Wikileaks expune spionajul CIA în timpul alegerilor prezidenţiale Franţa 2012
alte articole
Wikileaks care a anunţat de câteva zile dezvăluiri majore, a publicat joi câteva instrucţiuni secrete ale CIA care prezintă probe despre programe de spionaj desfăşurate pe parcursul mai multor luni de zile dinaintea alegerilor prezidenţiale franceze din 2012.
Documentele publicate - cuprinzând 7 pagini - dezvăluie că toate partidele franceze majore au fost ţinta infiltrării de către spioni umani (HUMINT) şi electronici (SIGINT) ai CIA.
Detaliile sunt cuprinse în trei documente interne secrete ale CIA cuprinzând instrucţiuni operative, şi fac parte din seria de dezvăluiri intitulată de Wikileaks "Vault 7".
Ţintele spionajului american sunt Partidul Socialist Francez, Frontul Naţional, şi Uniunea pentru Mişcare Populară, dar şi, direct, actualul preşedinte francez Francois Hollande, preşedintele de atunci Nicholas Sarkozy, apoi lideri ai opoziţiei - precum Marine Le Pen, şi foşti candidaţi ca Martine Aubry şi Dominique Strauss-Kahn.
Conform Wikileaks, operaţiunea CIA a avut loc din 21 noiembrie 2011 până în septembrie 2012, continuând după alegerile care au avut loc în aprilie-mai 2012 până la formarea noului guvern.
Documentele arată că CIA a dat instrucţiuni specifice ofiţerilor săi pentru a colecta părerile lui Sarkozy despre ceilalţi candidaţi şi modul în care interacţionează cu consilierii săi.
CIA a mai urmărit colectarea de informaţii privind personaje ca Francois Holland, Marine Le Pen şi alte figuri marcante ale opoziţiei. Agenţia era interesata în principal de strategiile acestora în alegeri; informaţii despre dinamica internă din partide, şi lideri în ascensiune; eforturi de a influenţa şi implementa decizii politice; sprijin din partea oficialilor locali, elitei guvernamentale şi de business; eforturi de a găsi suport în alte ţări precum Germania, Marea Britanie dar şi Libia, Israel, Palestina, Siria, Coasta de Fildeş; informaţii despre finanţarea partidelor.
Este de aşteptat ca dezvăluirile Wikileaks să reprezinte un punct de cotitură în cadrul alegerilor din Franţa, unde au existat deja învinuiri cu privire la posibila interferenţă a Rusiei.