Boc, despre proiectul de autonomie: Dacă începi măsuri secesioniste în UE, se deschide cutia Pandorei

Primarul Clujului Emil Boc
Primarul Clujului Emil Boc (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit vineri seară, la postul B1 Tv, despre proiectul de autonomie a aşa-zisului Ţinut Secuiesc prezentat cu o zi în urmă de UDMR. În viziunea edilului, proiectul reprezintă doar o stratagemă a politicienilor maghiari de a aduna voturi.

"În primul rând, ei au crezut că dacă îşi lansează proiectul în ziua referendumului din Scotia, dacă va trece vor fi pe cai mari. Ghinion! Scotia a spus nu, Europa răsuflă uşurată, cel puţin pentru moment. Dacă începi măsuri secesioniste în Uniunea Europeană, se deschide cutia pandorei, ceea ce e foarte riscant. Bine că s-a rezolvat", a precizat Emil Boc.

"Este o temă de campanie pentru UDMR în această perioadă. Dar şi din avion dacă te uiţi, vezi că acest proiect este neconstituţional cap-coadă. N-are nicio şansă să intre în vigoare cât este valabilă această Constituţie. Cred că e produsul politicienilor maghiari pentru a-şi câştiga voturi", a adăugat edilul.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a prezentat joi proiectul de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc. UDMR propune o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, urmând a fi înfiinţată o regiune formată din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita, în care limba maghiară va fi recunoscută oficial alături de limba română, vor exista simboluri şi instituţii proprii şi un preşedinte care va conduce totul, caracteristici care fac practic din Ţinutul Secuiesc un adevărat stat în stat.

Regiunea formată din cele trei judeţe ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".