7 tipuri de oameni de care ar trebui să vă feriţi

Dacă îţi petreci prea mult timp cu aceşti oameni, rişti ca atitudinile şi opiniilor lor negative să-şi pună amprenta asupra ta. O atitudine negativă este cultivată în timp şi când începe să devină o parte predominantă din mintea ta, devine destul de dificil să fii fericit.
.
. (pixabay.com)

Nu-i prea uşor să fii fericit atunci când eşti înconjurat de oameni negativişti. Din păcate, sunt multe persoane care-şi concentrează atât de mult atenţia pe lucrurile negative care se întâmplă în viaţa lor, încât ajung să nu le mai observe pe cele care funcţionează.

Aceşti oameni se pot regăsi printre membrii noştri de familie, la locul de muncă sau cercurile de prieteni. Poţi să-ţi dai seama că ai de-a face cu o astfel de persoană, atunci când începi să te simţi stors din punct de vedere emoţional, doar cât te afli în preajma ei şi asculţi ceea ce spune.

Să fii foarte atent pentru că dacă îţi petreci prea mult timp cu aceşti oameni, rişti ca atitudinile şi opiniilor lor negative să-şi pună amprenta asupra ta. O atitudine negativă este cultivată în timp şi când începe să devină o parte predominantă din mintea ta, devine destul de dificil să fii fericit.

Caută să te fereşti de astfel de oameni şi pleacă de lângă ei atunci când poţi. Este important să iei atitudine şi să faci ceva atunci când îţi dai seama că ţi-a ajuns. Faptul că nu-ţi mai petreci timpul în preajma lor nu înseamnă că-i urăşti sau că le vrei răul. Ci înseamnă că ai ajuns în acel punct în viaţa ta în care ştii ce-ţi doreşti şi preferi să alegi în preajma căror persoane să-ţi petreci timpul. Pentru că de fiecare dată când dai deoparte lucrurile negative din viaţa ta, faci loc pentru cele pozitive.

Mai jos aveţi 7 tipuri de oameni negativişti de care ar trebui să vă feriti:

1. Persoana care tot refuză să te ierte pentru greşelile pe care le-ai făcut

Cred că cel mai bun lucru pe care ai putea să-l faci nu este să nu faci greşeli niciodată, ci să le recunoşti atunci când le-ai făcut şi să faci ce ştii tu mai bine pentru a îndrepta lucrurile. Din câte am observat, greşelile te ajută să te dezvolţi. Sunt o parte naturală a oricărui drum care merită să fie străbătut în această viaţă.

Dacă cineva refuză să te susţină în timp ce te dezvolţi şi laşi în urmă greşelile din trecut, ei sunt cei care fac o greşeală în acel moment. Dacă ţii cu dinţii de un trecut care oricum nu mai poate fi schimbat, nu faci nimic altceva decât să-ţi iroseşti timpul şi energia. Dacă eşti în preajma unei persoane care te judecă mereu în funcţie de ceea ce ai făcut în trecut, te pune mereu jos amintindu-ţi de acesta şi refuză să te ierte, probabil că a sosit momentul să faci o schimbare în viaţa ta atât de dragul momentului prezent cât şi pentru ceea ce va urma, lăsând această persoană să facă parte permanent din trecut.

2. Cel care caută să te manipuleze

Atenţie la cei care încearcă să te manipuleze sau să fie agresori folosindu-şi atitudinea negativă ca să te intimideze şi să te influenţeze. Dacă îi observi de la distanţă, vei constata că acest tip de persoană vorbeşte foarte mult despre ea. Cu alte cuvinte, oamenii din jur, inclusiv tu, fac parte din viaţa lor doar pentru că pot fi folosiţi sau manipulaţi pentru câştigul lor personal.

Aceste persoane obişnuiesc în fiecare zi să prioritizeze propriile emoţii şi nevoi cu mult deasupra celor din jur. Îţi vor cere să faci tot posibilul să-i ajuţi, dar dacă cumva se întâmplă să ai tu nevoie de ajutor, vor fi destul de deranjaţi de acest lucru.

Concluzia? Unii oameni vor spune şi vor face orice fără să se gândească prea mult, totul pentru a obţine de la ceilalţi ceea ce-şi doresc. Evită să consideri acest comportament ca fiind unul normal. Dacă cineva se comportă ca un agresor cu tine, opreşte acest lucru şi caută să găseşti o cale de mijloc, potrivită pentru amândoi. Dacă refuză să ajungeţi la un consens, doar pleacă fără să intri într-o luptă de putere.

3. Vede totul ca pe o dramă în timp ce are o atitudine ostilă

Unii oameni au mai mereu obiceiul să creeze situaţii controversate şi dramatice fără să aibă în aparenţă vreun motiv. Evită să intri în acest joc. Fereşte-te de dramele altor oameni şi cu atât mai mult ar trebui să eviţi să faci la fel.

Nu are niciun rost să arunci înapoi cuvinte negative cuiva care ţi-a făcut acelaşi lucru. Caută să-ţi menţii o atitudine rezervată şi să înlocuieşti dorinţa de confruntare cu o stare de calm, în timp ce priveşti lucrurile în perspectivă, făcând câţiva paşi în spate. Cu cât cealaltă persoană vorbeşte mai tare şi cu cât doreşte să facă situaţia mai dramatică, cu atât mai mult calm şi cu mai multă încredere în sine ar trebui să gândeşti şi să vorbeşti. Evită să-i laşi să te afecteze.

Fii tu un exemplu pentru modul în care ar trebui să reacţionezi în astfel de situaţii. Ignoră atitudinea lor excentrică şi concentrează-ţi atenţia pe o stare de bunătate. Comunică şi exprima-te într-un mod paşnic, având cele mai bune intenţii. Foloseşte-ţi vocea ca să faci lucruri bune prin care să inspiri, să încurajezi, să educi iar oamenii din jurul tău să rămână cu noţiuni precum compasiune şi înţelegere.

Când cineva insistă cu o atitudine ostilă şi dramatică, probabil că a sosit momentul să-l ignori şi să mergi mai departe.

4. Negativistul care îţi taie aripile

Evită să-ţi mai petreci timpul în preajma oamenilor care-ţi taie din avânt când le povesteşti despre visele şi aspiraţiile tale. Aceste persoane nu fac nimic altceva decât să-ţi pună la pământ ideile şi lucrurile pe care le-ai putea face. Îţi sting acea flacără interioară cu viziunea lor distorsionată legată de ceea ce cred ei că ai putea face.

Dacă începi să cedezi şi să laşi negativitatea lor să te convingă că au dreptate, vei ajunge să te transformi în ceva ce nu te caracterizează, în loc să trăieşti în acord cu cine simţi că eşti. Vei ajunge să trăieşti în lumea altcuiva şi rişti să nu-ţi mai dai seama dacă mai este vreo diferenţă între ceea ce au spus şi modul în care de fapt gândeşti. Ceea ce ei şi-au închipuit că poţi să faci va deveni ceva real pentru tine.

Ceea ce poţi sau nu să faci nu depinde de ceea ce cred ceilalţi. Aşa că mergi mai departe, dincolo de presupunerile şi limitările lor şi conectează-te cu cea mai bună variantă a ta şi cu ceea ce ştii că eşti capabil să faci.

5. Persona pe care nu ai reuşit să o mulţumeşti niciodată

Unii oameni sunt pur şi simplu imposibil de mulţumit. Cred că singurul lucru care-ţi rămâne este să accepţi acest lucru.

De-a lungul vieţii vei întâlni persoane care nu-ţi vor recunoaşte meritele pentru ceea ce ai făcut, nu te vor respecta şi te vor trata rău fără să aibă în aparenţă vreun motiv pentru care să facă asta. În acest caz, evită să te consumi fără rost încercând să-i schimbi sau să le ceri mereu aprobarea pentru ceea ce faci. De asemenea, evită să ajungi să-i dispreţuieşti. Cel mai bine este să pleci şi să laşi lucrurile să decurgă natural, pentru că vei observa că fiecare moment pe care-l petreci în preajma lor este unul irosit şi orice picătura de dispreţ din inima ta va ajunge să-ţi facă rău pe termen lung.

6. Persoana care insistă că ar trebui să te schimbi

Pe termen lung, mai bine să susţii o cauză în care tu crezi şi alţii nu o consideră foarte importantă, decât să fii respectat şi urmărit pentru ceva care nu rezonează deloc cu tine. Relaţiile care funcţionează bine sunt cele care te ajută să fii o persoană mai bună, în care celălalt nu încearcă să te convingă să fii într-un mod care nu-ţi este caracteristic şi nici nu te împiedică să evoluezi.

Din păcate, unii membrii din familie sau unii prieteni apropiaţi nu reuşesc prea bine să observe faptul că te-ai schimbat şi că te-ai maturizat de-a lungul anilor. De asemenea, au tendinţa să-ţi pună o etichetă bazându-se pe modul în care obişnuiai să fii. Iar în unele cazuri, ajungi să te conformezi acestor etichete pentru că-ţi aduci aminte de acele momente din trecut în care acel lucru era adevărat. De exemplu, “Oh, Vlad a fost mereu cel mic şi răsfăţat pentru că a primit mai multă atenţie.”

Ce-i important să-ţi aminteşti în aceste situaţii este că tu eşti singura persoană care ştie ce se întâmplă în mintea ta în acest moment. Oamenii care nu te cunosc pot să presupună că eşti cu totul altă persoană. Iar cei care cred că te cunosc foarte bine s-ar putea să-ţi fi pus un cadru din care să nu te mai scoată. Însă tu ştii foarte bine că eşti mult mai mult decât poate cineva să vadă la exterior.

Când treci peste opiniile lor şi iei decizia să te comporţi exact aşa cum crezi că ar trebui să fii, în loc de modul în care ei cred că ar trebui să fii, îţi dai voie să fii tu însuţi şi vei observa că atunci te poţi bucura cu adevărat de situaţiile prin care treci. Nu-i nevoie să-ţi pui o mască sau să te comporţi într-un mod care nu-ţi este caracteristic.

Nu prea ai control asupra modului în care ceilalţi aleg să gândească în ceea ce te priveşte, însă poţi să alegi modul în care interpretezi opiniile lor. Lasă-i să gândească cum vor. Evită să te conformezi doar ca să le faci pe plac. Permite-le celor din jur să te iubească pentru ceea ce eşti şi nu pentru ceea ce cred că ar trebui să fii. Iar dacă nu vor să facă asta şi să plece din viaţa ta, atunci lasă-i.

7. Criticul interior

Nu cred că te aşteptai la asta, nu-i aşa? Da, din păcate, criticul interior este în mintea ta. Sau poate din fericire!

Autocritica merge mână în mână cu anxietatea şi tristeţea. Are vreun sens să te transformi în cel mai mare critic al tău şi să te pui jos pentru greşelile pe care le faci? Tot ceea ce ai nevoie este să ai curajul să fii tu însuţi pentru că punctele tale forte sunt înrădăcinate în cine eşti, nu în cine nu eşti.

Există acel lucru unic şi special în legătură cu tine care te face diferit. Nu vei fi niciodată le fel de bun ca altcineva, la fel cum acea persoană nu va fi la fel de bună ca tine. Precum doi fulgi de zăpadă care nu seamănă unul cu celălalt, fiecare dintre noi avem acel lucru unic în interiorul nostru. Probabil că suntem meniţi să fim diferiţi. Atunci când îţi dai voie să accepţi acest lucru, nu există niciun motiv pentru care să te compari cu cineva al cărui mod de a fi nu te caracterizează. Şi în acest moment, criticul interior nu mai are nimic de spus

Concluzii

Când eşti în preajma unor oameni care îţi subminează visele, te critică, îţi prezic necazuri în viitor şi în general te ignoră atunci când le spui cum eşti tu de fapt, aminteşte-ţi că tot ceea ce fac este să-ţi spună povestea tristă a vieţii lor, nu a ta. Ei doar aruncă în jur cu propriile îndoieli, aşa că ignoră-le.

Dacă cel care face asta eşti chiar tu, adică acel critic interior, caută să faci posibil să renunţi la toate acele gânduri şi momente de contemplare care te fac să te simţi într-un mod negativ, sau măcar o parte dintre ele până la sfârşitul zilei. Observă cum îţi va schimba viaţa acest lucru. Este mai bine să laşi deoparte acele gânduri negative pentru că tot ceea ce ţi-au oferit este un sine fals care suferă fără niciun motiv.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com