Ziua 90. "România, trezeşte-te! Cât îi mai răbdaţi?"

S-au împlinit 90 de zile de la adoptarea OUG 13. De atunci, în Piaţa Victoriei se protestează non-stop, pentru ca cei ce au legiferat hoţia să plece.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Scandarea "Demisia!" şi imnul României au răsunat din nou, pentru a 90-a seară consecutiv în Piaţa Victoriei, unde protestatarii #rezist au revenit cerând plecarea corupţilor din demnităţi publice şi schimbarea modului în care este condusă ţara.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Prezenţi seară de seară lângă Guvern pentru a ţine aprinsă flacăra rezistenţei, cetăţenii transmit astfel că nu vor renunţa la dorinţa de a trăi într-o ţară unde oamenii sunt respectaţi de politicieni şi unde administraţia se face în folosul oamenilor, nu în detrimentul lor. Rămaşi câteva zeci după ce au fost sute de mii la apogeul Revoluţiei Luminii (cum i se spune maratonului #rezist), participanţii la protest le-au cerut şi astăzi celor vinovaţi de adoptarea OUG 13 să plece, iar conaţionalilor lor să se trezească până nu va fi prea târziu.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Suntem în ziua 90 de protest. Situaţia este mult mai urâtă decât înainte de ordonanţa 13. Vor să ne pună taxe şi îngrădiri. Amendamente în ceea ce priveşte şi dreptul la protest şi libera exprimare sunt depuse la Senat. Ceea ce ai noştri eroi în '89 au câştigat cu preţul vieţii. Câţi vom mai fi nevoiţi să luăm drumul diasporei? 5 milioane au plecat slugi din cauza lor. Între timp, aceşti indivizi îşi facilitează legi, drepturi şi salarii pentru cloaca lor. Legea graţierii e pe cale să fie dată. România, trezeşte-te! Cât îi mai răbdaţi?", şi-a exprimat revolta o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

O altă protestatară se declară şi ea revoltată de manipularea grosolană a politicienilor, a căror singură grijă este să-şi asigure infailibilitate în faţa legii.

"Sunt în Piaţa Victoriei în semn de protest faţă de sistemul politic din România. De când au câştigat alegerile, singura grijă a politicienilor este să îşi asigure un fel de infailibilitate în faţa legii, cu pretextul că sunt hărţuiţi şi nu-şi pot face treaba. Încercările acestea de manipulare grosolană - pozează în victime - îmi amintesc de metodele bolşevice... Tot comuniste sunt şi raportările unor realizări fictive, de fapt, de tip radio Erevan. Văzută din afară, situaţia ar putea stârni râsul... Dragnea vrea să-şi facă dreptate la CEDO, Grindeanu se autoproclamă un administrator de geniu, Tăriceanu e imaculat şi de o moralitate excepţională, Firea ne dă lecţii de bun gust şi iubire creştinească, toate nulităţile ne explică pe ton pedant chestiuni economice, morale, şi de orice natură, de fapt. Ţara a fost târâtă într-o comedie de un gust îndoielnic... Cum să stau în casă când e circul în oraş?", spune protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

La rândul său, un alt protestatar se declară solidar cu cei care şi-au pus preocupările personale în cui pentru a ţine aprinsă flacăra rezistenţei în Piaţa Victoriei şi transmite că doar acţiunile pot duce la schimbări, nu discuţiile, oftatul sau lamentările sterile pe internet sau, şi mai rău, ignoranţa.

Vin şi voi reveni la proteste de 90 de zile şi chiar mai mult, din câteva motive. Cred că e lucrul bun şi just de făcut. Abrogarea OUG 13 şi atât, fără retragerea de la guvernare a politicienilor care au avut asemenea iniţiative şi idei, nu înseamnă că s-a schimbat mare lucru. De altfel, de atunci şi până acum, au tot continuat să insiste (şic!) şi ei să ne dea noi motive să strângem rândurile şi să insistăm să rezistăm. S-a văzut ce vor de fapt, şi asta nu doar în Parlament. Alt motiv ar fi pentru mine solidaritatea cu aceşti oameni, cărora ştiu că nu le e uşor să revină aici în fiecare zi, însă nu renunţă cu una cu două la crezul în principii sănătoase. Eu am mai prins perioade în care îşi vedea fiecare doar de interesul personal şi ştiu că în asemenea situaţii nu se schimbă nimic. Doar acţiunile pot avea rezultate!

Când nu ne convine o realitate, sunt două posibilităţi: 1. să o acceptăm ca atare şi să încercăm să ne resetăm aşteptările cu resemnare ("csf, ncsf" sau "eeh, asta e", ca-n "Mioriţa") 2. să încercam să facem tot ce putem pentru a schimba datele realităţii, în direcţia pe care o credem bună; şi zic "să facem", fiindcă asta e ideea: a face împreună-cum ziceam, doar acţiunile pot duce la schimbări, nu discuţiile, oftatul sau lamentările sterile pe internet, ori (şi mai trist) ignoranţa.

Nu o să fac pronosticuri, nu aş spune în cât timp se poate schimba ceva. Însă ştiu că dacă o să stea fiecare acasă şi o să-şi vadă doar de ale sale, nu avem de ce să ne aşteptăm de la politicienii care au acum majorităţi şi putere că vor avea revelaţii şi iniţiativa de a-şi schimba ei înşişi metehnele. De peste 90 de zile le transmitem cu consecvenţă mesajul că ne ajunge şi că ne dorim instituţii care să funcţioneze corect şi decent, ca în ţările civilizate şi dezvoltate.

Într-un fel, parcă simt uneori că noi aici ne rescriem cumva "Mioriţa" noastră, într-o variantă în care omul bun nu mai zice "eeh, ştiu că o să mi se întâmple ceva rău, dar las-o aşa, nu mă opun, important e să nu plângă mama prea mult şi să creadă că mi-e bine!", ci se ridică şi face ceva ca să împiedice acel rău să se întâmple. Deci vom continua să revenim aici până când vom avea încrederea că ne putem vedea şi noi liniştiţi de treburile noastre!", spune protestatarul.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)