Un nou dosar de corupere electorală în R. Moldova: Am primit 18 mii de dolari, i-am împărţit la 29 de persoane după cum au lucrat
Percheziţiile privind coruperea electorală în Republica Moldova continuă. Astfel, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), în comun cu procurorii pentru corupere electorală, a anunţat despre cercetarea unei locuitoare a satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, care a oferit bunuri în scopul determinării alegătorului de a-şi exercita drepturile electorale în favoarea unui candidat, înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidenţiale.
Ofiţerii CNA au desfăşurat acţiuni în vederea „ridicării bunurilor, utilizate în calitate de obiect al infracţiunii, identificării provenienţei fondurilor şi stabilirii eventualelor legături a persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acţionează în interesele unor formaţiuni politice”.
În urma acţiunilor de urmărire penală, desfăşurate de ofiţerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chişinău, persoana implicată urmează a fi audiată în calitate de bănuit şi cercetată în stare de libertate.
„Mi s-au dat 18 mii de dolari, i-am împărţit la 29 de persoane. Ne-am întâlnit cu un băiat străin şi ne-a zis că ne duce la o conferinţă la blocul care s-a format 'Pobeda'. Ne-am dus acolo, din Moldova eram mulţi, Ilan Şor a ţinut cuvântare la conferinţa ceea. Când ne-am întors, am adus casă acei 18 mii de dolari. Mi s-a spus să-i repartizez la activişti, am dat la fiecare în dependenţă de cum au lucrat”, a declarat femeia cercetată de CNA.
„Persoanele care oferă bani pentru a influenţa rezultatele unui scrutin riscă de la unu până la cinci ani de închisoare şi amendă de peste 50 de mii de lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituţiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunţă faptele ilicite şi cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravenţională”, arată CNA.
Centrul Naţional Anticorupţie a mai menţionat că până pe data de 15 noiembrie curent, a aplicat amenzi în valoare de peste 6 150 000 de lei pe marginea proceselor verbale recepţionate de la Poliţie, cu privire la constatarea contravenţiei ”coruperea electorală pasivă”.
„Este vorba despre amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancţionate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor”, a explicat CNA.
În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepţionate de la Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravenţională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.