Ziua a 34-a. Marş spre Parlament: "Justiţie, nu corupţie!"
alte articole
UPDATE. Protestul a ajuns spre final. În jurul orei 23.20, în Piaţa Victoriei mai erau sub 30 de persoane.
* * *
UPDATE. În Piaţa Victoriei, la ora 23.00, protestatarii au început să cânte imnul şi au aprins luminile telefoanelor mobile. Numărul celor rămaşi acum lângă Guvern se ridică la circa 1000.
După imn s-a scandat "Zi de zi, aici vom fi!" şi "Justiţie, nu corupţie!"
* * *
UPDATE. Mulţimea de protestatari a ajuns din nou în Piaţa Victoriei.
"Nu vrem să fim o naţie de hoţi", "Demisia, demisia" şi "Nu cedăm, rezistăm", strigă mulţimea.
* * *
UPDATE. "CCR, fără PSD!", scandează mulţimea în drum spre Piaţa Victoriei.
Astăzi au avut loc proteste şi la Sibiu, Cluj, Vâlcea, Oradea, precum şi în Diaspora, la Paris, Lyon, Londra, Birmingham, Montreal, Milano.
* * *
UPDATE. "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" strigă mulţimea care se îndreaptă înapoi spre Guvern.
"PSD, ciuma roşie!", "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grideanu!", mai strigă oamenii, reluând sloganele devenite de acum clasice.
* * *
UPDATE. Mulţimea a ajuns la DNA unde aplaudă şi scandează, într-una, "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta!" . Numărul protestatarilor pare să treacă de 10.000.
* * *
UPDATE. De la Ministerul Justiţiei, miile de oameni au pornit spre DNA. Se scandează "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta" şi "DNA, suntem de partea ta!" şi "Codruţa, ia-o pe Olguţa!"
* * *
UPDATE. Protestatarii s-au oprit în dreptul Ministerului Justiţiei. Se fluieră şi se huiduie.
"Justiţie, nu corupţie", a strigat minute în şir mulţimea.
* * *
UPDATE. Ajunşi în Piaţa Constituţiei, protestatarii au trecut pe lângă o maşina a postului Antena 3, moment în care au scandat "Ruşine!" şi "Antena 3, nişte derbedei!" şi au aruncat cu bani pe parbriz.
* * *
UPDATE. Mulţimea de protestatari se apropie de Parlament.
"Parlament de hoţi, la puşcărie toţi", "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu", DNA, să vină să vă ia", "Hoţii, hoţii", "Demisia, demisia", "Asta-i casa noastră, nu e casa voastră", scandează manifestanţii.
* * *
UPDATE. În faţa coloanei de manifestanţi se află un banner cu versuri din celebrul imn al golanilor:
Mai bine haimana, decâ trădător!
Mai bine huligan, decât dictator!
Mai bine golan, decât activist!
Mai bine mort, decât comunist!e
* * *
UPDATE. Protestatarii aflaţi în marş spre Parlament scandează "DNA, nu ceda", "România, trezeşte-te" şi "Demisia, demisia".
* * *
UPDATE. Protestatarii au ajuns la Universitate, s-au aşezat în genunchi şi au ţinut un moment de reculegere. Au aprins luminile de la telefoane - "o lumină pentru eroii care, în '89, au murit aici ca noi să putem ieşi în stradă, aici, în această Piaţă".
"Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor", a strigat apoi mulţimea şi a aplaudat.
Marşul spre Parlament continuă.
* * *
UPDATE. Coloana de protestatari se apropie de Universitate.
Se strigă: "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie", "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "DNA, să vină să vă ia" şi "Demisia, demisia".
* * *
UPDATE. Mulţimea de protestatari strigă "La închisoare, nu la guvernare", "PSD, ciuma roşie", "Hoţii, hoţii" şi "Nu cedăm, rezistăm".
* * *
UPDATE. Protestatarii merg cu luminile telefoanelor aprinse şi scandează "Păcat, păcat, de sângele vărsat" (referire la morţii Revoluţiei).
* * *
UPDATE. Mulţimea se apropie de Piaţa Romană. Se scandează "CCR şi PSD, aceeaşi mizerie" şi "Justiţie, nu corupţie!"
Protestatarii scandează numele procurorului general, Augustin Lazăr, în semn de susţinere. Reamintim că Lazăr a criticat OUG 13 şi a anunţat că va merge mai departe cu dosarul vizând infracţiunile legate de adoptarea acesteia.
* * *
UPDATE. Miile de protestatari au pornit în marş spre Guvern la ora 19.28. Se scandează puternic "DNA să vină să ia!", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "Şi voi, şi voi, ieşiţi cu noi!", "România, trezeşte-te!". Numărul participanţilor la marş pare să depăşească 7000.
Manifestanţii din fruntea coloanei ţin un banner mare în care apare clădirea Parlamentului şi, deasupra, mesajul "Fără penali!". Alături de bannerul mare, este vizibil unul mai îngust, cu mesajul Jos Corupţia.
* * *
UPDATE. În jur de 4.000 de persoane protestează în jurul orei 19:00 la Guvern, iar mulţimea continuă să vină în valuri.
* * *
UPDATE. Numărul celor din Piaţă se ridică la circa 2.500.
Se scandează puternic Demisia, demisia!, iar la măsuţa unde se strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru referendumul vizând demiterea Gabrielei Firea şi a primarilor de sector din Capitală este literalmente coadă, oamenii înghesuindu-se să-şi treacă numele în tabele.
Printre protestatari (inclusiv printre cei ce semnează petiţiile) sunt mulţi oameni în vârstă care declară că au ieşit în stradă pentru ca fiii şi fiicele lor, plecaţi prin străinătate, să se poată întoarce acasă, într-o ţară care-şi respectă cetăţenii.
"Băiatul nostru nu e aici şi vrem să îi dăm o şansă să se întoarcă acasă, să îl convingem că aici încă mai mişcă ceva şi că nu suntem înţepeniţi în minciună, în hoţie, în sfidare!", ne explică un domn mai în vârstă motivul pentru care a venit la protest.
România s-a trezit!
Vorbind despre ceea ce îi aduce la protest şi despre victoriile obţinute de Stradă, parte din cei intervievaţi de Epoch Times apreciază faptul că România s-a trezit, nu mai este o masă amorfă pe care politicienii pot în continuare să o conducă aşa cum vor.
"Am constatat că ne putem trezi foarte repede în cazul în care se întâmplă ceva, nu suntem o masă amorfă pe care pot să o conducă ei aşa cum au crezut că pot să o conducă!", ne spune un tânăr.
"(mă motivează) conştiinţa de a veni la protest, de a le arăta celor care ne guvernează că suntem atenţi, că nu mai dormim cum am dormit în ultimii 27 de ani şi e timpul să se schimbe, noi chiar îi ajutăm să se schimbe, asta încercăm să facem, să se trezească şi ei!", adaugă o protestatară - mamă venită în Piaţă cu cei doi copii ai săi. Odată românii treziţi, ar fi cazul să se trezească şi "o dreptă", spune femeia, cu alte cuvinte să existe o alternativă credibilă la actualii politicieni.
"Sper să se trezească o dreptă, dacă mă întrebaţi acum pe cine susţin îmi e greu să spun... poate se trezeşte o dreptă şi avem pe cine să susţinem, nu avem opoziţie! ...trebuie şi oareşcare experienţă, eu aş merge cu cei ce au fost înainte şi au dovedit că schimbă nişte lucruri, Voiculescu, Cioloş, chiar am încredere în cei de dinainte care au schimbat ceva... nu stiu ce fac acum!", spune protestatara.
Între indignare şi speranţă
Mulţi protestatari se declară indignaţi de Guvern şi de Parlament, însă în Stradă îi scoate mai mult decât indignarea, oamenii fiind animaţi de speranţa că într-o bună zi, în urma trezirii lor, România va fi condusă de politicieni corecţi.
"Luăm parte şi la marşul acesta şi la toate celelalte demonstraţii ca să apărăm statul de drept pentru că clasa politică nu apără statul de drept, ceea ce ar trebui să fie datoria ei prima, dimpotrivă, îl subminează, şi atunci încercăm noi prin manifestaţiile astea de stradă să înclinăm balanţa către statul de drept şi valori europene.
Nu aş vorbi de finalităţi de termen scurt, dacă dorinţa mea ar fi să fie formulată întreg, ar fi o reformare a clasei politice care să ia asupra ei datoria care îi e specifică, cea a apărării şi întreţinerii statului de drept şi a administrării corecte a ţării.", ne declară o protestatară.
* * *
UPDATE. În jur de 400 - 500 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, în aşteptarea momentului când se va pleca în marş spre Parlament, clădire în care-şi are sediul şi CCR.
* * *
"Revoluţia bunului simţ" va continua duminică dupa-amiază cu un marş din Piaţa Victoriei spre Parlament. Intitulat "Susţinem DNA, vrem depolitizarea CCR", evenimentul este programat să înceapă la ora 18, plecarea va fi la ora 19, iar traseul va include, la întoarcere o oprire la Ministerul Justiţiei şi una la DNA, unde cetăţenii îşi vor exprima susţinerea faţă de luptă contra corupţiei.
Reamintim că marşul - al doilea de la debutul maratonului protestelor - a fost iniţiat şi anunţat la scurt timp după ce CCR a decis că DNA şi-a excedat atribuţiile anchetând adoptarea OUG 13, deranjând Guvernul prin ancheta sa.
"Reacţionăm la noile semnale de limitare şi subordonare a unor instituţii. Politizarea şi numirea în funcţie după criterii şi interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă.", scriu protestatarii, pe pagina de Facebook a evenimentului, reamintind că "dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care şedinţa a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv.
Nemulţumiţi de decizia CCR, protestatarii ridică următoarea întrebarea: dacă nu era de competenţa DNA să investigheze, atunci cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli şi de ce nu a făcut-o? Nu în ultimul rând, organizatorii evenimentului reamintesc acuzele constatate de DNA :
Disjungerea şi declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:
- Favorizare a făptuitorului.
- Prezentare cu rea-credinţă, de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului său a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută şi sancţionată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale).
- Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 şi 2 C.p).
- Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p).
- Fals intelectual.
# Nu apărăm persoane, ci principii. Nu atacăm instituţii, ci practici nocive", concluzionează organizatorii protestului.
Amintim că, sesizată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe marginea unui posibil conflict juridic între puterile statului în urma deschiderii dosarului OUG 13, Curtea Constituţională i-a dat luni, în mod surprinzător, dreptate liderului ALDE, decizând că DNA a perturbat buna activitate a Executivului şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă şi legislativă. Decizia s-a luat, potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, cu "o majoritate semnificativă".
Revenind la protestele ajunse în cea de a 34-a zi, miza acestora transcende demisia Guvernului, plecarea cabinetului Grindeanu reprezentând, de fapt, un prim pas necesar în direcţia restabilirii normalităţii, prin normalitate înţelegându-se o primenire reala a clasei politice. Concret, "curăţenia" de primăvară ar trebui să înceapă cu schimbarea guvernanţilor considerat compromişi după ce a "noaptea, ca hoţii" au încercat mutilarea Codurilor Penale în favoarea corupţilor şi ar trebui să continue cu dispariţia marilor şi micilor penali din demnităţile publice şi din prim planul vieţii politice.
De altfel, întrebat aseară ce l-ar face să rămână acasă, liniştit (lângă familia pe care şi-o adusese la protest) în loc să vină la Guvern, un tânăr răspundea: "Liniştit? Probabil dacă nu l-aş mai vedea pe Dragnea."
"Suntem aici de o lună de zile şi ei nu fac nimic în privinţa nemulţumirilor noastre, ei continuă să îşi ducă planurile în continuare, să dea ordonanţe şi noi nu însemnăm nimic aici... Sunt nemulţumită pentru trântirea legii cu sănătatea pentru că nu au rezolvat nimic cu pădurile, că nu îşi dau demisia, nu putem sta să îi păzim zi de zi, nu putem risca viitorul copiilor noştri în stilul ăsta.
Să îşi facă curăţenie, să înceapă curăţenia de primăvară, iar noi nu trebuie să renunţăm. Să îşi facă curăţenie, nu mai putem îndura, atâtea partide, fiecare cu corupţii lor!", declara, la rândul ei o protestatară.
Credit foto: Mihuţ Savu