Zelenski avertizează: Putin ar putea ataca din Bielorusia o ţară NATO chiar anul viitor

Alexandr Lukaşenko (st) şi Vladimir Putin (Wikimedia.org)
Redacţia
16.02.2025

Rusia se pregăteşte pentru o escaladare militară majoră, care ar putea viza ţările NATO încă de anul viitor, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Euronews.

Vorbind vineri la Conferinţa de securitate de la München, Zelenski a indicat în mod special Bielorusia ca rampă de lansare pentru un posibil atac viitor. Kievul „înţelege clar ce au de gând să facă ruşii cu Bielorusia”, a afirmat el.

„Rusia pregăteşte 15 divizii. Aproximativ 100-150.000 de soldaţi sunt instruiţi pentru a agrava situaţia pe direcţia Bielorusia. Nu sunt sigur dacă vor ataca Ucraina, dar vor ataca. Poate Ucraina, poate Polonia, poate ţările baltice”, a declarat Zelenski, menţionând că politicienii din UE rămân „foarte preocupaţi” de reacţia SUA şi de posibilul sprijin în cazul unui atac.

„Toată lumea din Europa este îngrijorată. Europenii sunt foarte îngrijoraţi. Le este teamă că vor rămâne fără sprijinul SUA. Ceea ce vedem deja este că Europa va consolida şi mai mult această unitate în jurul Ucrainei, pentru că aceasta este protecţia lor. Ei înţeleg din ce în ce mai mult că ei sunt următorii. Nu într-un viitor îndepărtat, ci următorul”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Pretextul "exerciţiilor militare"

La începutul acestei săptămâni, Serviciul danez de informaţii pentru apărare a emis un avertisment similar, afirmând că Rusia ar putea găsi oportunitatea de a lansa un război la scară largă în Europa în termen de cinci ani, dacă Moscova „percepe NATO ca fiind slăbită militar sau divizată politic”.

La începutul anului 2022, Rusia a folosit Bielorusia ca rampă de lansare pentru invazia sa la scară largă împotriva Ucrainei. Aceasta a fost precedată de faptul că Minskul a permis forţelor armate ruse să organizeze „exerciţii militare” de câteva săptămâni, care erau o faţadă pentru invazia planificată.

La 24 februarie, trupele ruse au trecut în Ucraina din Bielorusia, ocupând în scurt timp părţile de nord ale regiunilor Kiev şi Cernihiv. Forţele ruse au intrat din Bielorusia în oraşele satelit ale Kievului, Bucea, Irpin şi Hostomel, ocupând zona până la sfârşitul lunii martie.

Potrivit estimărilor NATO, forţa de atac care a intrat în Ucraina din Bielorusia avea până la 30.000 de militari ruşi.

În decembrie anul trecut, aliatul lui Putin, Alexandr Lukaşenko, a declarat că ţara sa găzduieşte zeci de arme nucleare ruseşti şi că va pregăti facilităţi pentru desfăşurarea planificată a celei mai noi rachete balistice hipersonice a Moscovei.

Declaraţiile sale au venit după ce a semnat, împreună cu omologul său rus Vladimir Putin, un tratat care oferă garanţii de securitate Bielorusiei, cel mai apropiat aliat al Moscovei, inclusiv posibila utilizare a armelor nucleare pentru a ajuta la respingerea oricărei agresiuni.

Pactul a urmat revizuirii de către Moscova a doctrinei sale nucleare, care a plasat pentru prima dată Bielorusia sub umbrela nucleară a Rusiei, pe fondul tensiunilor cu Occidentul legate de invazia rusă în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor