Assange: S-ar putea ca unele informaţii divulgate să fi aparţinut ruşilor

În cadrul unei emisiuni radio transmise în SUA, Julian Assange a făcut o declaraţie care ar putea turna gaz pe foc în scandalul atacurilor cibernetice de care este acuzat Kremlinul
Fondatorul web-siteului Wikileaks, Julian Assange, la o conferinta de presa cu media, 23 octombrie 2010 (LEON NEAL / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.12.2016

La emisiunea radio a moderatorului Fox Sean Hannity, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat că s-ar putea ca o parte din documentele hăckuite de la Convenţia Democrată, trimise reporterilor care lucrau la Gawker şi The Hill, să fi provenit din Rusia. Dar, adaugă Assange, emailurile pe care le-a primit nu au provenit din aceeaşi sursă.

Ziarul The Hill şi alte agenţii media au primit documentele de la un hacker (sau hackeri) autointitulat Guccifer 2.0 - după de acum celebrul hacker român. Guccifer 2.0 a postat de asemenea documente separate pe propriul său website. Assange a negat joi, la emisiunea lui Sean Hannity, că l-ar cunoaşte pe Guccifer.

“Sursa noastră nu este guvernul rus”, a precizat Assange, ulterior susţinând că WikiLeaks nu a primit materialele sale de la niciun actor-stat, precum Rusia sau alţii.

O parte a serviciilor secrete americane consideră că Rusia este cea care a hăckuit Comitetul Naţional Democrat (CND) şi Comitetul Campaniei Naţionale Democrate, în timp ce alţii, inclusiv şeful tuturor serviciilor de informaţii americane, nu cred acest lucru.

Assange a fost neclintit în privinţa faptului că Rusia nu a trimis documente către organizaţia sa. De fapt, declaraţiile sale în acest sens reprezintă o încălcare a unei politici îndelungate a WikiLeaks de a nu comenta deloc în privinţa surselor.

Acum, însă, Assange a lăsat deschisă posibilitatea ca scurgerile lui Guccifer 2.0 către mass media să fi fost un complot rusesc.

“Cine este în spatele acestui lucru, nu ştim. Par foarte mult să fie informaţii venite din partea ruşilor. Dar, din anumite puncte de vedere, atacul pare făcut de un amator şi arată prea mult ca provenind din partea ruşilor”.

În interviul cu Hannity, Assange a mai susţinut că WikiLeaks a primit trei pagini de informaţii despre Trump şi Convenţia Naţională Republicană, adăugând că organizaţia sa a ales să nu publice acele documente deoarece fuseseră publicate deja.

Ziarul New York Times a susţinut că oficiali ai spionajului american consideră că Rusia a hăckuit de asemenea şi Comitetul Naţional Republican, dar că a ales să nu divulge acele documente pentru a-i susţine candidatura lui Donald Trump.

Assange a refuzat să comenteze asupra unui raport din Daily Mail care a susţinut că un apropiat de-al său, fostul ambasador britanic Craig Murray, a zburat în SUA pentru a primi documente, publicate mai apoi de către Wikileaks. Murray a declarat pentru Daily Mail că s-a întâlnit cu un intermediar într-o zonă împădurită de lângă Universitatea Americană din Washington, D.C. Intermediarul, la rândul său, a predat documentele în numele unei persoane cu “acces legal” atât la emailurile CND cât şi cele ale preşedintelui campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.

“Craig Murray nu este autorizat să discute în numele WikiLeaks”, a declarat Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor