Curtea Supremă a amânat judecarea dosarului de plagiat al lui Victor Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Judecătorii Curţii Supreme au amânat pentru data de 3 martie judecarea procesului în care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) dispusă anterior în cazul plagiatului lui Ponta a fost contestată de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac disponibilă faţă de rezoluţia dată de procurori.

La începutul lunii iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestaţie similară, aşa că Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru au apelat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a cărei soluţie va fi definitivă.

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premier, a fost dată pe motivul că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi a preluat integral expertizele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru au solicitat infirmarea soluţiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, începerea urmăririi penale pe numele premierului şi administrarea legală a probelor propuse.

În luna mai a fost emisă rezoluţia Parchetului ICCJ prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată.

Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru au înaintat denunţul la Parchetul instanţei supreme în 22 august 2012. Denunţătorii au afirmat că din totalul de 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, ai cărei autori sunt Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a explicat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale, că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", aşa cum se afirma în denunţul înaintat de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne