Ziua 28. "Revoluţia bunului-simţ" continuă în Piaţa Victoriei
alte articole
UPDATE. La ora 21:15, în Piaţa Victoriei s-a cântat nemuritorul imn al golanilor ce însufleţea, acum 27 de ani, Piaţa Universităţii.
* * *
UPDATE. La fel ca în fiecare seară, la ora 21:00, protestatarii din Piaţa Victoriei au cântat Imnul Naţional al României şi şi-au aprins luminile telefoanelor mobile.
După imn, manifestanţii au strigat minute în şir "Demisia, demisia!".
* * *
UPDATE. Numărul protestatarilor se ridică la circa 200. În această seară, pe lângă clasicele scandări "PSD, ciuma roşie!", "DNA să vină să vă ia!", "Hoţii, Hoţii!" mai nou, oamenii strigă şi "Jos Dorneanu!" şi "Ruşine CCR!", indignaţi fiind de faptul că astăzi, Curtea Constituţională a decis că prin anchetarea OUG 13, DNA a perturbat buna activitate a Executivului.
"Dumnealor de aici de la putere cam fac glume cu noi... Astăzi am acelaşi sentiment pe care l-am avut în 31 ianuarie. Decizia CCR nu mi se pare justificată în niciun fel, caracatiţa PSD-ului e tot mai mare. Cunoştinţele, neamurile celor de la PSD sunt infiltraţi tot mai bine şi în posturi cheie", declară o protestatară.
"Era de aşteptat, sincer, o asemenea decizie, sper ca DNA-ul să nu renunţe şi aşa, cum scandam, DNA nu uita, noi suntem de partea ta!", spune o altă tânără.
"Ştim cu toţi că componenţa CCR s-a modificat substanţial şi înclină spre partea roşie. Sunt foarte îngrijorat pentru că în viitor mă aştept la tot felul de astfel de hotărâri", adaugă un tânăr.
Cât despre ceea ce îşi doresc să se întâmple, oamenii îşi exprimă din nou şi din nou dorinţa ca Guvernul să plece, Dragnea şi Tăriceanu la fel, iar ei să poată trăi o viaţă normală în care corupţii să fie în închisoare nu la conducerea României.
"Aş vrea să trăiesc într-o ţară normală, o ţară în care cei care fac fapte de corupţie nu sunt la conducere!", spune o tânără.
"Personal îmi doresc alegeri anticipate şi participarea la vot în primul rând a celor care nu şi-au făcut bine calculele şi cred că nu avem nicio şansă. Şanse există, fie şi numai dacă scoatem PSD-ul de la conducere. Ei au ocupat viaţa politică din ultimii 27 de ani, provine din PCR, lustraţia nu a avut loc şi ei au adus ţara asta aici unde este. Eu cred că există posibilitatea să îi învingem dar trebuie să fim mai mulţi, mult mai mulţi!", îşi exprimă speranţa o altă persoană.
* * *
UPDATE. În jur de 70 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, unde scandează "La închisoare, nu la guvernare!" şi "Demisia, demisia!".
* * *
După ce ieri au format un uriaş steag UE luminos, românii se strâng, pentru a 28-a seară consecutiv, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului şi schimbarea modului de a face politică.
Reamintim că maratonul protestelor, demarat în noaptea de 13 decembrie, când guvernanţii au adoptat "#noaptea, ca hoţii", ordonanţa prin care au încercat modificarea Codurilor Penale în favoarea corupţilor, a atins punctul culminant pe 6 februarie, când, la nivel naţional, au ieşit în stradă 600.000 de persoane, dintre care circa 300.000 în Bucureşti. Imaginea protestatarilor luminând Piaţa Victoriei cu sute de mii de telefoane mobile a făcut înconjurul lumii întregi.
Prin protestele lor, cetăţenii au reuşit să obţină abrogarea OUG 13 şi, ulterior, şi respingerea ei în Parlament. Oamenii nu s-au mulţumit însă cu atât şi cer ca cei au încercat să pună pe butuci lupta anti-corupţie să plătească prin demisii. Principalii vizaţi de această cerinţă sunt guvernanţii, Dragnea şi Tăriceanu.
De asemenea, oamenii cer un alt fel de a se face politică, în respect faţă de cetăţean. Un pas bun în această direcţie ar fi ca în posturile publice să nu se mai regăsească oameni corupţi.
"Vreau să ne simţim demni în ţara noastră, vreau să fiu mândru de politicieni, şi nu cum sunt acum, scârbit de ei", declara ieri un protestatar.
"Mă aduce aici teama de corupţie. În toate posturile cheie nu sunt numiţi oameni după calitate şi profesionalism ci sunt numiţi politic. De ce? Ca să se poată fura în voie. Şi nu mai vreau să ne întoarcem la comunism, de asta suntem aici. Ceea ce se întâmplă duce spre vremurile de dinainte de '89", adăuga, tot ieri, o protestatară.
Ca element de noutate, protestul de astăzi are loc pe fundalul unei decizii (?!) surpriză a CCR, care a constatat că prin anchetarea OUG 13, DNA a perturbat buna activitate a Executivului şi relaţiile ce trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă şi legislativă. Detalii aici. O opinie similară a verbalizat şi ministrul Justiţiei, acesta susţinând, în cadrul unei conferinţe de presă unde a stat umăr lângă umăr cu Şerban Nicolae, că un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituţionalitatea unui act juridic.
Credit foto: Mihuţ Savu