Războiul taximetriştilor contra UBER. Guvernul promite o lege în favoarea primilor

Sute de taxiuri au fost parcate astăzi în faţa Guvernului, transportatorii obţinând promisiunea ministrului Gabriel Petrea că în scurt timp va fi promovată o ordonanţă care-i va obliga pe cei de la UBER să se autorizeze sau să ... dispară.
Protest al taximetiştilor contra UBER
Protest al taximetiştilor contra UBER (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Sute de taximetrişti au blocat, miercuri, Piaţa Victoriei şi Bulevardul Kiseleff, acuzând "concurenţa neloaială" a UBER şi a altor platforme online similare, în baza cărora particularii prestează servicii de taximetrie.

Deşi urma să dureze două zile, protestul, la care au luat parte taximetriştii şi transportatorii rutieri membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) s-a spart înainte de ora 12, după ce reprezentanţi ai Guvernului le-au promis taximetriştilor adoptarea unei OUG care practic îi va obliga pe cei de la UBER să se autorizeze ca firmă de transport.

Concret, proiectul prevede eliminarea din textul de lege a termenilor "permanent" şi "în mod repetat", care blochează posibilitatea de acţiune a autorităţilor, pentru a-i opri pe transportatorii neautorizaţi.

Conform protocolului semnat de ministrul Gabriel Petrea cu reprezentanţii COTAR, proiectul de OUG cu privire la modificarea Legii 38/2003 ar urma să fie adoptat în maxim 30 de zile. În caz contrar, protestele se vor relua, a anunţat Vasile Ştefănescu preşedinte COTAR.

"În acest moment e un punct critic, s-a ajuns la nivelul cel mai de jos şi ca activitate în primul rând datorită acestor aplicaţii care nu sunt legale şi care sunt convins că pe termen lung vor face rău tuturor! (...) Probabil că după ce vor îngenunchea taximetria, aceste aplicaţii, neputând fi controlate, autorizate, nu sunt aparate metrologizate, s-ar putea să rămână la bunul lor plac şi să fie în detrimentul cetăţenilor. Ca orice activitate, pe termen lung nu poate fi susţinută decât dacă se înscrie într-o lege în termenii acelei legi", a declarat Tighian Ion, unul dintre participanţii la protest.

"Nemulţumirea e pirateria din Bucureşti şi UBER-ul. Pe mine mă afectează pentru că eu, spre exemplu, am autorizaţie de transport, atestat de taxi, o asigurare 15 milioane pe an, în schimb el (UBER) o are de 3, sunt foarte multe lucruri pe care eu le plătesc şi ei nu, e concurenţă neloaială", spune un alt taximetrist.

Ce cer taximetriştii

- scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat;

- scoaterea în afara legii a tuturor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare;

- scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera, conform legii. Transportatorii acuză că firmele care piratează transportul de linie sunt listate pe site-uri de tipul Autogări.ro, cu program fix şi posibilitate de a face rezervări, în condiţiile în care nu dreptul să opereze pe rutele afişate, neavând autorizaţie. Autorităţile ar fi complice la acest lucru, căci nu-i opresc şi nu îi amendează pe transportatorii neautorizaţi.

Pe de altă parte, potrivit hotnews, UBER spune că nu este un serviciu de taxi, ci 'o aplicaţie de mobil care permite oamenilor să îşi împartă maşina contra cost într-un mod transparent, sigur şi 100% fiscalizat.'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne