Rusia şi SUA au în vedere proiecte energetice comune în Arctica după discuţiile cu Arabia Saudită

Kirill Dmitriev (Evelyn Hockstein via Getty Images)
Redacţia
19.02.2025

Rusia şi Statele Unite au discutat despre o posibilă cooperare privind proiectele energetice din Arctica în cadrul unei întâlniri care a avut loc marţi în Arabia Saudită, a declarat un negociator rus pentru POLITICO.

Kirill Dmitriev, care conduce Fondul rus de investiţii directe (RDIF), deţinut de stat, a declarat că discuţiile economice au fost despre linii generale, dar că cele două părţi au discutat unele „domenii specifice de cooperare”.

„A fost mai mult o discuţie generală - poate proiecte comune în Arctica. Am discutat în special despre Arctica”, a declarat Dmitriev prin telefon, în timp ce se îmbarca într-un zbor spre casă după discuţiile de la Riad.

Negocierile, care au lăsat deoparte Ucraina şi Europa, au stârnit nelinişte şi urgenţă în principalele capitale europene, deoarece preşedintele american Donald Trump şi liderul rus Vladimir Putin par să decidă cu privire la viitorul Ucrainei fără o contribuţie substanţială din partea Kievului sau a aliaţilor săi occidentali.

La rândul său, Trump urmăreşte să extindă influenţa americană în Arctica, gândindu-se în repetate rânduri la achiziţionarea Groenlandei de la Danemarca - şi a refuzat să excludă utilizarea forţei militare sau a coerciţiei economice pentru a prelua controlul asupra insulei masive, cu bogăţia sa minerală uriaşă şi poziţia sa strategică cheie.

Exxon Mobil, mare companie petrolieră americană, a încheiat un parteneriat cu Rosneft, mare companie petrolieră rusă de stat, pentru a explora hidrocarburile din zona arctică înaltă, dar s-a retras în 2018, în urma impunerii sancţiunilor occidentale ca răspuns la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina în 2014.

Dmitriev a făcut parte dintr-o delegaţie rusă care i-a inclus pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, şi pe consilierul lui Putin pe probleme de politică externă Iuri Uşakov şi s-a aflat în Arabia Saudită pentru discuţiile iniţiale privind Ucraina. Discuţiile de marţi au fost primul contact între oficiali ai celor două părţi după o convorbire telefonică între Trump şi Putin săptămâna trecută.

Acesta a comentat aspectul economic al discuţiilor, pe care l-a descris ca fiind bun, dar a refuzat să intre în detalii cu privire la discuţiile politice. Secretarul de stat Marco Rubio a condus delegaţia americană, însoţit de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi de emisarul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff.

„Pozitiv după ce administraţia Biden a distrus toată comunicarea, a distrus toată discuţia”, a spus el.

În alte observaţii, Dmitriev a declarat că a prezentat o estimare a RDIF conform căreia întreprinderile americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde USD ca urmare a părăsirii Rusiei după invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina în februarie 2022.

„Există o înţelegere a faptului că relaţiile proaste dintre Rusia şi SUA costă, de fapt, foarte mult pentru afacerile americane şi că există modalităţi de a avea o cooperare productivă în beneficiul Rusiei şi al SUA”, a spus el.

„Nu aş vrea să am aşteptări nerealiste pentru procesul care va urma, dar cred că investiţiile comune între Rusia şi SUA sunt acum mai probabile după această întâlnire decât înainte”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte etapele următoare, Dmitriev a declarat că cele două părţi au convenit să înfiinţeze grupuri de lucru şi să aibă contacte regulate la nivel înalt. Nu au fost încă programate alte reuniuni.

RDIF a fost înfiinţat în 2011 pentru a se asocia cu investitorii străini în proiecte din Rusia, iar ulterior a susţinut un vaccin Covid-19. Fondul suveran a fost marginalizat în urma invaziei la scara largă a Moscovei în Ucraina, investitorii străini retrăgându-se sau reducându-şi expunerea la Rusia. Cu puţin timp înainte ca Putin să ordone intervenţia trupelor ruse, RDIF a emis o declaraţie prin care solicita o soluţie diplomatică la conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor