1 Mai - Ziua Muncii: cum a apărut în istorie. Pe cine serbăm

Paradă a comuniştilor de 1 mai 2014, Piaţa Roşie, Moscova
Paradă a comuniştilor de 1 mai 2014, Piaţa Roşie, Moscova (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Ziua de 1 Mai este declarată Ziua Internaţională a Muncii. De unde vine totuşi legătura dintre 1 mai şi muncă, sau muncitori? Greu de spus.

Pe 1 mai se serbează armindenul, o sărbătoare de origine pre-creştină, care onorează zeii recoltelor şi ai câmpurilor. Ea s-a strecurat în creştinism, cu care nu are nimic de a face.

1 mai apare menţionată şi în 1776 când Adam Weishaupt a fondat în Electoratul Bavariei societatea "iluminaţilor". Deşi promova anumite libertăţi pentru mase, societatea era secretă, puternic ierarhizată şi nedemocrată. Societatea a fost creditată mai târziu cu răsturnarea familiilor regale europene şi a ordinii sociale existente, cu ajutorul revoluţiilor, agitaţiilor şi violenţei. Ideea a fost mai târziu preluată de Karl Marx, ideologul comunismului.

Se spune că la originea semnificaţiei zilei de 1 Mai ca zi mondială a muncitorilor a stat reducerea normei de lucru la 8 ore pe zi, precum şi manifestaţiile organizate peste ocean, la care au participat muncitori.

La 110 ani mai târziu, pe 1 mai 1886, când au protestat sute de mii de manifestanţi pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago după câteva zile, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, dintre care cca 40.000 se aflau în grevă. Consecinţa manifestaţiilor a fost că 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără să le fie redus salariul.

Totuşi în SUA ziua muncii se serbează în septembrie.

Federaţia Americană a Muncii a schimbat ziua în care se aniversează în fiecare an Labor Day - "Ziua Muncii"-, preferând prima zi de luni a lunii septembrie, Congresul SUA adoptând un document prin care confirmă această dată ca sărbătoare legală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii