Zece desene animate pline de învăţături pentru copii

Alice în Ţara Minunilor.
Alice în Ţara Minunilor. (Captură.)

Majoritatea filmelor şi desenelor din ziua de azi sunt pline de exemple mai puţin pozitive. Însă există câteva desene animate care, pe lângă faptul că pot reprezenta un adevărat deliciu pentru copii, conţin învăţături benefice pentru toate vârstele.

În continuare, vă prezentăm o listă cu 11 desene animate pline de învăţături.

1. How to Train Your Dragon - Încredere

În prima parte a acestui desen poţi vedea cum personajul principal, Hiccup, fiului căpeteniei unui trib de vikingi, şi Toothless, dragonul pe care el ajunge să-l dreseze, învaţă să aibă încredere unul în celălalt de-a lungul aventurilor lor. Cineva trebuie să facă primul pas şi există incertitudini atunci când începi ceva nou care implică riscuri, dar odată ce provocările sunt depăşite, Hiccup ajunge să-şi dezvolte încrederea în sine şi să-l impresioneze pe tatăl său.

2. Finding Nemo – Loialitate

În Finding Nemo totul este despre o călătorie în străfundurile unui ocean plin de mistere, pericole şi suprize mai mult sau mai puţin plăcute.
Unul din personajele principale, peştele Dori îi arată lui Marlin ce înseamnă loialitatea în timp ce îl caută pe fiul său pierdut. De asemenea, el îl învaţă pe Marlin cum să ”facă un pas înapoi” şi cum să aibă încredere că totul va fi bine.

”Dori: Hei, Domnule Branhii Mohorâte. Când viaţa te pune jos ştii ce ai de făcut ?

Marlin: Nu vreau să ştiu.

Dori: Doar continuă să înoţi. Doar continuă să înoţi”.

3. Meet the Robinson – Perseverenţa

În Meet the Robinson’s, Lewis, un copil deosebit care rămâne orfan, încearcă să creeze un aparat capabil să-i readucă amintirile din perioada în care era cu mama sa. De-a lungul filmului, Lewis se confruntă cu provocări şi dificultăţi constante însă nu încetează să persevereze în construirea unei maşini a timpului.

”Lewis: Nici măcar nu ştiu ce fac.

Wilbur: Continuă să mergi înainte.

Lewis: Adică, aceste lucruri sunt prea avansate pentru mine.

Wilbur: Continuă să mergi înainte.

Lewis: Şi dacă nu o pot repara, ce vom face ?

Wilbur: Continuă să mergi înainte.

Lewis: De ce continui să spui asta ? Şi nu poţi să spui decât continuă să mergi înainte!

Wilbur: Este motto-ul tatălui meu.

Lewis: De ce ar fi ”Continuă să mergi înainte” motto-ul său ?

Wilbur: Este ceea ce face el”.

4. Harry Potter - Curaj

Film după film şi carte după carte, Harry dovedeşte că are curajul şi încăpăţânarea necesară pentru a salva lumea vrăjitorilor de Lordul terorii, Voldemort. Într-una din cele mai curajoase scena din primul film al seriei, Piatra Filozofală, Harry şi colegii săi, Ron şi Hermione, trec o serie de teste ajungând în final să-l oprească pe profesorul Quirell să obţină Piaţa Filozofală, care i-ar oferi lui Voldemort imortalitatea şi un corp fizic complet.

”Hermione: Vei fi ok, Harry. Eşti un vrăjitor grozav. Chiar eşti.

Harry: Nu sunt atât de bun ca tine.

Hermione: Eu ? Doar cărţi şi isteţime: Dar există lucruri mai importante: prietenie şi curaj. Şi Harry, doar fii mai atent”.

5. Homeward Bound – Cooperarea

”Homeward Bound” este unul din cele mai subestimate filme din anii 1990. În poveste, câinii Shadows şi Chance şi pisica Cassie trec printr-o întreagă aventură prin munţii şi pădurile din Statele Unite pentru a-şi găsi drumul înapoi către familia lor umană. Aceste animale trebuie să muncească împreună şi să coopereze pentru a ajunge în siguranţă înapoi acasă, în timp ce familiile lor îi caută în aceeaşi zonă.

”A fost asta a şasea viaţă? O să spun doar că a fost a patra” - Cassie.

6. Pinocchio – Onestitatea

În Pinocchio ai să întâlneşti un băieţel din lemn, făcut de tâmplarul Gepetto, căruia i-a dat viaţă zâna stelei dorinţelor. De-a lungul aventurii sale, Pinocchio trebuie să înveţe cum să nu-i mai lase pe mincinoşi să profite de el, să fie altruist în timp ce vede cum băieţii indulgenţi sunt transformaţi în măgari, şi să fie curajos când merge să-l salveze pe tatăl său din stomacul lui Monstro, balena de pe fundul Oceanului. Mai toate problemele lui Pinocchio apar atunci când nu respectă ceea ce a spus că va face şi se lasă atras de lumea misterioasă, strălucitoare şi periculoasă din jurul său.

”Conştiinţa este vocea aceea mică, liniştită, pe care oamenii nu prea ar vrea să o asculte” - greierele Gemini.

7. Prinţul Egiptului - Speranţa

Desenul descrie povestea a doi fraţi despărţiţi la naştere. Unul dintre ei, Ramses, ajunge regele Egiptului iar celălalt, Moise, ajunge conducătorul poporului său. Când Moise se întâlneşte cu Sephora, o fată răpită şi oferită tribut lui Ramses, şi familia ei, aceştia îl învaţă pe Moise să privească viaţa prin ochii divinului, făcându-l să realizeze cât de norocos este şi ce suflet onorabil are.

”Care este valoarea ta? Nu o să o poţi vedea niciodată prin ochii omului” – Jethro, tatăl Sephorei.

8. Cocoşatul de la Notre Dame – Răbdare şi anduranţă

Uneori oamenii se grăbesc să-i judece pe cei din jurul lor, şi mai ales pe cei care nu arată foarte frumos la exterior, precum Quasimodo sau Bestia. Majoritatea oamenilor i-ar discredita şi i-ar trata destul de incorect doar din cauza modului în care arată. Dar, în loc să se lase copleşiţi, Quasimodo creează opere de artă şi se adaptează lumii umane pe cât de bine poate, ajungând în finalul filmului să fie acceptat de societate. Acesta alege să acţioneze cu generozitate şi bunăvoinţă, privind la valoarea interioară a oamenilor şi nu la modul în care arată.

”Sunt la fel de lipsit de formă ca omul de pe lună” - Quasimodo

9. Frumoasa şi Bestia - Răbdare şi anduranţă

Cât despre Bestie lucrurile sunt puţin diferite dar învăţăturile prezentate urmează aceeaşi linie. Bestiei îi ia mai mult timp să se obişnuiască deoarece transformarea sa a fost cauzată de starea sa interioară. Dar datorită răbdării lui Belle, acesta învaţă să devină un gentlemen.

10. Albă ca Zăpada – Bunăvoinţa

”Alba ca Zăpada” este un basm deosebit care devine chiar mai special când observi că prinţesa are o frumuseţe interioară ce se reflectă prin bunăvoinţa sa faţă de toate fiinţele vii. Ea este atât de binevoitoare încât vocea sa poate face porumbeii să ciripească, iar când începe să cânte, toate animalele din pădure se adună în jurul ei. Piticii, de asemenea din bunăvoinţa şi din dorinţa de a o proteja pe Albă ca Zăpada, o lasă să stea în casa lor… în schimbul mâncării bune pe care ea o pregăteşte.

”Îmi pare foarte rău. Nu am vrut să vă sperii. Dar nu ştii prin ce-am trecut. Şi toate din cauza faptului că mi-a fost frică. Îmi este atât de ruşine de deranjul pe care l-am făcut”- Alba ca Zăpada.

11. Alice în Ţara Minunilor - Imaginaţie

Alice în Ţara Minunilor este o poveste incredibil care-ţi poate extinde limitele imaginaţie, mai ales dacă ai o vârstă înaintată. Pe parcursul călătoriei sale, Alice se dovedeşte binevoitoare, plină de încredere şi curioasă, caracteristici ce-i permit să treacă de dificultăţile pe care le întâlneşte. Ţara Minunilor este ca o lume paralelă în comparaţie cu Pământul, ”o lume pur si simplu ciudată”, care trebuie redescoperită de Alice, pas cu pas.