Xi şi Obama se întâlnesc pe marginea summitului nuclear din Washington

Barack Obama şi Xi Jinping au purtat discuţii “sincere” pe marginea unui summit al securităţii nucleare în Washington. Cei doi au promis că vor creşte cooperarea în privinţa securităţii nucleare internaţionale.
Andrei Popescu
01.04.2016

alte articole

Preşedintele american Barack Obama (prim plan în stânga) se întâlneşte cu omologul său chinez Xi Jinping (prim plan în dreapta), în timpul Summitului pentru Securitate Nucleară din Washington, 31 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.04.2016

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping au căzut de acord joi să dezvolte cooperarea în privinţa securităţii nucleare globale şi să lucreze asupra reducerii neînţelegerilor generate de conflictele maritime în Marea Chinei de Sud, au susţinut oficialii.

“Preşedinţii celor două ţări au avut un schimb sincer de puncte de vedere asupra mai multor chestiuni ... şi au ajuns la un consens important. Întâlnirea a fost pozitivă şi constructivă”, a declarat reporterilor Zheng Zeguang, adjunct al ministrului chinez de Externe.

Obama s-a întâlnit cu Xi pe marginea unui summit al securităţii nucleare globale ce a fost lansat joi în apropiere de Casa Albă. În mod excepţional, preşedintele american a ţinut o întâlnire trilaterală cu liderii Japoniei şi Coreei de Sud pentru a discuta paşii suplimentari ce trebuie făcuţi pentru a descuraja Coreea de Nord să mai lanseze alte provocări nucleare.

“Preşedintele Xi şi eu însumi suntem dedicaţi denuclearizării Peninsulei Coreene”, a precizat Obama înainte de întâlnirea cu Xi. “Vom discuta despre modalităţile de descurajare a unor acţiuni, precum teste de rachete capabile nuclear, care amplifică tensiunile şi încalcă obligaţiile internaţionale”.

SUA a făcut presiuni de mult timp asupra Chinei - aliată a Coreei de Nord - să îşi folosească influenţa pentru a determina Nordul să renunţe la programul său de arme nucleare.

În timpul discuţiilor dintre Xi şi Obama a fost ridicată şi chestiunea disputelor maritime din Marea Chinei de Sud, Beijingul urmărind să revendice o mare parte din această regiune, în ciuda unor pretenţii teritoriale rivale din partea unor state învecinate.

Xi a declarat că ţara sa nu acceptă acte internaţionale care îi încalcă suveranitatea.

Tensiunile din Marea Chinei de Sud au crescut recent, iar SUA şi alte state protestează împotriva revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Insulele Spratly şi faţă de recenta desfăşurare de rachete sol-aer şi avioane de luptă în Insulele Paracel.

Începând cu 2013, Beijingul şi-a accelerat activităţile de creare de noi avanposturi, turnând nisip deasupra recifelor şi atolilor. Clădiri, porturi şi piste de aterizare suficient de mari pentru a primi bombardiere şi avioane de luptă au fost de asemenea construite pe insulele nou apărute – aceste activităţi fiind considerate drept o încercare de a schimba status quo-ul teritorial prin modificarea geografiei.

SUA consideră că procesul de construire de insule chineze artificiale ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud care este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

După întâlnire, SUA şi China au publicat o declaraţie comună în care au făcut apel pentru o colaborare mai puternică în vederea îmbunătăţirii securităţii nucleare “în beneficiul şi pentru securitatea tuturor”.

Coreea de Nord, grupuri extremiste

În timpul summitului, Obama a participat la o întâlnire comună cu premierul nipon Shinzo Abe şi preşedintele sud-coreean Park Geun-hye. Cei trei lideri au cerut comunităţii internaţionale să adopte o poziţie fermă şi să susţină sancţiunile impuse recent împotriva Coreei de Nord.

Park a avertizat Phenianul că provocările sale nu vor fi tolerate sub nicio formă de comunitatea globală. Coreea de Nord a avertizat recent că va lovi palatul prezidenţial sud-coreean sau chiar teritoriul american.

Nordul a efectuat în luna ianuarie cel de-al patrulea test al unei arme nucleare, şi ulterior a testat mai multe rachete balistice, mişcări care au dus la impunerea noilor sancţiuni.

În timp ce liderii şi-au concentrat o mare parte a discuţiilor de joi pe acţiunile Coreei de Nord, tema principală a summitului din acest an se referă la grupul Statul Islamic şi alte organizaţii teroriste care ar putea într-o bună zi să obţină acces la materiale nucleare.

În acest sens, SUA a declarat că un acord mai puternic privind securitatea nucleară va intra în vigoare la scurt timp după ratificarea sa de către un număr critic de ţări. Noile reguli mai stricte includ noi penalităţi criminale pentru traficul ilegal de material nuclear şi standarde de securitate îmbunătăţite la nivel global pentru unităţile şi centrele nucleare şi care lucrează cu material fisionabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor