Julian Assange acuză Administraţia Obama că îşi distruge propriile date
În cadrul unui livestream WikiLeaks, Julian Assange a răspuns unui val de întrebări ale internauţilor. Assange a făcut acest lucru din clădirea ambasadei ecuadoriene din Londra, unde s-a refugiat pentru a evita acuzaţiile de viol formulate împotriva sa în Suedia.
Răspunzând unei întrebări referitoare la ce i-ar plăcea să facă Obama în ultimele zile la Casa Albă, Assange a declarat că ar dori ca preşedintele american să se asigure că datele nu sunt distruse.
El a precizat: “Ni s-a comunicat că distrugerea datelor are loc chiar acum în diferite departamente ale Administraţiei Obama".
“Astfel de informaţii fac parte din istoria noastră şi aparţin legal şi filozofic poporului american şi, în sensul mai larg al conexiunilor dintre SUA şi întreaga lume, aparţin lumii.
[Informaţiile] fac parte din istoria omenirii şi distrugerea lor ar trebui considerată o crimă.
Putem înţelege motivaţia politică din spatele acestei măsuri, dar să elimini micile riscuri politice prin distrugerea multor elemente ale istoriei este, sincer, o obscenitate.
Aşadar, oferim o recompensă de 30.000 de dolari pentru informaţii care duc la arestarea sau expunerea oricărei persoane implicate în această distrugere de date istorice.
Cererea noastră pentru administratorii de sistem din Administraţia Obama este aceea de a lua datele acum – păstraţi-le sub pat, sau daţi-le mamei voastre şi le puteţi da celor de la WikiLeaks sau altor jurnalişti.
“Informaţiile aparţin umanităţii şi nu unui partid politic”, a susţinut el.
Assange a criticat, de asemenea, un raport CIA care a susţinut că guvernul rus a divulgat website-ului WikiLeaks zeci de mii de emailuri ale echipei campaniei democratei Hillary Clinton înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie 2016.
WikiLeaks a publicat de-a lungul mai multor săptămâni un număr mare de emailuri, în mare parte provenind de pe contul de Gmail al directorului campaniei democrate, John Podesta. Mulţi susţinători ai lui Clinton au declarat că acesta a fost motivul – publicitatea negativă – pentru care Donald Trump a câştigat prezidenţialele.
Assange a mai precizat: “Acest raport nu a avut ca obiectiv să prezinte fapte care pot fi verificate, ci să producă ceva ce nu poate fi falsificat şi, prin urmare, falimentar din punct de vedere intelectual”.
El a susţinut că există două motive pentru care a fost creat raportul.
În primul rând, a declarat el, raportul a fost creat pentru “a apăra poziţia oamenilor aflaţi în posturi cheie în cadrul Comitetului Naţional Democrat” deoarece aceştia vor încerca să ajungă din nou în Congres în 2018 şi poate unii vor fi candidaţi prezidenţiali în viitor.
Dar, Assange a negat că WikiLeaks a sperat la o victorie a taberei Trump.
“Nu am avut speranţe în privinţa unui câştigător anume. Pe de o parte, Hillary Clinton a reprezentat consolidarea puterii guvernării actuale în SUA”.
El a adăugat că acest lucru ar fi creat un “spaţiu în care informatorii şi publicaţiile precum WikiLeaks ar fi operat mai greu”.
Assange a declarat că administraţia Obama a căutat să “aducă în faţa tribunalului mai multe surse jurnalistice”, pe baza legilor privind spionajul, decât oricare altă administraţie americană de până acum.
Dar, el a avertizat că Trump a ameninţat că va crea un mediu ostil şi că este posibil să submineze activitatea informatorilor după ce ajunge la putere.
“Pe de altă parte, Donald Trump şi unii dintre cei din cercul său sunt foarte ostili faţă de WikiLeaks, unii chiar făcând sugestii că Edward Snowden ar trebui executat”.
El a mai precizat că este posibil ca Donald Trump să fie o “forţă destabilizatoare”, atât în sens pozitiv cât şi negativ.
Întrebat dacă informatorii (whistleblower-i) vor continua să fie persecutaţi în timpul Administraţiei Trump, Assange a răspuns: “Cred că vor continua să fie persecutaţi. Donald Trump va crea propriul său establishment şi va pătrunde în [cercul de] putere împărţind relaţiile cu puterile existente”.