Vulcanii din Pacific se activează pe rând: Rusia, Japonia şi Ecuador
alte articole
În ultima perioadă s-a observat o puternică activitate vulcanică în zona Pacificului, pe aşa-numita zonă a Cercului de Foc al Pacificului.
În Japonia, insula vulcanică Niijima a continuat să se mărească după erupţia din luna noiembrie, unindu-se cu o insulă vulcanică învecinată, denumită Nishino Shima, a cărui parte sudică continuă să indice o activitate vulcanică. Insula nou formată are un kilometru lungime şi s-a ridicat la aproximativ 60 de metri deasupra nivelului mării.
Denumită lanţul de insule Bonin, regiunea este compusă din 30 de insule vulcanice şi este localizată pe ”Cercul de Foc al Pacificului”, ce se întinde din Chile până în Alaska şi din Siberia până în sudul Noii Zeilande.
Nishino Shima s-a format prin erupţia unui submarin vulcanic gigantic care a ridicat solul format în urma erupţiei din anii 1970. Iniţial, experţii credeau că insula Niijima se va scufunda la un moment dat sub ocean.
În estul îndepărtat al Rusiei, în zona denumită Ust Kamchatski, vulcanul Şiveluci a erupt aruncând cenuşă vulcanică la o altitudine de şase kilometri deasupra nivelului mării, conform Academiei de Ştiinţe geofizice.
Pătura de cenuşă s-a întins în partea de nord vest a vulcanului însă nu a acoperit nici o aşezare. Vulcanul rămâne în continuare o ameninţare, institutul geofizi acordându-i cod portocaliu – pentru vulcanii cu probabilitate mare de erupţie.
În centrul Ecuadorului, vulcanul Tungurahua a aruncat cenuşă până la o altitudine de 10 kilometri, provocând îngrijorare cu privire la o potenţială erupţie. Activitatea vulcanului a putut fi resimţită pentru prima oară în luna februarie a anului trecut.
Tungurahua este unul dintre cei 8 vulcani activi ai Ecuadorului, de asemenea o ţară poziţionată pe Cercul de Foc al Pacificului. În zona vulcanului, ce se ridică la 5029 de metri deasupra nivelului mării, se găsesc mai multe sate.