segmentului IT. Cam toate companiile din acest sector se dezvoltă. Şi nu e vorba doar de multinaţionale, ci şi de start-up-uri româneşti care au crescut şi au ajuns să aibă sute de angajaţi.

Clujul este interesat pentru companii IT datorită oamenilor (angajaţi şi potenţiali angajaţi) – costurile sunt mai mici decât în vest, iar productivitatea este la nivel bun.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. În alimentaţie şi turism

O afacere bună în Cluj este pe partea de alimentaţie. Mai bine zis tot ce ţine de catering, patiserii/covrigării, restaurante, baruri, cluburi şi pensiuni. Restaurantele şi pensiunile neapărat să aibă şi partea de agrement, de exemplu centru SPA, care le oferă clienţilor şi altceva în afară de cazare.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. Farmacie online

Tot la Cluj este întâlnită şi ideea de farmacie online. În astfel de farmacii nu se pot vinde decât medicamente de tip OTC (acestea sunt cele care se pot elibera fără reţetă).

Idei de afaceri în Cluj Napoca. Home decoration

Serviciile de amenajare sunt la mare căutare în momentul de faţă. Unul dintre studiile realizate în acest domeniu spun că modul în care ne sunt organizate camerele unde dormim sau unde muncim au un impact foarte mare asupra stării noastre mintale şi asupra productivităţii.

Dacă aveţi imaginaţie şi pregătire în acest domeniu, nu vă rămâne decât să le valorificaţi.

Spaţiile care pot necesita decoraţiuni de la un specialist sunt: birourile, apartamentele, garsonierele, vilele, diferite spaţii comerciale.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. Incubatoare de afaceri

Clujenii nu duc lipsă de idei, domeniul IT este cel mai în creştere şi ar avea multe de câştigat într-un astfel de Incubator de Afaceri.

În ultima perioadă au tot apărut astfel de locuri în diferite oraşe şi toate au avut un succes destul bun.

Incubatoarele de Afaceri sunt structuri create pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Firmele selectate sunt găzduite într-un Incubator de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanţă şi spaţii pentru birouri. Firmele incubate au ocazia de a participa la traininguri, seminarii şi conferinţe, de a primi asistenţă în realizarea strategiilor de afaceri, în scrierea de proiecte necesare atragerii de finanţare sau în alte domenii relevante.

Toate acestea au rolul de a susţine dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate şi autonomie care să le permită părăsirea Incubatorului şi funcţionarea pe cont propriu, cu şanse crescute de a face faţă mediului concurenţial şi de a supravieţui pe termen lung.

Aşa că dacă aveţi experienţă în domeniul afacerilor, o puteţi împărtăşi cu cei la început de drum, care vor plăti bani frumoşi pentru a avea acces la informaţii.

Acum se caută astfel de HUB-uri cât mai nişate şi cât mai specifice pe un domeniu.

Idei de afaceri în Cluj Napoca. Aranjamente florale

Pasiunea pentru flori poate fi transformată uşor într-un business foarte profitabil. Dacă aveţi abilitatea de a transforma florile în aranjamente unice şi speciale, acest business este pentru dumneavoastră şi arată o dezvoltare foarte bună în marile oraşe ale României. Puteţi face primul pas prin a constitui un magazin online. Ulterior vă puteţi specializa în livrarea acestor aranjamente la diferite evenimente precum nunţi, logodne, aniversări, petreceri etc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie