SUA şi aliaţii asiatici reacţionează la agresiunea Chinei prin manevre de marină

Ca răspuns la acţiunile Chinei de a militariza Marea Chinei de Sud, SUA şi câţiva dintre aliaţii săi asiatici au anunţat organizarea unor exerciţii maritime în regiune. Recent, China a desfăşurat pe insulele Paracel avioane de luptă şi rachete sol-aer.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)

India, SUA şi Japonia vor desfăşura în acest an exerciţii maritime în apele de lângă coasta nordică a Filipinelor, în apropierea Mării Chinei de Sud, a anunţat miercuri armata americană, acţiune ce va amplifica probabil tensiunile cu Beijingul.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce SUA a avertizat China să nu militarizeze Marea Chinei de Sud - zonă pentru care Beijingul este prins într-o dispută teritorială cu mai multe ţări -, susţinând că vor exista consecinţe.

Anul trecut, India şi SUA şi-au extins exerciţiile militare anuale în Golful Bengal pentru a include Japonia după o pauză de 8 ani. Această acţiune este văzută ca un răspuns la agresiunea tot mai mare a Chinei în regiune.

Amiralul Harry B. Harris, şeful Comandamentului american în Pacific, a susţinut că exerciţiile maritime vor avea loc în nordul Mării Filipinelor şi că va participa şi Japonia.

Tensiunile din Marea Chinei de Sud au crescut recent, iar SUA şi alte state protestează împotriva revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Insulele Spratly şi faţă de recenta desfăşurare de rachete sol-aer şi avioane de luptă în Insulele Paracel.

Pe lângă China, Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică o parte din apele controversate, prin care trec anual transporturi maritime în valoare de 5 trilioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe