John McCain: Atacurile cibernetice ruse împotriva SUA reprezintă un “act de război”

Senatorul american republican John McCain a acuzat din nou Moscova că desfăşoară un război împotriva Statelor Unite
John McCain (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
05.01.2017

McCain a declarat miercuri că presupusele atacuri cibernetice ale Rusiei împotriva organizaţiilor politice americane, cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, ar putea constitui un “act de război”.

“Este un act de război”, a declarat McCain, un opozant puternic al Rusiei, reporterilor prezenţi la Capitoliu, Washington, DC.

“Dacă încerci să distrugi elemente fundamentale ale democraţiei, atunci ai distrus o naţiune”, a adăugat McCain, preşedinte al Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA.

“Nu spun că este un atac atomic. Spun doar că atunci când ataci structura fundamentală a unei naţiuni, ceea ce fac ei, acela este un act de război”, a continuat el.

În plus, McCain a acuzat Moscova şi săptămâna trecută că a comis un “act de război” împotriva SUA şi a cerut sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei pentru presupusul hacking asupra democraţilor americani.

O parte a serviciilor americane de informaţii susţine că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016, deşi niciun raport concludent care să aducă dovezi în acest sens nu a fost vreodată citat sau publicat.

McCain este un critic puternic atât al Rusiei cât şi al preşedintelui ales Donald Trump, care şi-a exprimat în repetate rânduri îndoielile asupra acuzaţiei că Moscova a lansat atacuri cibernetice împotriva SUA.

McCain şi alţi lideri congresionali de top au promis că vor face presiuni pentru adoptarea unei legislaţii privind noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe lângă cele anunţate luna trecută de preşedintele Barack Obama.

În 22 decembrie 2016, Obama a anunţat o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, precum şi expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi datorită acuzaţiilor că Moscova ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale american prin intermediul atacurilor cibernetice.

McCain a criticat sancţiunile ca fiind insuficiente şi târzii.

Totuşi, Trump, care va fi investit oficial pe 20 ianuarie ca noul preşedinte al SUA, a contestat în repetate rânduri faptul că serviciile americane de informaţii au indicat Rusia ca vinovată de desfăşurarea atacurilor cibernetice asupra Statelor Unite şi că este momentul să “mergem mai departe”.

Julian Assange, fondatorul website-ului Wikileaks, care a publicat emailurile furate de la democraţii americani, a negat de asemenea că guvernul rus i-ar fi furnizat informaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor