SUA ar putea staţiona bombardiere de rază lungă în Australia

SUA susţine că se află în negocieri cu Australia pentru a staţiona bombardiere de rază lungă în această ţară, în contextul tensiunilor tot mai mari cu Beijingul referitoare la Marea Chinei de Sud.
Bombardier american B-1B. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.03.2016

Locotenent-colonelul Damien Pickart, purtător de cuvânt al Forţei Aeriene americane în Pacific, a declarat marţi că au loc discuţii cu privire la posibila desfăşurare de bombardiere B-1 şi extinderea misiunilor bombardierelor B-52.

“Aceste rotaţii de bombardiere oferă oportunităţi pentru îmbunătăţirea capacităţilor piloţilor noştri şi pentru întărirea alianţelor regionale, şi oferă (Forţelor Aeriene din Pacific) şi liderilor Comandamentului American din Pacific o capabilitate credibilă de atac şi intimidare la nivel global pentru a ajuta la menţinerea păcii şi securităţii în regiunea Indo-Asia-Pacific”, a susţinut Pickart.

SUA nu deţine în prezent bombardiere B-1 în Australia, dar ocazional lansează din această ţară misiuni de zbor cu bombardiere B-52.

Generalul Lori Robinson, comandantul Forţelor Aeriene americane din Pacific, a declarat la rândul său că negocierile includ şi desfăşurarea de bombardiere americane B-1 şi avioane de alimentare în nordul Australiei, în apropierea Mării Chinei de Sud.

Malcolm Turnbull, premierul australian, a refuzat miercuri să comenteze acest subiect când a fost întrebat de bombardierele americane.

“Pot doar să vă asigur că tot ceea ce facem în acest sector este decis cu mare atenţie, pentru a ne asigura că forţele noastre militare cooperează cât mai strâns pentru a ne atinge interesele naţionale reciproce”, a declarat el reporterilor.

SUA consideră întărirea legăturilor militare cu Australia ca o parte a strategiei sale de a-şi consolida prezenţa în Asia. SUA a staţionat deja nave americane în nordul Australiei.

SUA a acuzat China de militarizarea Mării Chinei de Sud după o serie de rapoarte care susţin că Beijingul a desfăşurat luna trecută o baterie avansată de rachete sol-aer în Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud.

În plus, Washingtonul acuză Beijingul de construirea rapidă a aproximativ 800 de hectare de insule artificiale în Spratly, un arhipelag din Marea Chinei de Sud care este format din peste 100 de insule, recife şi atoli.

China revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, care este de asemenea revendicată parţial de Taiwan, Brunei, Vietnam, Malaezia şi Filipine.

La rândul ei, China acuză SUA că interferează cu problemele regionale şi că în mod deliberat crează tensiuni în Marea Chinei de Sud. Mai mult, Beijingul a declarat că este hotărât să îşi protejeze suveranitatea şi integritatea teritorială în această regiune.

Săptămâna trecută, SUA a trimis un portavion şi mai multe nave de luptă în Marea Chinei de Sud pentru a-şi exercita dreptul la liberă navigaţie în zonă. Navy Times a raportat că Pentagonul a trimis portavionul cu propulsie nucleară USS John C. Stennis, două distrugătoare, două crucişătoare şi nava amiral a Flotei a 7-a, conform oficialilor militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor