Autobuze incendiate şi vitrine sparte: proteste violente în Brazilia

Poliţia braziliană a folosit, vineri, gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, dintre care unii au incendiat autobuze la finalul unei greve generale care a dus la sistarea serviciilor de transport public, a şcolilor şi băncilor în semn de protest împotriva reformelor guvernamentale de austeritate.
Autobuz incendiat în timpul unui protest violent în Rio de   Janeiro, Brazilia, 28 aprilie 2017.
Autobuz incendiat în timpul unui protest violent în Rio de Janeiro, Brazilia, 28 aprilie 2017. (Captură Foto)

La mai puţin de un an după ce fosta preşedintă braziliană Dilma Rousseff a fost alungată de la putere pentru corupţie, economia Braziliei continuă să se deterioreze într-un ritm alarmant.

Potrivit rapoartelor Reuters, ceea ce a început ca un protest paşnic, la care au participat câteva mii de persoane în centrul oraşului Rio de Janeiro, s-a transformat în conflicte violente în după amiaza zilei, când mii de grupuri au spart vitrinele unor bănci, au ridicat baricade şi au declanşat incendii, inclusiv asupra a cel puţin 8 autobuze.

Poliţia a răspuns cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, oraşul fiind acoperit de o ceaţă sufocantă.

Tulburări similare au avut loc în Sao Paulo, centrul economic al ţării, unde o mulţime de manifestanţi a încercat să mărşăluiască spre reşedinţa privată a preşedintelui ţării, Michel Temer, şi s-a ciocnit cu forţele de poliţie, care au folosit, de asemenea, gloanţe de cauciuc şi grenade orbitoare. Manifestanţii au aruncat cu pietre, au declanşat incendii, au distrus felinare stradale şi au aruncat cu bucăţi de ciment în centrul bulevardului.

Protestele violente au avut loc la finalul unei zile în care sindicatele şi grupurile de stânga au reuşit să paralizeze o mare parte a Braziliei. În Sao Paulo, capitala Brasilia şi Belo Horizonte, un alt oraş important din ţară, circulaţia cu metroul a fost întreruptă. De asemenea, în oraşele Curitiba şi Recife au fost sistate serviciile de transport public, potrivit rapoartelor AFP.

Sindicatul Forca a anunţat că cel puţin 40 milioane de persoane au răspuns apelului pentru a participa la o grevă de 24 de ore, care a început în noaptea de joi spre vineri, înaintea Zilei Muncii, care va fi sărbătorită luni. Greva a avut cel mai mare efect în zonele cu sindicate puternice în economie, inclusiv transporturi, bănci, şcoli, servicii poştale şi o parte a personalului medical. Sindicatul muncitorilor din sectorul metalurgiei a declarat că 60.000 de membri au refuzat să muncească în timpul grevei.

În plus, greva generală - prima în ultimii 21 de ani – a avut un impact important asupra producţiei de automobile în Sao Paulo, unde este concentrată cea mai mare parte a industriei auto a ţării. General Motors, Ford Motor, Toyota şi Daimler au oprit producţia, potrivit declaraţiilor oficialilor companiilor, sindicatelor şi analiştilor pieţei. Oficiali ai sindicatelor au declarat că majoritatea muncitorilor de la compania petrolieră de stat Petroleo Brasilerio, cunoscută sub numele de Petrobras, s-au alăturat grevei, dar compania a precizat că aceasta nu a avut niciun impact major asupra productivităţii. Vale SA, o companie specializată în exploatarea fierului, a declarat că greva de vineri nu i-a afectat operaţiunile.