Şoarecii au abilităţi muzicale
alte articole
Cercetătorii americani au făcut o descoperire surprinzătoare. Ultimul studiu realizat de aceştia arată că şoarecii au abilităţi muzicale, putând să înveţe cântece pe baza sunetelor pe care le aud, întocmai precum păsările şi oamenii, anunţă realitatea.net, citând presa britanică.
Cercetătorii de la Duke University, din Carolina de Nord, au descoperit că, atunci când în aceeaşi cuşcă erau găzduiţi mai mulţi şoareci de sex masculin, aceştia îşi potriveau tonalităţile sunetelor pe care le emiteau în funcţie de colocatari.
Şoarecii au, de asemenea, mecanisme de comportament şi cerebrale, implicate în abilitatea de a cânta care sunt asemănătoare celor ale păsărilor şi oamenilor, anunţă cercetătorii americani.
Studii anterioare au stabilit că şoarecii de sex masculin pot cânta "piese" complexe atunci când sunt în preajma unor femele şi le curtează.
Aceste serenade sunt "ultrasonice", sunetele (între 50 şi 100 KHz) neputând fi auzite de oameni. Procesate de cercetători pentru a putea fi auzite, s-a dovedit că aceste sunete seamănă cu nişte fluierături.
Mult timp, specialiştii nu au crezut că şoarecii sunt capabili să modifice secvenţele sonore sau tonalităţile sunetelor. Abilitatea de a manipula sunete astfel încât să rezulte cântece este rară în lumea animală, fiind întâlnită la papagali şi alte păsări cântătoare, dar şi la balene, delfini, lilieci, elefanţi.
Specialiştii americani, al căror studiu a fost primit cu scepticism de alţi savanţi, mai spun că şoarecii ar putea reprezenta o verigă intermediară în lumea animală din acest punct de vedere, undeva între găini şi păsări cântătoare sau între o primată şi oameni.