Ce realizări are Ponta în domeniul atragerii de investiţii

Odată cu sfârşitul anului, mulţi aşteaptă ra­portul pe acest an promis de Guvernul Ponta referitor la investiţiile de 10 miliarde de euro pe care premierul susţinea că le va realiza.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.12.2013

Odată cu sfârşitul anului, mulţi aşteaptă ra­portul pe acest an promis de Guvernul Ponta referitor la investiţiile de 10 miliarde de euro pe care premierul susţinea că le va realiza, scrie Ziarul Financiar.

Premierul Victor Pota a promis în luna iulie în cadrul unui plan pompos inti­tulat „Plan naţional de investiţii strategice şi de creare de locuri de muncă" investiţii de 10 miliarde de euro până la sfârşitul anului.

Cu toate acestea, dacă premierul se decide să publice un bilanţ nu prea va avea ce arăta.

Investiţia de un miliard de euro a companiei KazMunai Gaz pe care o anunţa atunci nu s-a mai realizat pentru că pro­iectul de care depindea a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Alte două proiecte de un miliard de euro fiecare, cel de la Tarniţa-Lăpuşteşti şi cel de la Rovinari, nu s-au concretizat rămânând la stadiul de proiecte.

Deşi la summit-ul Europa de Est - China, de la Bu­cureşti, au fost semnate unele acorduri de câteva miliarde de euro, nu este vorba despre ceva concret, ci doar despre intenţii, şi rămâne de văzut cât de reale vor fi.

În ceea ce priveşte investiţiile străine, cele consemnate în documentele oficiale, se pare că se duc în jos. Investiţiile străine directe au ajuns în primele 10 luni la 1,8 miliarde de euro, în scădere cu 8,2% potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României.

Pe de cealaltă parte, investiţiile statului s-au redus cu 11% în primele 10 luni faţă de perioada similară a anului trecut.

„Dacă guvernul se laudă cu menţinerea echilibrului bugetar, el s-a obţinut, aşadar, între altele, pe seama reducerii cheltuielilor de investiţii”, scrie Ziarul Financiar.

La 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 1,6% din PIB, faţă de 2,5% din PIB cât a fost convenit de Guvern cu finanţatorii internaţionali, rămânând astfel un spaţiu pentru a cheltui în decembrie peste 1 miliard de euro pe seama deficitului. Dar ana­liştii financiari susţin că, de fapt, această chibzuială a Guvernului Ponta este o aparenţă pentru că situaţia ascunde arieratele - statul nu şi-a plătit furnizorii pentru a nu sări cu cheltuielile peste ceea ce a convenit cu Fondul Monetar Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor