Raluca Turcan, după suspendarea Ştefaniei Duminică pentru plagiat: Ponta să se suspende singur

Prim-vicepreşedintele PDL Raluca Turcan l-a invitat luni pe premierul Victor Ponta să-şi aplice acelaşi standard pe care i l-a aplicat secretarului de stat Ştefania Duminică pe care a demis-o pentru plagiat, şi să se autosuspende din funcţia pe care o ocupă.
Raluca Turcan Deputat PDL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.02.2014

Prim-vicepreşedintele PDL Raluca Turcan l-a invitat luni pe premierul Victor Ponta să-şi aplice acelaşi standard pe care i l-a aplicat secretarului de stat Ştefania Duminică pe care a demis-o pentru plagiat, şi să se autosuspende din funcţia pe care o ocupă.

Premierul Ponta a destituit-o pe Ştefania Duminică din funcţia de secretar de stat de la Ministerul Educaţiei, după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit că aceasta şi-a plagiat integral lucrarea de disertaţie din 2012 după o lucrare din 2008. Amintim că şi premierul a fost în centrul unui scandal de plagiat însă a refuzat să-şi înainteze demisia.

„Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, a fost concediată după ce Comisia de Etică a dat un verdict clar de plagiat pentru lucrarea de disertaţie. În consecinţă, d-na Duminică a plătit cu funcţia politică. Aceeaşi comisie a dat acelaşi verdict şi în cazul titlului de doctor obţinut de premierului Victor Ponta. Prin urmare, dr. Victor Viorel Ponta, ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament: să fie suspendat din funcţie!”, a precizat Raluca Turcan.

„În cazul în care nu-şi va prezenta demisia, va da dovadă de laşitate, demagogie şi va arunca încă o pată neagră asupra sistemului naţional de învăţământ”, a adăugat aceasta.

Preşedintele Traian Băsescu îi cerea marţi premierului Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat, adăugând că ştie că acestuia o să îi fie greu să sancţioneze astfel o faptă de plagiat.

„L-aş ruga public pe premierul Victor Viorel Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar la stat la Educaţie, pentru plagiat. Am confruntat şi eu cele două lucrări, a doamnei Duminică şi a unei colege, şi nu există niciun dubiu, chiar dacă nu sunt specialist. Ştiu că îi e foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, nu s-a autorevocat pe el, dar doamna Duminică nu mai are nicio calitate morală în calitate de hoţ. Această doamnă a furat, ca şi premierul, se numeşte furt intelectual”, a declarat şeful statului.

Plagiatul lui Ponta

Premierul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept în cadrul Universităţii Bucureşti, în iulie 2003, îndrumătorul ştiinţific al lucrării fiind fostul premier, actualmente deţinut, Adrian Năstase.

La 18 iunie 2012, publicaţia Nature a afirmat că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”. Potrivit unei analize publicat de TVR, reiese că mare parte din lucrare a fost copiată, cuvânt cu cuvânt, din alte 4 lucrări, fiind prezentate în paralel pasajele copiate din teza de doctorat cu textele sursă. O altă analiză în paralel a textelor realizată de jurnaliştii de la România Liberă a indicat nu doar o preluare a părţilor informative, ci şi a aprecierilor personale ale autorilor, a întrebărilor retorice puse de ei, a referirilor la texte mai vechi ale aceluiaşi autor, precum şi greşeli de ortografie.

În total ar fi vorba de 85 de pagini, conform Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), deşi în presă se vehiculau cifre de la 30 până la 130 de pagini plagiate din aceste lucrări.

Premierul a catalogat acuzaţia de plagiat drept „o mizerie politică ... o execuţie mafiotă”.

Pe 29 iunie 2012, CNATDCU a decis oficial că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, copiind cuvânt cu cuvânt 85 de pagini.

Pe de cealaltă parte, la 18 iulie 2012, Consiliului Naţional de Etică a decis ca Victor Ponta nu şi-a plagiat teza de doctorat „respectă cerinţele academice din acea perioadă (2003) şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă”, adăugând că „nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale”.

O altă decizie a venit pe 20 iulie 2012, când Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a decis ca premierul Ponta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate pe 115 pagini din cele 297.

De asemenea, potrivit raportului ştiinţific întocmit de trei profesori de drept, de la Sorbona, Universitatea din Strasbourg şi Universitatea din Bucureşti, reiese că este vorba de un plagiat vădit, cu încălcarea voită a normelor universitare.

În 29 iulie 2012, membri ai comunităţii academice (din Universităţile Bucureşti, Cluj şi din străinătate) au semnat o scrisoare deschisă, prin care susţin deciziile comisiilor care au dat verdictele de plagiat în cazul Ponta, şi în care îl acuză pe primul ministru de utilizarea aparatului guvernului şi a unor tertipuri procedurale, pentru a muşamaliza un fapt evident: plagiatul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor