UDMR o ia razna - Proiectul de autonomie: un stat în stat cu preşedinte propriu
alte articole
Zi mare astăzi pentru maghiari. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj Napoca, proiectul de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc. UDMR propune o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, urmând a fi înfiinţată o regiune formată din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita, în care limba maghiară va fi recunoscută oficial alături de limba română, vor exista simboluri şi instituţii proprii, şi un preşedinte care va conduce totul, caracteristici care fac practic din Ţinutul Secuiesc un adevărat stat în stat.
"Noi propunem o regiune funcţională din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita, unde cetăţenii vor fi egali. Acest proiect înseamnă şi o descentralizare puternică, preluarea unor atribuţii de la Guvernul central către regiune. Cred într-o România puternică, balcanică, motiv pentru care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii reale şi efective privind exprimarea identităţii comunităţii. Ne delimităm şi respingem clar orice încercare de compromitere a proiectului nostru, primul sub formă de proiect de lege, ce conţine 97 de articole, ce vizează o regândire a regiunilor de dezvoltare şi a unităţilor administrative", a declarat Kelemen Hunor, citat de b1.ro.
Regiunea ar urma sa fie condusă de un Consiliu regional şi Executiv. Preşedintele regiunii este preşedintele Executivului regional şi reprezintă regiunea, iar acesta va participa la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale de nivel regional din Ţinutul Secuiesc.
Potrivit proiectul de lege, drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional, care sunt determinate prin normele de aplicare a statutului Ţinutului Secuiesc, constituie patrimoniul inalienabil al regiunii.
Totodată, imobilele din proprietatea statului situate în regiune sunt transferate în patrimoniul regiunii, iar judeţele, conform noilor reglementări, "pe teritoriul lor, intră în posesia bunurilor şi drepturilor de natură imobiliară ale statului cu excepţia celor de interes militar şi a serviciilor de interes naţional sau de interes regional".
"Trebuie să asigurăm în continuare pentru maghiari toate elementele pentru a păstra identitate naţională. Există 14 modele de autonomie în ţările din UE, noi am ales un model adaptat după modelul din Italia. Este timpul după 25 de ani pentru încă un pas în ceea ce priveşte o reconciliere efectivă şi puternică. Nu suntem duşmani. În 125 de ani au fost momente grele în istoria noastră. Dar dacă noi credem că viitorul nostru comun este o ţară puternică într-o Uniune Europeană puternică, atunci trebuie să depăşim toate clişeele şi formulele verbale", a precizat Kelemen.
În proiect se mai menţionează că avizul judeţului "este obligatoriu pentru concesionarea comunicaţiilor şi a transportului prin liniile care traversează teritoriul judeţului respectiv", fiind obligatoriu şi pentru "lucrările de amenajare a apelor curgătoare şi necurgătoare".
"Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale", a mai explicat Hunor.
Bogdan Diaconu: Proiectul este util Rusiei şi Ungariei în destabilizarea şi distrugerea României
Nu toată lumea s-a arătat mulţumită de mult aşteptatul proiect de autonomie al UDMR. Preşedintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Arad, că proiectul de autonomie lansat de UDMR "propune dezmembrarea României în mod oficial, "cu cea mai bună intenţie", cum spune chiar Hunor".
"Proiectul de autonomie înscrie acest ONG care se află ilegal atât în Parlament, cât şi la guvernare, în rândul formaţiunilor separatiste din Europa, cu trimitere spre secesionismul etnic promovat de Rusia în Ucraina. UDMR a ajuns aici sub Kelemen Hunor din două motive. Primul, pentru că aşa i-a dictat Budapesta, suportul lui Viktor Orban pentru UDMR fiind esenţial. Cum Budapesta, la rândul ei, primeşte dictate nu de la Viena, ca în 1940, ci de la Moscova, Kelemen Hunor şi-a înscris formaţiunea direct pe linia separatismului rus", a declarat Bogdan Diaconu.
Al doilea motiv invocat de liderul PRU, este unul intern, respectiv că, după ce UDMR a obţinut toate plăcuţele, toate sărbătorile şi toate monumentele maghiare cu putinţă, nu mai are ce vinde pentru voturi şi a trecut la artileria grea - utopia autonomiei.
"Se poate observa că proiectul este util Rusiei şi Ungariei în destabilizarea şi distrugerea României, dar că etnicilor maghiari nu le foloseşte la nimic. Singura concluzie la care putem ajunge în urma acestei dezbateri este următoarea: UDMR a încălcat toate legile şi prevederile constituţionale posibile referitoare la integritatea României aşa că trebuie să dispară. Proiectul meu de lege va propune de aceea scoaterea în afara legii a UDMR după modelul desfiinţării Partidului Comunist Român. Liderii UDMR să aştepte în ilegalitate precum comuniştii de odinioară venirea tancurilor ruseşti care să-i readucă la lumină. Între timp însă au venit americanii aşa că pot să aştepte mult şi bine. Viaţa în ilegalitate este singurul răspuns pentru organizaţia ilegală UDMR", a fost concluzia lui Bogdan Diaconu.