Kerry avertizează: Statele Unite vor „răspunde imediat” dacă Iranul a început îmbogăţirea uraniului
alte articole
Secretarul american de Stat, John Kerry, a avertizat, marţi, că Statele Unite va „reacţiona imediat” în cazul în care Iranul a început purificarea uraniului ce ar putea fi folosit la fabricarea unei arme nucleare.
Încălcarea acordului ar fi o „decizie imensă” care-l va forţa pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, să „răspundă imediat”, a precizat Kerry.
Grupul G5+1 a decis, la sfârşitul anului trecut, să permită Iranului continuarea programului nuclear numai în scopuri civile. Totuşi, decizia de atunci a fost contestată vehement de Israel, care a catalogat-o drept o „greşeală istorică”.
Iranul ar mai avea nevoie de încă două luni pentru a fabrica o armă atomică cu uraniul îmbogăţit pe care-l avea în posesie.
„Se ştie public că avem în vedere o perioadă de aproximativ două luni pe care o considerăm 'capacitatea de fabricare a unei arme atomice'. Acest lucru înseamnă că, dacă iranienii vor decide să reia îmbogăţirea uraniului, vor obţine, în acest termen, suficient material pentru fabricarea unei bombe nucleare”, a declarat Kerry pentru Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american, informează Mediafax.
Pentru a preveni Iranul să devină un stat care deţine arme nucleare este vital ca facilităţile de îmbogăţire a uraniului să fie închise, au avertizat oficialii de la Israel,.
Dacă Iranul îşi menţine facilităţile de îmbogăţire a uraniului, va putea să producă în scurt timp o armă nucleară, iar o astfel de înţelegere este „inacceptabilă”, a declarat şeful ministerului de Relaţii Strategice al Israelului, Yuval Steinitz, în timpul unei întâlniri cu omologul său britanic, William Hague.
„Acest lucru nu înseamnă că vor putea fabrica arma nucleară sau un sistem de testare. Iranul va avea suficient material pentru fabricarea unei bombe nucleare, dar nu va avea capacitatea tehnică necesară pentru realizarea dispozitivului ce poate fi transportat", a afirmat Kerry.
Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) a început marţi, împreună cu Iranul, negocierile cu privire la încheierea unui acord nuclear cu Teheranul.