Procuratura Anticorupţie, fără procuror-şef. Veronica Dragalin şi-a anunţat demisia: Se încearcă compromiterea independenţei justiţiei

Veronica Dragalin (Facebook/veronica.dragalin.PA)
Maria Maevschi
19.02.2025

Veronica Dragalin şi-a anunţat miercuri, 19 februarie, demisia din funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, într-un mesaj video publicat pe reţelele de socializare, punctând că sistemul de justiţie din Republica Moldova este ameninţat de proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializate.

„Eu mi-am dedicat viaţa profesională pentru a susţine statul de drept şi a lupta împotriva corupţiei. În ultimele zile am ajuns la concluzie dificilă şi dureroasă că însăşi fundaţia eforturilor de combatere a corupţiei pe care le-am construit este acum sub o ameninţare gravă.

Legea propusă de 29 de deputaţi în Parlament, care propun lichidarea Procuraturii Anticorupţiei, este un atac asupra sistemului de justiţie. Acest proiect de lege subminează progresul pe care l-am făcut, compromite independenţa justiţiei şi slăbeşte capacitatea ţării noastre de a-i trage la răspundere penală de cei aflaţi la putere care încalcă legea”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, Dragalin s-a adresat parlamentarilor, solicitându-le să se gândească la consecinţele deciziei de unificare a Procuraturii Anticorupţie (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi formarea unei noi entităţi numită Procuratura Anticorupţie şi Combaterea Crimei Organizate.

În opinia acesteia, lichidarea Procuraturii Anticorupţiei va avea implicaţii grave şi periculoase pentru statul de drept în Republica Moldova şi pentru parcursul european consacrat în Constituţia Republicii Moldova.

„Ca deputaţi, aveţi obligaţie faţă de cetăţeni să respectaţi Constituţia. Prin aprobarea acestei legi, transmiteţi mesajul că justiţia poate fi influenţată din capricii politice. Transmiteţi mesajul către toţi procurorii şi toţi tinerii care ar dori să devină procurori, că cei care îşi asumă responsabilităţi importante pot fi înlăturaţi sau retrogradaţi din funcţie.

Transmiteţi mesajul către moldovenii din diasporă că nu merită să te întorci acasă. Nu este prea târziu să schimbaţi parcursul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Vă implor să vă gândiţi la interesul cetăţenilor pentru care noi cu toţii lucrăm, să protejaţi progresul pe care l-am făcut în lupta împotriva corupţiei şi să votaţi împotriva acestei legi”, se mai arată în mesajul Veronicăi Dragalin.

Astfel, a menţionat Veronica Dragalin, în aceste condiţii, nu mai poate rămâne în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, ştiind că munca pe care a depus-o şi rezultatele pe care le-a obţinut ar putea fi anulate de o lege care va face mai grea, dacă nu imposibilă, investigarea corupţiei la cele mai înalte nivele.

„Această lege nu este doar un atac asupra unei instituţii sau persoane, este un atac asupra valorilor fundamentale pe care societatea noastră le preţuieşte. Astăzi am depus o cerere de demisie către Procurorul General cu speranţa că această iniţiativă legislativă nu va merge înainte. Lupta pentru integritate, responsabilitate şi transparenţă trebuie să continue”, a conchis Veronica Dragalin.

Menţionăm că la 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a propus Parlamentului proiectul de lege semnat de 29 de parlamentari privind crearea unei noi procuraturi pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate, în urma lichidării celo două procuraturi specializate existente, PCCOCS şi Procuratura Anticorupţie.

„Va fi o perioadă în care procurorul general va desemna o persoană interimară, care va asigura interimatul funcţiei de şef al noii procuraturi create. Prin lege oferim Consiliului Superior al Procurorilor şi procurorului general mecanisme de a pune în funcţiune şi a asigura funcţionalitatea noii procuraturi care se va numi Procuratura Anticorupţie şi Combaterea Crimei Organizate.

Pe platforma parlamentară vom efectua consultări publice cu privire la acest proiect de lege, vom invita reprezentanţii Procuraturii Generale, reprezentanţii CSP-ului, reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi altor instituţii interesate pentru a discuta acest proiect de lege şi a găsi cele mai bune soluţii”, a declarat deputatul Igor Chiriac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor