Ziua 35 de proteste la Guvern. "Sunt irecuperabili!"

Peste zece mii de oameni au scandat ieri "Justiţie, nu corupţie" şi "Zi de zi, aici vom fi!". Parte dintre ei s-au întors astăzi, în Piaţa Victoriei, unde îşi continuă protestul paşnic.
Loredana Diacu
06.03.2017

alte articole

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.03.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21.00, în Piaţa Victoriei s-a cântat imnul iar protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile.

* * *

UPDATE. Câteva zeci de persoane s-au strâns în jurul orei 20.00 în Piaţa Victoriei. Majoritatea celor prezenţi se declară profund indignaţi de faptul că, după ce sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a susţine statul de drept şi lupta anti-corupţie, astăzi, senatorul PSD Şerban Nicolae a găsit cu cale să propună un amendament la legea graţierii vizând eliberarea de după gratii a corupţilor.

Practic, amendamentul prevede faptul că se graţiază şi cei condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Mai multe informaţtii pe acest subiect puteţi accesa aici.

"Merg contra curentului, vor să se sinucidă!", opinează o tânără.

"Eu cred că oamenii ăştia din PSD şi compania nu au înţeles nimic din proteste, mi se pare că sfidează ultima limită a bunului simţ pentru că îşi joacă libertatea. Iar faptul că semnalul străzii, al Europei, al oamenilor, nu le spune nimic, e grăitor, cred că sunt irecuperabili!", adaugă o altă tânără.

"Cu aşa oameni nu ne putem aştepta decât la dezastru în ţara asta! Aşa oameni au pus mâna pe putere şi deja îşi desfăşoară mârşăviile şi toate planurile diabolice, nu există reper moral, nu există bine şi rău, există doar interes. Şi cu aşa oameni, mi-e groază să mă gândesc la viitor.

Aici e momentul în care populaţia trebuie să vină şi să se manifeste, să-şi spună punctul de vedere, mizez că reperul moral există încă în fibra românilor, în zestrea de cultură românească, mizez că încă mai există conceputul de bine şi rău, de dreptate şi infracţiune. Pe lângă faptul că au furat de au stins, au devalizat ţara atâţia ani acum vor să apară în faţa noastră ca nişte sfinţi, aşa ceva nu e de acceptat, cine acceptă aşa ceva, e complice.

Niciun pic de bun simţ, niciun pic de jenă, e clar că ei sunt gata cu tăvălugul lor să facă praf ţara şi dacă nu ne opunem serios, dacă nu e opunem prin protest masiv, ăştia sunt în stare să facă absolut orice, pentru că sunt semi-zei deasupra oricărei legi", opinează un alt protestatar.

* * *

Pentru a 35-a zi consecutiv, protestatarii revin în Piaţa Victoriei, unde cer demisia Guvernului şi schimbarea modului în care este condusă ţara.

Reamintim că protestul de astăzi a fost precedat de un impresionat marş de la Guvern spre Parlament, marş la care au luat parte peste 10.000 de persoane ieşite în stradă să apere statul de drept şi lupta anti-corupţie. Tot ieri au avut loc proteste şi în alte oraşe din ţară şi în Diaspora

Pe lângă demisii - a Guvernului, ale lui Dragnea şi Tăriceanu, ambii consideraţi complici dacă nu chiar iniţiatori ai adoptării OUG 13 - protestatarii cer depolitizarea instituţiilor statului şi "primenirea" clasei politice, astfel încât în funcţiile de mare răspundere şi demnitate să nu mai fie personaje cu dosare penale.

"Luăm parte şi la marşul acesta şi la toate celelalte demonstraţii ca să apărăm statul de drept pentru că clasa politică nu apără statul de drept, ceea ce ar trebui să fie datoria ei primă, dimpotrivă, îl subminează, şi atunci încercăm noi prin manifestaţiile astea de stradă să înclinăm balanţa către statul de drept şi valori europene.

Nu aş vorbi despre finalităţi de termen scurt, dacă dorinţa mea ar fi să fie formulată întreg, ar fi o reformare a clasei politice care să ia asupra ei datoria care îi e specifică, cea a apărării şi întreţinerii statului de drept şi a administrării corecte a ţării", ne declara ieri o protestatară.

Dovadă a dorinţei de schimbare care-i animă pe protestatari a fost şi faptul că ieri, în Piaţa Victorei, la măsuţa unde se strângeau semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru referendumul vizând demiterea Gabrielei Firea şi a primarilor de sector din Capitală a fost literalmente coadă, oamenii înghesuindu-se să-şi treacă numele în tabele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor