Rusia trimite rachete balistice nucleare Iskander în Levant

Situaţia din Siria continuă să rămână complicată. În ciuda anunţului făcut recent de Vladimir Putin că a ordonat retragerea unei părţi a forţelor militare ruseşti din Siria, noi rapoarte, încă neconfirmate, arată contrariul. Este posibil ca Rusia să fi trimis în Siria renumitul sistem de rachete balistice nucleare Iskander.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)

O mare surpriză în cercurile geopolitice a survenit pe 14 martie când, pe neaşteptate, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va începe retragerea forţelor armate din Siria, o mişcare ce a fost considerată de unii drept o confirmare a faptului că Rusia a eşuat să îşi atingă obiectivele în ţara arabă zguduită de război în timp ce alţii au considerat mişcarea Rusiei ca o victorie.

S-ar putea ca ambele tabere să fi greşit. Conform unui articol publicat de Reuters, în timp ce Kremlinul a anunţat un lucru comunităţii internaţionale, în spatele scenei făcea altceva: a trimis chiar mai multe trupe, arme şi logistică în Siria.

După cum explică Reuters: “Când Vladimir Putin a anunţat retragerea celei mai mari părţi a contingentului militar rusesc din Siria, a existat aşteptări ca Yauza, un spărgător de gheaţă al Marinei ruse şi unul dintre principalele nave de aprovizionare ale misiunii militare în Siria, să se întoarcă acasă, în portul său din Oceanul Arctic. În schimb, la trei zile după anunţul lui Putin, Yauza, care face parte din “Expresul Sirian” – numele dat grupului de nave care au asigurat aprovizionarea continuă a trupelor ruseşti din Siria – a părăsit portul rusesc Novorossiisk din Marea Neagră şi s-a îndreptat spre Tartous, centrul maritim rusesc din Siria. Încărcătura sa avea greutate, lucru dovedit de faptul că linia de încărcare era cu greu vizibilă deasupra apei.”

Evaluarea făcută de Reuters a fost tăioasă: Putin a minţit şi a trimis echipamente suplimentare în Siria.

Mişcările navei Yauza şi a altor nave ruseşti în cele două săptămâni ce s-a scurs de la anunţul lui Putin sugerează faptul că Moscova de fapt a trimis mai multe echipamente şi provizii în Siria decât a retras din ţara arabă în aceeaşi perioadă, conform Reuters.

Nu se ştie ce tip şi ce cantitate de echipamente militare au fost scoase din Siria cu ajutorul navelor şi avioanelor militare de transport de mare capacitate.

Dar aceste mişcări sugerează faptul că Rusia depune eforturi intense pentru a-şi menţine infrastructura militară din Siria şi pentru a aproviziona armata siriană, cu scopul de a fi pregătită să îşi amplifice din nou operaţiunile aeriene şi militare din ţara arabă dacă va fi nevoie.

Putin nu a detaliat ce anume ar declanşa o astfel de mişcare, dar orice ameninţare percepută pentru bazele ruseşti din Siria sau orice semn că preşedintele sirian Bashar al-Assad, cel mai apropiat aliat al Moscovei în Orientul Mijlociu, este în pericol ar putea declanşa o relansare puternică a operaţiunilor militare ruseşti.

Deşi nerespectarea promisiunii de retragere a forţelor militare ruseşti din Siria nu este atât de surprinzătoare, ceea ce este şocant este ceea ce ar fi putut să trimită Rusia pe ascuns în săptămânile recente în ţara arabă. Conform website-ului militar rusesc, military-informant.com, un complex Iskander SS-26 de rachete balistice de rază scurtă, care pot acoperi o distanţă de 400 km şi care sunt capabile nuclear, a fost zărit în 27 martie în apropiere de bază aeriană Hmeymim din Siria, care este folosită de forţele ruseşti pentru lansarea atacurilor lor aeriene.

Conform website-ului, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au retrimis rachete, al căror tip nu este cunoscut, la baza aeriană Hmeymim din Siria. Website-ul a mai precizat că echipamentul militar a fost descărcat în condiţii de maximă discreţie, în cursul nopţii, după sosirea la baza aeriană rusească a două avioane pentru transport militar.

Tehnica de luptă a fost acoperite cu un cort special, care a împiedicat identificarea corectă a tipului şi scopului echipamentului militar. Martorii oculari au raportat că cele două camioane au fost ascunse sub un cort şi că, împreună cu un alt sistem masiv, acestea au părăsit ulterior baza aeriană şi s-au îndreptat spre o locaţie necunoscută. Camioanele au fost însoţite de vehicule blindate.

Dacă se confirmă rapoartele, apare următoarea întrebare: cum vor reacţiona secretarul de stat american John Kerry şi forţele aliate după ce va deveni clar nu numai faptul că Putin nu se retrage din Siria - ci că Rusia a adăugat rachete balistice cu ogive nucleare la arsenalul rusesc din ţara arabă?