Astronomii americani şi francezi au descoperit o planetă de diamant

Desen infatisand cele patru planete ale sistemului Gliese 581 si steaua care le patroneaza. Planeta din fata este controversata nou-descoperita GJ 581g.
Desen infatisand cele patru planete ale sistemului Gliese 581 si steaua care le patroneaza. Planeta din fata este controversata nou-descoperita GJ 581g. (Lynette Cook / NASA)

Planeta, descoperită de o echipă de astronomi americani şi francezi, face parte din Constelaţia Racului şi este formată, în mare parte, din diamant. Cu o suprafaţă de două ori mai mare decât Pământul, planeta se află pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber, anunţă site-ul antena3.ro

Nikku Madsusudhan, de la Yale University, unul dintre coautorii descoperirii, a declarat că planeta are o compoziţie total diferită de cea a Terrei, fiind acoperită probabil cu grafit şi diamant, mai curând decât cu apă şi granit.

„Este prima dată când avem ocazia să vedem o planetă stâncoasă, cu o compoziţie chimică radical diferită de cea a Terrei”, a precizat Madsusudhan într-un comunicat.

De asemenea, planeta botezată 55 Cancri-e se roteşte în jurul stelei sale cu o viteză mult mai mare decât Pământul: 18 ore pământeşti, comparativ cu cele 365 de zile parcurse de Terra în jurul Soarelui.

Potrivit cercetătorilor care au făcut descoperirea, 55 Cancri-e are o rază de 12.747 km şi se află la 40 de ani-lumină de Terra, în Constelaţia Racului. În plus, planeta recent descoperită este mult mai densă decât Terra, având o masă de opt ori mai mare şi este o planetă fierbinte, temperaturile la suprafaţă sa ajungând la 2.148 de grade.

Noua planetă a fost observată pentru prima dată în 2011, iar contrar a ceea ce credeau iniţial cercetătorii nu conţine apă, ci pare compusă în principal din cărbune sub formă de grafit şi din diamant, precum şi din fier şi siliciu.

Potrivit astronomilor, diamantul ar putea reprezenta cel puţin o treime din planetă sau echivalentul a de trei ori masa terestră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură