William Brînză: UDMR le promite maghiarilor că îi va îmbogăţi pe spinarea statului român

Prezidenţiabilul Partidului Ecologist Român, William Brînză, a declarat sâmbătă, pentru Epoch Times, că proiectul de autonomie teritorială promovat de UDMR reprezintă o tentativă de a crea un "stat în stat", în cadrul căreia liderii formaţiunii îi amăgesc pe etnicii maghiari cu bogăţiile statului român.
William Brînză (facebook.com)
Andrei Pricopie
20.09.2014

Prezidenţiabilul Partidului Ecologist Român, William Brînză, a declarat sâmbătă, pentru Epoch Times, că proiectul de autonomie teritorială promovat de UDMR reprezintă o tentativă de a crea un "stat în stat", în cadrul căruia liderii formaţiunii îi amăgesc pe etnicii maghiari cu bogăţiile statului român.

"Am criticat de la bun început încercările unor lideri ai UDMR de a produce agitaţie prin acest proiect de Statut Special al Ţinutului Secuiesc. Practic, se doreşte crearea unui stat în stat în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, care să aibă în proprietate bunurile statului român din zona respectivă", a precizat William Brînză.

Plecând de la criterii etnice, UDMR a pledat pentru înfiinţarea unei regiuni autonome cu instituţii şi simboluri proprii care să fie condusă de un preşedinte, fapt ce a stârnit o largă nemulţumire în rândul politicienilor români. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat însă asigurări că "este vorba de un proiect european, care nu pune sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român".

"Credeam că liderii UDMR, partid aflat la guvernare, cunosc legile statului în care s-au născut şi trăiesc. Constituţia României are prevederi foarte clare. Iar în privinţa administraţiei locale articolul 120 este lămuritor. UDMR nu a făcut nimic timp de 25 de ani pentru cetăţenii români de origine maghiară din Harghita şi Covasna. Acum le promite că îi vor îmbogăţi pe spinarea statului român, luând drumurile, pădurile sau profitul Loteriei Române", a mai afirmat William Brînză.

Un alt lucru remarcat de candidatul la Preşedinţie a fost că liderii UDMR au ales, în mod simbolic, drept zi de prezentare a proiectului exact ziua în care avea loc referendumul din Scoţia.

"În acest moment, România este unul din statele care acordă cele mai multe drepturi minorităţi. Nu avem de gând să schimbăm această situaţie. Îi respectăm pe concetăţenii noştri de alte etnii, dar şi ei trebuie să respecte statul român", a concluzionat William Brînză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor