Zelenski anunţă că, săptămâna viitoare, va fi prezentat un "plan intern de rezilienţă" al Ucrainei
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în discursul său de joi seară că Ucraina elaborează un „plan de rezilienţă internă” în 10 puncte care va fi prezentat săptămâna viitoare, informează The Kyiv Independent.
La sfârşitul lunii octombrie, Zelenski a instruit Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare să pregătească un plan de consolidare a Ucrainei, care să acopere linia întâi, complexul militar-industrial, economia şi finanţele, dezvoltarea regională şi alte sectoare strategice.
Cel mai recent plan al guvernului se va concentra pe soluţii interne şi nu este o alternativă la un plan de victorie orientat către partenerii Kievului.
„Există 10 puncte în total, care vor fi prezentate săptămâna viitoare, iar pentru fiecare punct, împreună cu societatea civilă ucraineană, împreună cu toţi cei care sunt gata să adauge idei raţionale, cu mediul de afaceri, vom pregăti un document de bază, doctrinar pentru Ucraina, pentru durabilitatea noastră. Cu aplicaţii clare. Pas cu pas”, a spus Zelenski.
Potrivit lui Zelenski, guvernul ucrainean s-a concentrat pe elaborarea unui plan de securitate a planului intern care să includă fiecare comunitate din ţară.
„Ministerul de Interne şi Serviciul de Securitate al Ucrainei au bune practici. Vom implementa totul. Am elaborat deja puncte, în special, privind energia - totul este pregătit în detaliu - şi privind armele: producţia noastră, cooperarea noastră cu partenerii”, a precizat el.
Guvernul a elaborat, de asemenea, o clauză privind suveranitatea culturală, patrimoniul cultural al Ucrainei, diplomaţia culturală şi producţia de conţinut ucrainean.
„Există lucruri pe care nici politicienii, nici personalităţile publice, nici spaţiul informaţional nu le pot transmite altora. Dar emoţiile o fac, arta o face”, a spus Zelenski.
Confruntându-se cu progresele militare ale Rusiei şi cu un sprijin occidental din ce în ce mai nesigur, Zelenski a prezentat anterior Ucrainei şi aliaţilor săi un plan de victorie în cinci etape, conţinând paşi care ar trebui să pună capăt războiului până în 2025.
Unele puncte ale planului au primit un răspuns călduţ din partea partenerilor, Casa Albă refuzând în continuare să permită lovituri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei şi mai multe ţări opunându-se unei invitaţii NATO pentru Ucraina.