Zgonea: Legea amnistiei, amânată până în februarie
alte articole
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni că Legea amnistiei se află în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la 1 februarie, pentru a se stabili că nu reprezintă "o chestie ilegală", după care urmează să ajungă din nou în Parlament.
"Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală", a declarat Valeriu Zgonea.
Noul Cod Penal urmează să intre în vigoare la 1 februarie, iar potrivit deputatului PSD Eugen Nicolicea, Legea amnistiei va intra în vigoare odată cu acesta nu înainte.
Amnistia presupune acordarea unei clemenţe totale şi necondiţionate, ca şi cum fapta nu s-ar fi comis, cu un cazier care va rămâne curat şi făptuitorii nu suportă nicio consecinţă pentru faptele lor.
Proiectul de lege propus prevedea amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 4 ani, însă Comisia juridică, printr-un amendament, a majorat această limită la 7 ani, dar a inclus pe lista excepţiilor de la amnistie darea de mită şi primirea de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal. Luarea de mită nu a fost inclusă pe lista excepţiilor, deoarece maximul de pedeapsă este de 15 ani, mai mare decât pragul de 7 ani.
Pe lista excepţiilor au mai fost incluse patru infracţiuni de natură economică din Legea specială 78/2000, precum şi alte patru infracţiuni informatice prevăzute de Legea 161 din 2003. Pentru toate celelalte fapte de corupţie, dacă pedeapsa maximă este de până la 7 ani, se aplică amnistia.
Cei care au iniţiat legea privind amnistia şi graţierea este necesară deoarece penitenciarele sunt supraaglomerate. Dar ca să fie eliberate penitenciarele era suficientă numai graţierea, nu şi amnistia.