Cenzură la Universitatea Bucureşti: Asociaţia Studenţi pentru Viaţă, interzisă la Târgul Educaţiei

Conferinţa de presă despre programul Marş pentru viaţă. Alexandra Nadane şi Ioana Picos, Asociaţia Studenţi pentru viaţă, 19 martie 2014
Conferinţa de presă despre programul Marş pentru viaţă. Alexandra Nadane şi Ioana Picos, Asociaţia Studenţi pentru viaţă, 19 martie 2014 (Epoch Times)

În perioada 10-11 aprilie, Universitatea din Bucureşti organizează Târgul Educaţiei. În urma aplicaţiei depuse, Asociaţia Studenţi pentru viaţă a primit un stand şi a fost programată în ziua de 10 aprilie, între orele 18.00-19.00, să prezinte revista Pentru viaţă, nr. 2 - „Adopţia, o alegere nobilă ”În dimineaţa zilei de 10 aprilie ni s-a comunicat că este interzisă participarea noastră, în urma unor presiuni făcute asupra conducerii Universităţii. Considerăm interzicerea participării noastre ca profund nedemocratică. Este evidentă asemănarea cu epurările din anii '40, '50 şi '80, care au afectat atât de mult Universitatea din Bucureşti”, a arătat Alexandra Nadane, preşedinta Asociaţiei într-un comunicat remis Epoch Times, care include şi o scrisoare deschisă adresată Rectorului, Preşedintelui şi membrilor Senatului Universităţii Bucureşti.

Textul scrisorii deschise

”Stimate Domnule Rector, Stimate Domnule Preşedinte al Senatului şi stimaţi Membri ai Senatului Universităţii din Bucureşti,

În perioada 10-11 aprilie, Universitatea din Bucureşti organizează Târgul Educaţiei. În urma aplicaţiei depuse, a respectării întregii proceduri de înscriere şi a menţionării în catalogul evenimentului, asociaţia Studenţi pentru viaţă a primit un stand şi a fost programată în ziua de 10 aprilie, între orele 18.00-19.00, să prezinte revista Pentru viaţă, nr. 2 - „Adopţia, o alegere nobilă”

Chiar în dimineaţa zilei de începere a Târgului Educaţiei ni s-a comunicat că este interzisă participarea noastră, în urma unor presiuni făcute asupra conducerii Universităţii. Am luat act de interzicere şi, pentru că nu dorim să afectăm acest important eveniment pentru Universitate şi pentru viitorii studenţi, am acceptat retragerea, în ciuda eforturilor organizatorice pe care le-am făcut. Considerăm că este de datoria noastră să ne prezentăm însă punctul de vedere faţă de cele întâmplate, de aceea Vă trimitem această scrisoare deschisă.

Cu durere trebuie să constatăm că interzicerea a fost urmarea constituirii unei presiuni, care nu s-a manifestat pe faţă: grupuri private pe Facebook, întâlniri, contactarea conducerii Universităţii, fără a ni se adresa un singur cuvânt. Era firesc ca o decizie să fie luată în urma unei dezbateri, în care fiecare parte să-şi prezinte argumentele.

Poziţia noastră a fost clară, am afirmat-o în acţiuni publice. Suntem pentru valorizarea vieţii umane începând din momentul concepţiei şi sprijinim femeile care se confrunta cu o sarcină nedorită, adresându-ne în special mediului studenţesc. Menţionăm că în statutul asociaţiei este prevăzută clar că ea este împotriva oricăror forme de violenţă şi împotriva discriminării.

Nu suntem la primul eveniment desfăşurat în spaţiul Universităţii din Bucureşti. Cu doar câteva săptămâni în urmă, în cadrul Săptămânii pentru Viaţă (19-25 martie), am organizat mese rotunde şi conferinţe la care au participat studenţi şi membri ai corpului didactic universitar. În aceste condiţii, interzicerea ne-a surprins profund. Ne întrebăm cu teamă dacă nu cumva riscăm să ne întoarcem către o nouă formă de totalitarism, în care este interzisă libertatea de opinie.

Secolul XX a demonstrat că ideologii opuse pot fi totalitare: nazismul şi comunismul au fost în război, dar au pricinuit fiecare răni cumplite societăţii. Şi în nazism, şi în comunism a fost afectată activitatea educaţională a universităţilor. Asta doresc cei care au făcut presiuni? Sperăm că nu este aşa.

Atâta vreme cât nu am încălcat Carta Universitară, atâta vreme cât nu am încălcat legile statului român, de ce suntem pedepsiţi, fiind lipsiţi şi de posibilitatea de a ne apăra? Opinii pe diferite teme care nu întrunesc un consens general şi simpatii şi antipatii personale poate să aibă orice cetăţean român, orice participant la procesul educaţional al Universităţii din Bucureşti. Dar este de datoria celor care conduc Universitatea să nu lase ca acest spaţiu educaţional să fie afectat de presiuni, ci să vegheze ca el să rămână un spaţiu al dialogului, al schimbului liber de idei, al dezbaterii bazate pe argumente. Astăzi am asistat la stoparea unei discuţii libere, înainte de a începe.

Considerăm interzicerea participării noastre ca profund nedemocratică. Este evidentă asemănarea cu epurările din anii '40, '50 şi '80, care au afectat atât de mult Universitatea din Bucureşti. De ce nu ne este permis să activăm liber, dacă o facem în concordanţă cu regulile Universităţii?

Este îngrijorător faptul că această interzicere are loc în cea mai importantă instituţie universitară a României, în care sunt pregătiţi cei care vor conduce în viitor această ţară şi o vor reprezenta atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi pe plan mondial. Sperăm ca Universitatea să nu pregătească o generaţie de intelectuali care să uite că principala lor menire este dezbaterea şi dialogul, pentru găsirea soluţiilor optime.

Temele privind viaţa umană reprezintă o dezbatere deschisă în toate ţările din Occident, cărora le sunt dedicate dezbateri academice, campanii civice, spaţii ample în media. Oare în România nu poate să fie la fel? Tocmai studenţii şi cercetătorii ar trebui să cântărească argumentele şi să-şi folosească spiritul critic, fără a practica şi fără a se lăsa intimidaţi de violenţă, sub orice formă ar fi ea.

Menţionăm că acuzaţiile aduse s-au bazat în principal pe interpretarea pe care un reportaj difuzat de către protv, realizat de doamna Adriana Stere, şi un articol al doamnei profesoare Oana Băluţă, publicat în cadrul blogurilor ziarului Adevărul, au dat-o organizării de către asociaţia Studenţi pentru viaţă în Bucureşti a Marşului pentru Viaţă 2014 – „Adopţia, o alegere nobilă”. Din păcate, autoarea reportajului şi autoarea articolului s-au folosit în mod abuziv de girul instituţiilor unde au publicat aceste materiale pentru a promova în spaţiul public o atitudine manipulatoare despre asociaţia noastră.

La Marşul pentru viaţă, doamnei Adriana Stere i s-a spus în mod repetat că organizaţia noastră nu a militat şi nu militează pentru interzicerea avortului în România. Însă, după un scenariu prefabricat, a invitat-o pe doamna profesoară Oana Băluţă, care a declarat că organizatorii vor interzicerea avortului, prilej pentru autoarea reportajului să inventeze un inexistent conflict între cele două părţi, pentru care ar fi fost nevoie de intervenţia jandarmilor! Ne vedem acum obligaţi să luăm atitudine publică faţă de reportajul protv şi faţă de articolul doamnei profesoare Oana Băluţă, care se baza pe reportajul protv-ului, după o logică circulară, distorsionând adevărul în mod evident.

Stimate Domnule Rector, Stimate Domnule Preşedinte al Senatului şi stimaţi Membri ai Senatului Universităţii din Bucureşti,

Vă rugăm să luaţi în discuţie cele prezentate mai sus şi Vă punem la dispoziţie orice alte informaţii despre intenţiile şi atitudinea asociaţiei Studenţi pentru viaţă.

Cu speranţa că Universitatea din Bucureşti va rămâne un spaţiu al libertăţii de opinie şi al dialogului, Vă mulţumim pentru atenţie”.