Au disparut oare dinozaurii acum 65.5 milioane de ani?
Cercetatorii au dezgropat recent un os de dinozaur care dateaza de acum 64,8 milioane de ani, conform unui studiu publicat pe internet in data de 26 ianuarie pe situl Geology.
Fosila este un femur al unei specii de sauropode numita Alamosaurus sanjuanensis. Specia este un dinozaur ierbivor care putea sa atinga 20 de metrii in lungime.
Datarea in timp a osului a fost realizata folosind o tehnica mai veche, uraniu-plumb (U-Pb), “bazata pe descompunerea a doi izotopi diferiti de uraniu, 238U si 235U”, a declarat pentru Epoch Times Dr. Larry Heaman de la Universitatea din Alberta, Canada. “Acesti doi izotopi se descompun cu trecerea timpului la o rata cunoscuta, rezultand alti doi izotopi de plumb, 206Pb si respectiv 207Pb.”
“Ce este nou in modul nostru de a data oasele dinozaurilor este ca folosim o tehnologie relativ mai noua pentru a masura compozitia de izotopi de uraniu si pumb a osului”, afirma Heaman.
“Aceasta noua tehnologie se numeste ablatie laser cuplata cu spectometrie de masa plasmatica. Pregatim o felie subtire de os si apoi tintim cu un spectru de laser cu un diametru de 160 microni asupra unor zone selectate. Pulsul laser elimina particule mici de pe os. Aceste particule sunt trasportate intr-o plasma unde sunt disociate si ionizate. Particulele ionizate sunt antrenate intr-un spectometru de masa unde este determinata compozitia izotopica de plumb.”
Aceasta tehnica da posibilitata de a data fosila in mod direct, ca si apatitul, un component mineral dominant la oaselor, care poate incorpora si uraniu, mai spune Heaman. Aceasta metoda face datarea mult mai precisa decat alte metode care determina vechimea fosilelor din substantele inconjuratoare.
“Tehnica pe care am dezvoltat-o este mult mai precisa decat incercarile anterioare esuate de a data in mod direct oasele, deoarece geochimia osului este complexa si poate fi deranjata prin interactiunea cu alte fluide in timpul procesului de fosilizare,“ afirma el.
“Tehnica noastra ne permite sa identificam parti imaculate ale osului care nu au fost afectate. Aceste zone bine conservate sunt de obicei foarte reduse ca dimensiune, astfel ca abilitatea de a accesa in mod specific materialul din aceste domenii imaculate a fost punctul cheie in reusita acestei tehnici”.
Aceasta descoperire a unei fosile de sauropod vechi de 64,8 milioane de ani “contesta paradigma stabilita a varstei dinozaurilor, aceea ca ei au incetat sa mai existe in intervalul 65,5 si 66 milioane de ani in urma”, fapt afirmat intr-o declaratie de presa a Universitatii din Alberta.
Inainte se credea ca dinozaurii non-aviari au disparut complet in timpul catastrofei petrecute la sfarsitul Mezozoicului, acum 65.5 milioane de ani, mai devreme cu 700,000 de ani de momentul datarii osului.
“Stratul care contine fosilele include si tanarul os datat de noi dupa incheierea Mezozoicului, o limita care este identificata in toata lumea ca avand o cantitate anormala de iridiu - un element care se gaseste din abundenta in compozitia meteoritilor. Acest fapt a condus la teoria unui meteorit care a lovit pamantul la acea vreme, acesta fiind singurul motiv al disparitiei atator specii,” afirma Heaman.
El a continuat: “Exista unele dezbateri ale acestei limite, dar cea mai recenta Scara Temporala Geologica plaseaza o plaseaza acum 65,5 milioane de ani. Studii mai recente au propus ca limita este chiar mai veche (66 mil)”.
“Daca dinozaurii au fost toti omorati de acest eveniment, atunci n-ar fi trebuit sa existe nici un os conservat in straturile de deasupra limitei Mezozoicului. Cercetatorii au propus varianta ca oasele dinozaurilor gasite deasupra acestui strat nu s-au aflat acolo de la inceput; ele sunt mai vechi si, prin erodari si re-depuneri ele au fost mutate mai tarziu in acest strat superior dupa evenimentul din Mezozoic.”
“Varsta pe care noi am obtinut-o pentru acest os de dinozaur este de fapt mai tanara decat limita Mezozoicului, aceasta fiind prima dovada a faptului ca dinozaurii au supravietuit evenimentului meteoritic. Se deschide asadar intrebarea: "Ce a dus cu adevarat la disparitia dinozaurilor?", intrebare care ar putea distruge o paradigma veche de 30 de ani conform careia toti dinozaurii au fost omorati de impactul pamantului cu un meteorit gigant acum 65,5 milioane de ani”.
Cititi documentul original in limba engleza AICI.