Decizia Chişinăului de închidere a Centrului Cultural Rus irită Moscova: O manifestare a politicii anti-ruseşti şi o răutate faţă de poporul moldovean / Reacţia MAE

Centrul Cultural Rus activează întru subminarea statalităţii şi integrităţii Republicii Moldova, fiind prins în activităţi subversive, astfel că demersurile noastre sunt de înţeles, a punctat Mihai Popşoi.
Centrul Cultural Rus, Chişinău (TV8.md)
Maria Maevschi
19.02.2025

Moscova, din nou, supărată pe Chişinău, după ce guvernarea a decis să denunţe unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus şi să sisteze activitatea Centrului Cultural Rus. Decizia Chişinăului vine ca răspuns la survolarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de două drone Shahed/Geran, dintre care una a explodat. Totuşi, Rusia, aşa cum ne-a obişnuit deja, neagă orice acuzaţiei privind survolarea spaţiului aerian moldovenesc, menţionând că totul face parte din politică anti-rusă a oficialilor de la Chişinău.

„La 13 februarie anul curent, Chişinăul oficial şi-a anunţat intenţia de a denunţa acordul interguvernamental ruso-moldovenesc din 1998 privind centrele culturale. Acest lucru a fost prezentat ca un răspuns la presupusa încălcare a spaţiului aerian moldovenesc de către drone de origine rusă, aşa cum încearcă să afirme autorităţile Republicii Moldova. Am vorbit despre natura neîntemeiată a acestor acuzaţii la ultima şedinţă de informare.

Denunţul ar trebui să ducă la închiderea Casei Ruse, Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură din Chişinău. Considerăm că această decizie este încă o manifestare a politicii anti-ruseşti şi o răutate faţă de poporul moldovean. Cu toate acestea, punerea sa în aplicare va lovi mulţi locuitori din Moldova însăşi, pentru care limba şi cultura rusă sunt o parte integrantă a vieţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului ruse de Externe, Maria Zaharova, supranumită şi „gura lui Lavrov”.

Zaharova încearcă, a cât-a oară, să manipuleze cu „numărul mare” a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, care ar fi „persecutaţi”, afirmaţie făcută, nu o dată, şi de fostul preşedinte al R. Moldova Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor. De menţionat este faptul că pe întreg teritoriul Republicii Moldova, limba rusă este vorbită liber de oricine, chiar şi de preşedinta Maia Sandu în adresările către locuitorii din Transnistria, Găgăuzia, etc.

„În prezent, Centrul Rus continuă să funcţioneze. Din partea Republicii Moldova nu a fost primită nicio notificare scrisă privind anularea acordului. Sperăm că bunul simţ şi respectul faţă de cetăţenii proprii vor prevala şi că Chişinăul se va abţine de la luarea unor măsuri aventuroase”, a mai menţionat Zaharova.

Potrivit ministrului de Externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, Ministerul Culturii care este responsabili de acordul interguvernamental moldo-rus din 1998 va veni cu proiectul de denunţare a acestuia către Guvern, ulterior Parlament pentru denunţare, după care va fi notificată partea rusă.

„Ţin să menţionez că acest demers al nostru nu are nimic în comun cu critica care ne-a fost anunţată, destul de propagandistic. Această decizie a fost răspuns la activitatea repetată a Federaţiei Rusie de violare a spaţiului aerian a Republicii Moldova şi de punere în primejdie a cetăţenilor noştri. Or, această dronă cu explozibil a căzut în apropierea nemijlocită a unor sate din regiunea autonomiei găgăuză a Republicii Moldova, punând în pericol nemijlocit viaţa şi sănătatea cetăţenilor noştri. Or, asemenea, gesturi nu pot fi tolerate şi nu pot fi lăsate fără răspuns.

Nu avem absolut nimic împotriva limbii ruse, culturii ruse, de altfel apreciem enorm şi limba rusă, dar atunci când un asemenea centru activează întru subminarea statalităţii şi integrităţii Republicii Moldova, este prins în activităţi subversive, aceste demersuri ale noastre sunt de înţeles. Mai cu seamă, când drone cu explozibil pun în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor noştri, asemenea gesturi nu pot fi lăsate fără răspuns”, a declarat ministrul de Externe de la Chişinău.

Menţionăm că la începutul anului 2023, autorităţile din România au suspendat activitatea unui astfel de centru la Bucureşti, instituţia fiind acuzată de propagandă, dezinformare şi de încercare de disculpare a crimelor de război ale Federaţiei Ruse din Ucraina, notează TV8.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor