Sebastian Ghiţă, urmărit de "noroc". Afaceri cu statul în vremea Elenei Udrea

De-a lungul anilor, firmele deputatului PSD Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului Ponta, au fost urmărite de "noroc", câştigând contract după contract cu statul. Desigur, norocul şi-l mai face şi "omul" sau, mai bine zis, norocul înseamnă adesea, în afaceri cu statul, să ai omul potrivit la locul potrivit.
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Loredana Diacu
19.09.2014

De-a lungul anilor, firmele deputatului PSD Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului Ponta, au fost urmărite de "noroc" şi au câştigat contract după contract cu statul. Desigur, norocul şi-l mai face şi "omul" sau, mai bine zis, norocul înseamnă adesea, în afaceri cu statul, să ai persoana potrivită în postul potrivit.

O anchetă derulată de Rise Project/Hotnews intră în culisele unuia dintre contractele "norocoase" ale fostelor firme ale lui Ghiţă, arătând cum prietenul lui Victor Ponta a beneficiat de 20.000.000 de euro, bani de la buget, având omul potrivit la locul potrivit.

Potrivit sursei citate, în 2009, consorţiul Asesoft Internaţional, TeamNet Internaţional (firme controlate în anul 2009 direct de Sebastian Ghiţă) şi Star Storage, un mai vechi partener al TeamNet Internaţional, au câştigat de la Agenţia pentru Protecţia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro, prin procedura de licitaţie restrânsă accelerată.

Procedura a fost declanşată în 2009, când Elena Udrea a fost numită ministru interimar la Mediu. Pură coincidenţă, la scurtă vreme după numirea Elenei Udrea pe post, în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) a fost numit Constantin Ghioc, angajat, până în 2008, la firmele lui Sebastian Ghiţă.

Anunţul pentru licitaţie restrânsă a fost publicat în noiembrie 2009, în plină campanie electorală la prezidenţiale, când atenţia opiniei publice era îndreptată spre alegeri, şi mai puţin înspre funcţionarii care erau numiţi prin ministere şi agenţii.

Procedura de "licitaţie restrânsă accelerată" a fost demarată sub ministrul interimar Elena Udrea, care a ocupat această funcţie în intervalul octombrie-decembrie 2009, după retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidenţiale din acel an.

Rememorând acele timpuri şi conjunctura în care firmele lui Ghiţă au câştigat respectivul contract, Udrea, actualmente prezidenţiabil PMP, susţine că nu "ministrul Mediului se ocupă de organizarea de licitaţii la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ci conducerea ANPM".

"Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred că nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cât eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu să organizez licitaţii pentru cumpărare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural", susţine Udrea.

Cât despre Ghioc, fostul angajat al lui Ghiţă ajuns vicerpreşedinte al ANPM, prezidenţiabilul PMP susţine că nu îşi aminteşte de el şi că este posibil ca, în perioada interimatului său de la Ministerul Mediului, nu ea să fi fost cea care a numit conducerea ANPM, "ci aceasta să fi fost numită de la cancelaria primului ministru. Dar, sinceră să fiu, nu îmi mai amintesc", a mai adăugat Udrea.

Potrivit legii achiziţiilor publice, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este ordonator secundar de credit, ordonatorul principal fiind Ministerul Mediului. Ministrul, în calitate de ordonator principal de credite, aprobă toate achiziţiile publice atât din minister cât şi din instituţiile subordonate, a explicat un oficial guvernamental pentru Hotnews. Dacă instituţia are şi ordonatori secundari şi terţiari de credite, distribuţia banilor pe capitole se aprobă de către ordonatorul principal.

Deşi studiul de fezabilitate şi documentele premergătoare licitaţiei au fost întocmite pe vremea predecesorului Elenei Udrea la minister (Nermischi - PSD), cea care şi-a dat acordul atât pentru oportunitatea proiectului, suma şi declanşarea procedurilor de licitaţie a fost Udrea, în calitate de ministru interimar al Mediului, au susţinut surse apropiate ministerului.

Mai mult, numirea lui Constantin Ghioc în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului nu se putea face fără implicarea ministrului, adică a Elenei Udrea, mai susţin sursele citate.

Potrivit Legii 459 din 19.05.2005 referitoare la organizarea şi funcţionarea ANPM, art. 6 aliniatul 2, "Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi şi revocaţi din funcţie prin decizia primului ministru la propunerea ministrului mediului". Prin urmare, cancelaria premierului nu-l putea numi legal pe Ghioc în funcţia de vicepreşedinte ANRP dacă nu era propus anterior de ministru, adică de Udrea, concluzionează Rise Project şi Hotnews.

Epilog

În prezent, Constantin Ghioc, fost director Asesoft Smart, fost vicepreşedinte al ANPM, îndeplineşte funcţia de director general al Autorităţii de Management (AM) a POS Mediu - organism care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Soţia lui Constantin Ghioc este directoare în holdingul Asesoft Internaţional şi beneficiara unui împrumut privat de 30.000 de lei, acordat chiar de fondatorul corporaţiei IT, mogulul Sebastian Ghiţă.

Din actuala poziţie de şef AM POS Mediu, Ciprian Constantin Ghioc şi-a mai pus semnătura pe un contract atribuit în septembrie 2012 unei alte firme din reţeaua Ghiţă, scriu Hotnews şi Rise Project.

Sebastian Ghiţă a ieşit oficial din TeamNet şi Aseosoft la începutul lui 2011. Firmele, îmbogăţite din afaceri cu statul, se transformaseră deja în corporaţii, funcţionând pe principiul divizării operaţiunilor în firme satelit. Ghiţă a fost înlocuit în acţionariate de un offshore cipriot pe care tot el îl deţinea. Ulterior, structurile de proprietate ale celor două holdinguri s-au schimbat. Grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghiţă în timp ce TeamNet este condusă de prietenii lui Ghiţă.

În prezent, deputatul PSD Sebastian Ghiţă este membru al comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, controlează postul România TV, iar prietenia sau cu Victor Ponta, prezidenţiabilul PSD-ului, continuă să fie, cum s-ar spune, "de nezdruncinat".

Articolul integral poate fi citit aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor