27 de ani de la debutul Golaniadei. Protestatarii anticomunişti, omagiaţi în Piaţa Universităţii

În aprilie 1990, tinerii revoltaţi că Revoluţia le fusese furată de Iliescu şi FSN făceau din Piaţa Universităţii prima zonă liberă de neocomunism. Astăzi, alţi tineri, care nu vor să le fie furată democraţia, le-au omagiat curajul.
Loredana Diacu
22.04.2017

alte articole

Comemorarea Golaniadei (Epoch Times)
Loredana Diacu
22.04.2017
Se încarcă player-ul...

Pe 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii începea cel mai amplu protest anticomunist din istoria României şi a Europei de est - Golaniada. Fenomenul a sfârşit în violenţă şi sânge, preşedintele de atunci al ţării, Ion Iliescu, chemând minerii să le bage "minţile în cap" şi frica în oase celor ce-şi doreau ca România să devină un stat democratic, de drept. Astăzi, 27 de ani mai târziu, alţi tineri, care luptă pentru curăţarea ţării de corupţia ce-şi trage seva din smârcul neasanat în '90, au omagiat memoria înaintaşilor lor.

În jur de 100 de persoane au comemorat, sâmbătă, debutul Golaniadei la kilometrul zero al democraţiei, lângă monumentul închinat lui Cristian Paţurcă. Participanţii - atât tineri care au început să iasă în stradă de la adoptarea OUG 13, cât şi oameni mai în vârstă, care au prins vremurile Golaniadei - au depus câte un trandafir alb în Piaţa Universităţii şi au rememorat protestul din '90.

"Vrem să transmitem un mesaj peste timp – tinerii să înţeleagă şi să ştie ce s-a întâmplat în această perioadă, ce s-a întâmplat cu Piaţa Universităţii şi ce s-a întâmplat cu represiunea din 13-15 iunie 1990", a declarat preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991, Viorel Ene.

Comemorarea Golaniadei
Comemorarea Golaniadei

Cum atât Golaniada din 1990 cât şi protestele #rezist de astăzi sunt centrate în jurul unui punct 8, punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi respectiv punctul 8 al Proclamaţiei România 2017 (iniţial adoptată tot la Timişoara), Viorel Ene a atras atenţia că noul punct 8 al trebui să-l cuprindă şi pe cel vechi, pe cel ce ar fi urmat să interzică accesul la puterea politică a foştilor securişti şi nomenclaturişti.

"Noi propunem că acest nou punct 8 de la Timişoara să-l cuprindă şi pe cel vechi. Cred că altfel nu se poate pentru că ştim foarte bine că structurile comuniste şi securiste au rămas şi dacă nu se ia nicio măsură, dacă această lege a lustraţiei, chiar după 30 de ani, nu se aplică, atunci nu avem nicio şansă pentru că, după cum vedem, eşalonul 2 şi 3 – foştii nomenclaturişti şi copiii lor au acaparat puterea în stat", a completat Ene.

Comemorarea Golaniadei
Comemorarea Golaniadei

"Suntem astăzi aici ca să atragem atenţia că mâine, poimâine ne putem trezi cu o a treia mineriadă, a patra, a cincea, vor scoate jandarmii în stradă să ne alunge. Cine ştie, poate va trece acel proiect de lege cu puterile sporite pentru Jandarmerie şi multe altele. Situaţia nu se îmbunătăţeşte, de asta suntem azi în stradă", a declarat, la rândul său, o protestatară #rezist, venită în marş din Piaţa Victoriei, alături de alţi colegi protestatari.

Un alt protestatar din Piaţa Victoriei opinează şi el că este foarte probabil că cele două puncte 8 alte celor două proclamaţii apărute la 27 de ani distanţă una de alta se suprapun într-o anumită zonă:

Este destul de probabil că într-o anumită zonă cele două puncte 8 din Proclamaţiile de la Timişoara să se întâlnească, pentru că asta este, comuniştii de atunci, pe care nu îi doreau în funcţii publice cu acces la bugete şi aşa mai departe, sunt reprezentaţi într-o bună măsură de corupţii de astăzi. Metehnele sunt cam aceleaşi, indiferent de identitate, de carnetul de partid, de alte criterii", spune protestatarul.

Comemorarea Golaniadei
Comemorarea Golaniadei

Printre cei aflaţi la comemorarea de astăzi s-a aflat şi Ion Varlam, fost deţinut anticomunist, om cu ani grei de închisoare în timpul lui Gheorghiu Dej. De profesie politolog, Varlam a pledat şi el pentru transpunerea în legislaţie a punctului 8 din prima proclamaţie de la Timişoara, cel care să-i împiedice pe foştii nomenclaturişti şi securişti să ajungă la putere.

"Facem apel la toate partidele reprezentate în Parlament sau care vor fi reprezentate în Parlament după alegerile care vin, să accepte această poziţie, adică legiferarea în regim de urgenţă a Proclamaţiei de la Timişoara punctul 8!

Comunismul este expresia politică a crimei organizate pentru că metodele la care a recurs sistematic ca să ia puterea, să exercite puterea şi a o păstra, cad sub incidenţa specifică a Codului penal.
Toţi comuniştii din România şi din lume, numesc comunişti nu adepţii ideologiei ci pe cei care promovează instaurarea de regimuri inspirate de modelul sovietic, sunt nişte răufăcători profesionişti, specializaţi în fraudă, jaf şi omucidere, atât individuală cât şi exterminare în masă, al căror scop real nu este nicidecum instaurarea unei ordini beneficiind anumitor clase care până atunci istoric ar fi fost defavorizate, ci pentru acapararea tuturor bunurilor şi proprietăţilor acelor populaţii pe care comuniştii le-au supus prin forţă şi le menţin sub teroare că să le jumulească de venituri s.a.m.d.

Ceea ce s-a întâmplat după ’89 cu clasa noastră politică, care tot din comunişti e formată, dovedeşte pe deplin această argumentaţie, toţi s-au gândit să îţi umple buzunarele, nicidecum la poporul al căror reprezentanţi se pretindeau", a declarat Varlam.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor