5G: Trump susţine că va coopera cu naţiunile care au aceeaşi abordare
alte articole
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, într-o scrisoare, luni, că Statele Unite intenţionează să coopereze cu „naţiuni cu idei similare” pentru a promova securitatea în reţelele de 5G.
Într-o scrisoare adresată delegaţilor la Conferinţa Mondială de Radiocomunicaţii 2019, în Egipt, Trump a declarat că Statele Unite intenţionează „să implementeze rapid serviciile 5G” şi este „în opoziţie cu cei care vor folosi 5G ca instrument pentru extinderea controlului asupra propriilor lor cetăţeni şi pentru a semăna discordie între naţiuni”.
Statele Unite au organizat o campanie de informare asupra naţiunilor occidentale cerându-le să nu acorde acces companiei chineze Huawei Technologies în cadrul viitoarelor licitaţii pentru construcţia reţelelor 5G prezentând informaţii care indică faptul că echipamentele Huawei ar putea fi folosite de către Partidul Comunist Chinez pentru spionaj.
În ciuda negărilor repetate, legăturile companiei cu Armata de Eliberare a Poporului, cu Partidul Comunist Chinez, dar şi cu programele de spionaj industrial pe scară largă prin care China încearcă să îşi crească competitivitatea au rănit imaginea principalului gigant chinez de telecomunicaţii.
Trump a organizat numeroase convorbiri cu lideri străini, inclusiv cu premierul britanic Johnson în august, pentru a-i îndemna să nu permită ca Huawei să utilizeze reţele 5G.
Luna trecută, Norvegia a spus că nu intenţionează să împiedice Huawei să participe cu echipamente la reţeaua de telecomunicaţii 5G din ţară.
Sunday Times a raportat că Johnson se pregăteşte să acorde accesul Huawei la părţile „necontencioase” ale reţelei 5G, iar Reuters a raportat luna aceasta că o nouă cartă de reguli de securitate alcătuită de Germania nu ar exclude Huawei.
În mai, Trump a semnat un ordin executiv interzicând companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii realizate de companii care prezintă un risc de securitate naţională. Ordinul a îndrumat Departamentul pentru Comerţ, care lucrează cu alte agenţii guvernamentale, să elaboreze un plan de aplicare până la jumătatea lunii octombrie.
Departamentul de comerţ nu a publicat încă un plan.
Guvernul american a pus compania Huawei pe lista neagră în luna mai, spunând că firma chineză a fost implicată în activităţi contrare securităţii naţionale a Statelor Unite.
În aprilie 2018, Comisia Federală de Comunicaţii a votat în unanimitate să promoveze noi reguli de restricţionare a utilizării fondurilor provenite din programe guvernamentale pentru achiziţionarea de echipamente sau servicii de la companii, inclusiv Huawei, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii pentru reţelele de comunicaţii din S.U.A.