A fost descoperită cea mai veche fosilă de ţestoasă din lume
alte articole
Descoperirea a fost făcută într-un depozit de argilă de lângă o groapă de gunoi din sudul Poloniei. Acesta ascundea carapacea unei broaşte ţestoase străvechi, considerată de oamenii de ştiinţă drept cea mai veche fosilă de broască ţestoasă din lume descoperită până în prezent, informează rtv.net.
Potrivit informaţiilor oferite de cercetătorii de la Institutul de Paleontologie din Varşovia, fosila are o vechime de 215 milioane de ani şi ar putea oferi răspunsuri preţioase pentru numeroasele întrebări ridicate de această vieţuitoare, venerată până în zilele noastre de multe civilizaţii de pe glob.
"Fosilele de la sfârşitul terţiarului sunt foarte rare. Există doar opt situri în lume unde ele pot fi găsite. Aici, în Polonia, am descoperit cea mai veche colecţie de fosile, care sunt şi complete în acelaşi timp", a declarat Tomasz Sulej, paleontologul afiliat Academiei de Ştiinţe din Polonia, cel care a făcut descoperirea în septembrie 2008. Patru ani mai târziu, testele au confirmat ceea ce bănuia: exemplarul pe care l-a găsit este cea mai veche fosilă de broască ţestoasă din lume, iar publicaţiile de specialitate s-au grăbit să anunţe descoperirea.
Chiar dacă o fosilă cu o vechime asemănătoare a fost descoperită în Germania, cea găsită în Polonia este specială întrucât include, pe lângă carapace şi alte oase, precum vertebrele gâtului şi ale cozii, dar şi oasele membrelor superioare şi inferioare, reprezentând din acest punct de vedere o descoperire unică până în prezent.
Descoperirea făcută de Tomasz Sulej urmează celei din 2006, când arheologii au găsit fosilele unui dinozaur ce a trăit în urmă cu 200 de milioane de ani, în apropiere de satul Lisowice din aceeaşi regiune. Oamenii de ştiinţă au denumit acea fosilă "Smok Wawelski" (Dragonul Wawelski), o fiară din legendele cunoscute de toţi copiii din Polonia, despre care se spune că "scuipa" foc din peştera sa, aflată la baza castelului regal Wawel din Cracovia.
Până în prezent, oamenii de ştiinţă credeau că broaştele ţestoase provin din Procolophonidae, o familie de parareptile mici care trăiau în permian, ultima perioadă din paleozoic, în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani. Testele ADN realizate pe broaştele ţestoase vii i-au ajutat pe cercetători să constate faptul că aceste vieţuitoare aparţin unei familii înrudite cu crocodilii.
Cel mai mare pericol pentru broaştele ţestoase, care au reuşit să reziste graţie carapacei în faţa prădătorilor lor naturali timp de milioane de ani, rămâne omul. Adesea, aceste vieţuitoare sunt vânate pentru carnea lor, folosită ca medicament în medicina tradiţională asiatică, sau sunt capturate ilegal pentru a deveni animale de companie.
Experţii de la organizaţia internaţională Coaliţia pentru protejarea broaştelor ţestoase atrag atenţia că aproape jumătate dintre cele 328 de specii de broaşte ţestoase care trăiesc în ape dulci şi sărate sau pe uscat sunt ameninţate cu dispariţia.
Renumite pentru longevitatea lor, broaştele ţestoase au simbolizat viaţa îndelungată, stabilitatea şi securitatea, în miturile fundamentale din diverse civilizaţii de pe Terra, de la populaţiile din India şi până la triburile din America de Nord.