Ţara celor "mândri că sunt români": la Sovata nu sunt resurse pentru clase „minoritare” de copii români
alte articole
În urmă cu patru zile, Dan Şova, purtător de cuvânt al PSD, anunţa că Guvernul Ponta a reuşit în final să repună domeniul Educaţiei pe lista priorităţilor şi să producă mult aşteptatele schimbări în bine, iar noul an şcolar începe cu dreptul. Numai cu dreptul nu a început însă noul an şcolar pentru copiii din Sovata şi pentru părinţii lor. Ajunşi la şcoala generală din localitate, aceştia au aflat cu stupoare de la directorul şcolii, nu că nu au manuale, ci, de-a dreptul, că nu mai există învăţământ în limba română.
Motivul? conform cotidianul.ro, românilor din Sovata li s-a comunicat că nu mai sunt fonduri şi nici profesori pentru clase „minoritare” iar copiii pot beneficia de predare în limba română, limba oficială a acestei ţări, doar în în cazul comasării unor clase din ani diferiţi, cu predare simultană, câte 25 de minute pe oră pentru fiecare an de studiu în parte.
Pentru cei nemulţumiţi de această soluţie, s-au prezentat şi variante alternative: clasele cu predare în limba maghiară, sau să strângă bani prin care să plătească profesori.
Trăind într-o ţară în care politicienii sunt "mândri că sunt români", cetăţenii din Sovata s-au adresat inspectorului şcolar şef pe judeţ, Ştefan Someşan, care le-a spus şi el că nu există fonduri pentru profesori români care să predea la fiecare clasă gimnazială.
Conform cotidianul.ro, campania de segregare din Mureş - unul din cele trei judeţe pe care UDMR-ul le vrea parte a unui Ţinut Secuiesc autonom, condus de un preşedinte maghiar - a devenit evidentă în Târgu-Mureş. După retrocedarea ilegală către Biserica romano-catolică a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, s-au mai desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară, scrie sursa citată.
Vă prezentăm sesizarea înaintată de părinţii elevilor din Sovata către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, publicată de cotidianul.ro
"Prin prezenta, părinţii clasei a-VI A (secţia română), din cadrul Gimnaziului Domokos Kazmer Sovata, potrivit tabelului anexat, ne adresăm dvs. cu următoarea doleanţă.
Elevii clasei a VI A, în număr de 9 elevi, au fost comasaţi în clasă simultană cu elevii clasei a- VIII A, şi aceştia în număr de 9 elevi, lucru cu care nu suntem de acord, întrucât se diminuează procesul de învăţământ , respectiv, în loc de 50 minute ora de studiu, aceasta va fi de 25 minute.
În urma discuţiilor purtate cu conducerea unităţii şcolare, am primit explicaţii potrivit cărora o clasă trebuie să aibă cel puţin 15 elevi în cazul minorităţilor naţionale.
Ori, clasa a VI A secţia română nu constituie o minoritate naţională aşa cum este definită în Constituţia României, ci este o majoritate naţională, chiar dacă în zona (loc.Sovata) este o minoritate în comparaţie cu populaţia de etnie maghiară.
Aşadar, domnule inspector şef, vă rugăm să faceţi cât mai urgent posibil demersurile necesare pentru aprobarea clasei a-VI A (secţia română) ca şi clasă independentă.
În caz contrar, vom fi nevoiţi să transferăm copiii la şcoli din alte localităţi sau să apelăm la foruri superioare, respectiv instanţele de judecată.
În speranţa că cererea noastră va fi analizată cu seriozitate, şi de asemenea aprobată, vă mulţumim anticipat."
Menţionăm în context că ieri, preşedintele Kelemen Hunor a prezentat, la Cluj Napoca, proiectul de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc, pe a cărui hartă se regăseşte şi Sovata, localitate unde românii sunt "minoritari".
UDMR propune o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, urmând a fi înfiinţată o regiune formată din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita, practic un stat în statul românesc, condus de un preşedinte propriu.
Proiectul a fost prezentat într-o ţară unde şeful Guvernului Ponta, cel care a repus învăţământul pe "roate", îşi face campanie electorală, clamându-şi mândria de a fi român.