Rusia acuză mercenarii Statelor Unite de incitarea unui război civil în Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ca răspuns la acuzaţiile guvernului de la Kiev şi ale Occidentului cu privire la mişcările separatiste din estul Ucrainei, Rusia a acuzat Statele Unite că provoacă o revoltă în regiunile separatiste prin intermediul a ”150 de mercenari deghizaţi în membri Sokol”.

”Dacă Rusia va acţiona în estul Ucrainei, pe ascuns sau făţiş, asta va reprezenta o escaladare foarte gravă a situatei ”, a declarat Casa Albă cu privire la mişcările separatiste în urma cărora sediile administrative din Doneţk şi Lugansk au fost ocupate.

”Planul este ca trupele străine (ruseşti n.r.-) să treacă granita şi să captureze teritoriul ţării, ceea ce nu vom permite”, a adăugat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuc.

În ciuda numeroaselor dovezi, precum înregistrarea cu Alexei Dughin coordonând separatiştii, care indică faptul că Moscova a orchestrat şi finanţat mişcările separatiste din Ucraina, Rusia a negat orice implicare în revolte, dar a şi avertizat Kievul împotriva unei intervenţii pentru a elibera clădirile.

”Conform informaţiilor noaste, unităţile trupelor de Interne şi garda naţională a Ucrainei cât şi militanţii din gruparea ilegală înarmată Sectorul de Dreapta sunt mobilizaţi în partea de sud-est a Ucrainei şi în oraşul Doneţk”, a transmis, ministerul de Externe rus, într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe a îndemnat Ucraina să înceteze toate pregătirile militare, care ar putea să instige un război civil în ţară.

Mai nou diplomaţia Rusiei a acuzat "150 de mercenari americani", îmbrăcaţi în echipamentul forţelor speciale ucrainene, de participarea la operaţiunile din estul Ucrainei cu scopul de a incita o revoltă.

”Noi suntem îngrijoraţi în mod deosebit de operaţiunea care include 150 de mercenari americani de la compania privată Greystone Ltd., îmbrăcaţi în uniformele unităţilor de poliţie speciale Sokol”, a transmis diplomaţia Moscovei, conform Itar Itass.

În cazul unor vărsări de sânge pe timpul eliberării celor două sedii capturate, preşedintele rus, Vladimir Putin, a reafirmat în repetate rânduri că ”va proteja prin toate mijloacele necesare” drepturile etnicilor ruşi din ţările străine.

Greystone Ltd este o companiei privată care oferă servicii de aviaţie, protecţie şi antrenament, încă din 2004, în peste zece ţări din lume. Deţine sedii în Virginia, Bermuda şi Emiratele Arabe Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe