Bi Sheng, inventatorul tehnologiei de imprimare mobile

Bi Sheng, inventatorul tehnologiei de imprimare de tip mobil
Bi Sheng, inventatorul tehnologiei de imprimare de tip mobil (Kiyoka Chu / Epoch Times)

Bi Sheng (aproximativ 990-1051 d.Hr.) a fost un inventator din perioada dinastiei Song de Nord. Potrivit unei cărţi scrise de un oficial cărturar, Bi Sheng, un om de rând, a inventat primul tip de tehnologie de imprimare prin presare cunoscută vreodată. Restrâns, metodele sale de imprimare au fost înregistrate detaliat în carte, în timp ce istoriile despre viaţa sa au fost doar reflectate în diferite poveşti din popor.

Tehnicile de imprimare străvechi îşi au rădăcinile în China şi Egipt. În China, caracterele şi diagramele se imprimau pe blocuri de lemn, înainte să fie imprimate cu cerneală pe pânză în perioada dinastiei Han (206-220 d.Hr.), sau pe hârtie în perioada dinastiei Tang. Aceasta, aşa-numită “tehnologie de imprimare bloc” este utilizată chiar şi în prezent.

Înainte de aceasta s-a folosit imprimarea cu ştampilă şi monotipă, care au putut fi legate de civilizaţia mesopotamiană, în urmă cu 3000 de ani î.Hr.. În perioada dinastiei Tang, imprimarea de tip bloc a devenit populară, răspândindu-se şi în alte ţări din Asia de est, precum Coreea, Japonia, Vietnam şi Filipine.

Potrivit poveştilor populare ale dinastiei Song de nord, Bi Sheng a fost angajat în calitate de caligraf de către un proprietar al unui magazin de imprimare-bloc. Pentru a avea manuscrisul vieţii tatălui său adoptiv imprimat, Bi Sheng a început să învăţe metoda de imprimare de la un coleg de-al său, un bătrân gravor bine-cunoscut. Bătrânul gravor a fost demis din cauza vederii deteriorate după ani de lucru, incident care l-a rănit pe Bi Sheng atât de mult, încât a hotărât să reformeze tehnologia de imprimare, şi a deschis "Magazinul de imprimare mobil al lui Bi", împreună cu alţi artizani. Succesul său i-a atras multă invidie, în special, invidia fostului său angajator, care s-a transformat în ură la scurt timp. În popor se spune că lui Bi Sheng i s-a făcut o înscenare, după care a pierdut totul, iar în final, toată familia lui a murit în mizerie.

Totuşi, tehnica inventată de el a fost descrisă în detaliu în literatura de specialitate. Putem vedea că Bi Sheng folosea diferite tipuri de argilă, un tip pentru fiecare caracter, întărită prin coacere la foc, pentru a crea primul caracter mobil. Aceste caractere erau apoi păstrate în pungi de hârtie în ordinea rimei. El a amestecat ceara pe bază de colofoniu împreună cu cenuşa de hârtie, după care le-a pus într-un cadru de oţel plat, pentru a fi pregătite de culegere. Caracterele mobile au fost apoi puse pe placa de oţel plat, în ordine. Placa a fost apoi încălzită pentru a topi uşor ceara, astfel încât atunci când erau presate de un panou, caracterele de pe placă se lipeau de placa de oţel plat.

Acum caracterele pot fi imprimate şi pe plăci sculptate. După imprimare, tabla de oţel plat urma să fie încălzită din nou pentru a lăsa ceara de colofoniu să se topească. Caracterele mobile ar fi fost îndepărtate apoi de pe placă, depozitate şi utilizate data viitoare. În prezent imprimarea textelor se bazează pe echipamente şi condiţii tehnice mai bune, dar principiul său de bază şi metoda au rămas aceleaşi ca pentru caracterele mobile.

Invenţia lui Bi Sheng foloseşte mult mai puţină forţă de muncă şi resurse, dar cu randament ridicat şi o bună calitate de imprimare. Este o tehnologie cu mult superioară în comparaţie cu imprimarea bloc precedentă. Aceasta a fost privită ca cea mai mare revoluţie din istoria imprimării, stând la baza industriei de imprimare modernă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură