Parlamentul UE solicită sancţiuni mai dure împotriva "flotei fantomă" a Rusiei

„Flota fantomă” de petroliere a Rusiei s-a mărit. Petrolierul Ice Energy sub pavilion liberian (st) transferă ţiţei de la petrolierul Lana sub pavilion rusesc, în largul coastei Karystos, Grecia, la 29 mai 2022. (Getty Images)
Redacţia
15.11.2024

Parlamentul European a adoptat joi, 14 noiembrie, o rezoluţie prin care îndeamnă UE să impună sancţiuni specifice împotriva aşa-numitei flote fantomă a Rusiei, care permite ţării să vândă petrol, eludând plafoanele de preţ occidentale, informează European Pravda, citând Declaraţia Parlamentului European.

Potrivit documentului menţionat, rezoluţia solicită restricţii asupra tuturor navelor din flota paralelă a Rusiei, precum şi asupra proprietarilor, operatorilor, managerilor şi conturilor asociate, băncilor şi furnizorilor de asigurări ai acestora.

De asemenea, se cer sancţiuni sistematice împotriva navelor care operează în apele UE fără asigurare şi sugerează desfăşurarea de drone şi sateliţi pentru a urmări astfel de nave.

Printre alte măsuri din rezoluţie se numără dispoziţii privind confiscarea încărcăturii ilicite de pe navele flotei fantomă şi încetarea tuturor importurilor de combustibili fosili ruşi în UE.

Context

La sfârşitul anului 2022, UE, împreună cu Grupul celor Şapte, a interzis toate importurile maritime de petrol rusesc şi, împreună cu aliaţii săi din G7, a plafonat preţul comercial internaţional al petrolului rusesc la 60 USD pe baril.

Cu toate acestea, conform cercetărilor efectuate de Centrul de cercetare pentru energie şi aer curat, aproximativ 80% din petrolul rusesc transportat pe mare este expediat în prezent de o flotă fantomă de nave care nu pot fi urmărite de Occident.

Există preocupări suplimentare legate de faptul că petrolierele învechite din flota fantomă a Rusiei sunt predispuse la scurgeri şi reprezintă un potenţial pericol pentru mediu în apropierea UE.

Surse media indică faptul că următorul pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei se va concentra în special asupra flotei fantomă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor