Moscow Times: Rusia încearcă să deblocheze activele de stat îngheţate în cadrul discuţiilor cu SUA. Acestea sunt estimate la 6 miliarde USD

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
19.02.2025

Rusia speră să obţină de la SUA deblocarea activelor de stat, scrie The Moscow Times, citând o sursă diplomatică familiarizată cu evoluţia negocierilor de la Riad.

Este vorba despre fondurile Băncii Centrale a Federaţiei Ruse investite în active americane şi îngheţate în temeiul sancţiunilor. Acestea sunt estimate la aproximativ 6 miliarde de dolari. În total, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur şi valută ale Băncii Centrale sunt îngheţate, din care aproximativ 200 de miliarde sunt în Europa.

În plus, a declarat sursa pentru publicaţie, delegaţia rusă la discuţii a încercat să returneze imobile diplomatice confiscate în SUA şi să restabilească activitatea misiunilor diplomatice.

Imobile din New York şi Maryland au fost confiscate în 2016, când Barack Obama era preşedintele SUA. Autorităţile americane au acuzat diplomaţii ruşi că au folosit aceste proprietăţi în scopuri de spionaj. „Pentru Putin, această chestiune nu este doar simbolică - el o vede ca parte a restabilirii statutului Rusiei în relaţiile cu SUA”, a notat sursa.

În urma discuţiilor de la Riad, s-a anunţat că Rusia şi Statele Unite au convenit să restabilească numărul personalului ambasadelor din Moscova şi Washington. Nu au fost oferite informaţii despre discuţiile privind vilele diplomatice.

Atât oficialii americani, cât şi cei ruşi au vorbit despre o ridicare cel puţin parţială a sancţiunilor împotriva Rusiei, ca parte a unui acord de pace pentru încheierea războiului. Astfel, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Michael Waltz, discutând despre cum să determine autorităţile ruse să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a indicat două căi: să promită o ridicare parţială a sancţiunilor sau să ameninţe cu un sprijin mai activ pentru Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor